Sánchez anuncia la fi de l'estat d'alarma el 9 de maig i promet 33 milions de vacunats a l'agost

Argimon censura l’optimisme de la Moncloa en el pla d’immunització i demana concreció a Sanitat

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut des de la Moncloa per anunciar el pla de vacunació d'aquest segon trimestre del 2021.

MadridPluja de vacunes i d’optimisme per part de Pedro Sánchez després de setmanes a la segona línia de la gestió de la pandèmia. El president del govern espanyol ha posat aquest dimarts sobre la taula un calendari carregat d’esperança centrat en la recuperació econòmica i també la sortida de la pandèmia, tot i estar entrant a una quarta onada i després d’un primer trimestre en què no s’han complert els objectius de vacunació. Una previsió “prudent i conservadora” de fins a 87 milions de dosis entre els mesos d'abril i setembre per regar Espanya i aconseguir l’objectiu promès d’un 70% de la població vacunada, 33 milions d’espanyols, a finals d’agost. Això, sumat a la previsió de la fi de l’estat d’alarma el 9 de maig, és a dir, la fi del toc de queda nocturn i també de les restriccions de mobilitat entre autonomies, tot i que la Moncloa busca aferrar-se a una escletxa legal perquè el consell interterritorial de Salut pugui imposar mesures a les comunitats.

La Generalitat ha censurat ràpidament l’optimisme de Sánchez i ha demanat concrecions al ministeri de Sanitat en la pròxima reunió amb les comunitats autònomes, prevista per a dimecres. Segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, a Catalunya li pertocarien entre 13,5 i 14 milions de dosis per aconseguir l’objectiu del 70% a finals d’estiu. Però, més enllà d’això, Argimon ha puntualitzat que “[el de Sánchez] no és un anunci nou”, ja que Carolina Darias ja havia detallat que Catalunya rebria entre 400.000 i 500.000 dosis setmanalment, informa Gemma Garrido Granger.

Però la novetat radica en tenir una previsió de vacunació d’aquí a l’agost amb fites clares, que, si no es compleixen, també comprometran el govern espanyol. Si bé actualment només un 6,1% de la població espanyola ha rebut la pauta completa de vacunació, segons els càlculs del govern espanyol, d’aquí un mes, la primera setmana de maig, ja seran el 10% –5 milions de vacunats–, i la de juny, el doble: un 21% –10 milions de vacunats–. La intenció és que ja la setmana que ve hi hagi més persones vacunades amb les dues dosis que no pas persones que han estat contagiades fins ara. Llavors se superaran fàcilment els tres milions de vacunats, mentre que, segons l'últim recompte del ministeri de Sanitat, des de l’inici de la pandèmia s’han notificat 3,3 milions de casos.

Sánchez ha concretat que durant aquest trimestre arribaran 38 milions de vacunes, cosa que significa tres cops i mig més que les rebudes entre gener i març. El govern espanyol ho fia tot a la vacuna de Janssen, que s’ha compromès a enviar les primeres 300.000 dosis el 15 d’abril i que, a més de ser més fàcil de transportar, permet la immunització amb una sola dosi. Entre abril i juny Sanitat compta amb l’arribada de 5,7 milions de dosis d’aquesta farmacèutica, les quals produirà a l’Estat. Però el verdader revulsiu s’espera a l’estiu, amb la promesa de Sánchez de l’arribada de 47 milions de vacunes, ja que espera que s’hi sumi la de l’alemanya Curevac. L’objectiu és mantenir una capacitat màxima de vacunació de 3,5 milions de dosis setmanals al conjunt de l’Estat per intentar començar el pròxim curs en un nou escenari.

Com mantenir les restriccions?

Bona part de la compareixença de Sánchez s’emmarca en un context polític concret. El president espanyol mou peça en plena precampanya per les eleccions madrilenyes i descarta ara per ara prorrogar l’estat d’alarma, cosa que hauria marcat el debat a les portes de les eleccions davant d’un PP capitanejat per Isabel Díaz Ayuso a Madrid que ha fet bandera de mantenir les restriccions sota mínims –sobretot amb l’obertura de l’hostaleria sense més límits que el toc de queda nocturn–. “Volem que el 9 de maig sigui el punt final de l’estat d’alarma, i en això estem treballant”, ha assenyalat de manera rotunda.

Però el govern espanyol ja té sobre la taula alternatives possibles per restringir la llibertat de moviments. La Moncloa creu que no hi ha alternativa a l'estat d’alarma per instaurar el toc de queda nocturn –i això vol dir que a partir del 9 de maig a la nit ja es podrà estar al carrer a les tres de la matinada sense justificant– però, en canvi, creu que sí que hi ha opcions de poder limitar els viatges en el marc del consell interterritorial de Salut. La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ja va defensar fa dues setmanes que sense estat d’alarma el consell podrà obligar les comunitats autònomes perquè així ho ha avalat el Tribunal Suprem després de rebutjar les mesures cautelars d’un recurs de Vox per suspendre el confinament perimetral de Madrid durant el pont de Sant Josep i Setmana Santa.

Sigui com sigui, aquest serà el pròxim galimaties al qual haurà de fer front Sánchez. El president espanyol –llegint un teleprompter malgrat estar en una sala amb periodistes– ha proclamat que “ens estem aproximant al final d’aquest malson” perquè “la vacunació és la política més eficaç”. Si els objectius no s’han complert fins ara, va dir, és només per culpa dels incompliments reiterats d’AstraZeneca.

stats