Sàmper diu que "hi ha voluntat compartida de millora" en les actuacions dels Mossos

El conseller trasllada als sindicats la voluntat que es debati la revisió del sistema d'ordre públic

Els Mossos d'Esquadra, actuant durant la manifestació per l'empresonament de Pablo Hasél a Barcelona
Nuria García Estella i Marta Rodríguez Carrera
21/02/2021
4 min

La reunió “positiva, franca i sincera” -en paraules de Miquel Sàmper- que aquest diumenge han tingut el conseller d’Interior i els sindicats dels Mossos d'Esquadra ha permès recuperar "la confiança mútua" i restablir els ponts trencats en una setmana de manifestacions en què el cos ha rebut els retrets d'entitats i partits polítics per les tàctiques i l'ús de les gomes de foam en les protestes. El conseller Sàmper ha explicat, un cop acabada la trobada, que totes dues parts comparteixen la "voluntat de millora" i "d'autocrítica però també en la preocupació per l’existència d’una “violència extrema” que s'ha repetit en cada convocatòria.

Els nou sindicats del cos havien demanat a Sàmper una reunió urgent per tractar el creixent malestar i "crispació" dels agents per l'abandonament en què el departament els ha deixat davant l'allau de crítiques de mala praxis i d'una posició tèbia del propi conseller, que dimecres es va afegir a les veus que reclamen un nou model d'ordre públic, unes paraules que a l'interior dels Mossos van ser llegides com a un retret a les maneres de fer. En aquesta trobada, uns i altres s'han expressat obertament i el conseller ha insistit en què les seves manifestacions es van "mal interpretar" perquè mai ha "qüestionat la policia". Poc abans d'entrar-hi, el conseller havia admès que també ell s'ha sentit molt "sol" a l'hora de rebutjar la "violència gratuïta" i de reclamar que les protestes transcorrin per la via pacífica.

La millora de les relacions s'ha notat perquè els mossos han acceptat les disculpes de Sàmper però també li han repetit que no volen ser la "pedra llancívola" per "desgastar el govern de torn" i, en aquest sentit, ha exigit que es deixi "d'instrumentalitzar el cos" i es busquin les vies per dotar-lo de més recursos humans i materials. Per al conseller, el debat sobre la revisió del model d'ordre públic s'ha de limitar a una discussió política al Parlament, on en la pròxima legislatura hi haurà el consens de les forces independentistes i els comuns (82 diputats) disposats a obrir-se als canvis amb què dotar de nous protocols a les actuacions policials. Ara bé, el conseller ha incidit que serà un debat llarg, com ho va ser el què es va fer el 2013 quan després d'una comissió parlamentària es va decidir prohibir l'ús de les bales de goma. En aquest acord s'han agafat els sindicats per recordar que la resolució aprovada contemplava obligacions que no s'han desplegat, com una llei catalana de l'espai públic o revisar el protocol amb els mitjans de comunicació. "S'han desenvolupat les qüestions que posen en la picota el cos de Mossos, com el NOP, però no aquelles que protegeixen el cos i els seus membres", ha afirmat Pere Garcia, portaveu de SAP-FEPOL en representació de tots els sindicats, que també ha reclamat eines per fer la feina amb "total garantia física i jurídica",

Una actuació polèmica

La trobada s'ha produït amb una nova actuació polèmica dels Mossos, en què els agents van encapsular dissabte a la nit centenars de manifestants al carrer Gran de Gràcia de Barcelona amb furgonetes i una línia d'efectius amb porres a banda i banda. L'estratègia ha estat qualificada pel centre Irídia com a una "càrrega de càstig" i assegura que hi van haver ferits per cops de forra i foam. Sàmper ha defensat l'actuació, assegurant es va fer "un ús de la força mínim" i no es van produir lesionats. "S'intentava aturar el que passava a passeig de Gràcia, actes de vandalisme i pillatge, i van intentar-los dispersar. Hi havia quatre o cinc furgonetes de la Brimo, se’ls va pressionar perquè seguissin pujant i sembla ser que es van aturar. No tinc més informació però durant un minut va haver-hi ús de la força. El que sí que he preguntat i m’han dit és que no hi va haver cap lesionat", ha apuntat Sàmper, que ha estat clar quan ha dit que aquest tipus d'imatges "mai agraden".

"Vull destacar l’evolució de la gent que va començar aquestes manifestacions cap al vandalisme i el pillatge. Aquesta gent que hi havia a Gran de Gràcia va ser gent que venia d’aquests últims fets, no d’una manifestació. Tenien un carrer per seguir endavant, crec que a la dreta, i sembla ser que es van aturar. Però aquestes imatges no m’agraden, esclar que no m’agraden", ha afegit.

Després de la reunió amb els mossos, el conseller ha explicat la preocupació compartida amb l'increment del vandalisme i de la violència a les recents manifestacions. "El motiu [de les protestes] és el de menys, no tenim certesa si això s’acabarà o no s’acabarà", ha afirmat.

Miquel Sàmper, conseller d'Interior, durant l'entrevista a RAC1

El conseller d'Interior ha dit que no pot "estar satisfet" de cap intervenció quan han passat "coses lletges". "No estic content perquè estem en una setmana horrible quant a violència, perquè hi ha una noia ferida de gravetat que fins dimarts tenia una vida i ara en té una altra. Hem de seguir amb la investigació que vam obrir quan es va saber aquesta lesió, fer-ho de forma ràpida i transparent. Quan estigui tancada, aquesta noia tindrà al seu abast tota la informació".

"Em vaig quedar molt sol"

"Aquesta setmana hem passat de confondre l’exercici d’aquests drets fonamentals, legítims, a l’exercici de delictes. És bo situar el relat a la societat, perquè no hem confondre una cosa amb l’altra. El que hem viscut aquesta setmana no és dret de manifestació. Anar així a una comissaria dels Mossos d’Esquadra, o qualsevol altra institució de la Generalitat, és una cosa que no s’havia vist mai. Hem de reconvertir tot això cap a manifestacions pacífiques. No he estat capaç d’aconseguir-ho, ho vaig dir dimecres, dijous, divendres… Això ha degenerat cap a la idea que a les manifestacions es pot fer tot", ha apuntat Sàmper, que ha indicat que creu que es va quedar "molt sol".

"Hi ha hagut certes conductes no recriminatòries de com s’estaven exercint aquests drets aquests dies", ha afegit el conseller d'Interior, que ha fet una anàlisi: "La situació no és fàcil. Venim de tres anys a nivell social a Catalunya complicats, amb presos polítics i exiliats, amb la crisi econòmica, la pandèmia… És evident que tenim un sector de gent molt jove que han viscut tota la seva vida en una crisi econòmica increïble o bé amb la pandèmia. Tenim un problema social molt important".

38 detinguts en la cinquena jornada de protestes

En l'última protesta en suport a Pablo Hasél, d'ahir dissabte, en què a la capital catalana es van produir pillatges a comerços i vandalisme a la via pública, la policia va detenir 38 persones: 35 a Barcelona, dues a Tarragona i una a Lleida. D'aquests detinguts, 16 eren menors: 13 a Barcelona i tots els arrestats a Tarragona i Lleida.


stats