Sàmper confia en un “cert control” després dels últims aldarulls

El conseller diu que “en breu” es faran públics els protocols interns de les eines d’ordre públic

2 min
Un periodista fotografiant dos agents antiavalots dels Mossos amb una llançadora de foam en la protesta d'ahir a Barcelona per Hasél

Barcelona41.675 manifestants, 375 contenidors cremats, 152 establiments amb desperfectes, 25 altres danys, 27 ferits, 136 detinguts i 73 agents lesionats. És el balanç del departament d’Interior després de les protestes i els aldarulls dels últims 15 dies per l’empresonament de Pablo Hasél. El conseller Miquel Sàmper, però, ha definit la situació actual d’un “cert control” que ha atribuït a la tasca feta pels Mossos d’Esquadra i les policies locals. Sàmper ha confiat que “realment hagi acabat la violència” amb la mobilització de dissabte a Barcelona, quan es va cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent a dins.

En una compareixença al Parlament, també ha anunciat que “en breu” es faran públics els protocols interns de les eines d’ordre públic. Les entitats de drets humans ho havien tornat a exigir un cop conegut el cas d’una manifestant que ha perdut un ull per, segons tot indica, l’impacte d’una bala de foam dels Mossos. Sàmper ha assegurat que Interior està en contacte amb la noia, la seva família i la seva advocada. Pel que fa al perfil dels grups que han format part de les protestes, el conseller ha parlat d’una “amalgama” en què, quan han marxat els pacífics, tenen “el mateix objectiu de causar destrosses, danys i atacar els cossos policials”.

Entre els grups que ha definit, el titular d'Interior ha enumerat els que actuen “sense seguir una ideologia concreta” però que es mobilitzen pel context sociopolític i que poden formar part de les accions violentes encara que no en siguin impulsors, els que hi participen per saquejar comerços i buscar l’enfrontament amb la policia amb una voluntat “lúdica”, els que es vinculen amb la delinqüència comuna i utilitzen “tàctiques de guerrilla urbana” per assaltar els establiments i els que fan desordres públics “per desgastar les estructures de poder”.

L’episodi més violent, a Vic

El conseller ha qualificat l’atac a la comissaria dels Mossos de Vic com “l’episodi més violent” de les mobilitzacions de les últimes dues setmanes perquè els agents “podien témer per la seva vida” abans que arribés una furgoneta dels antiavalots de l’Arro que venia de Manresa. Una situació que ha posat al costat de la crema de la furgoneta de la Guàrdia Urbana. Sàmper ha volgut tornar a reiterar la condemna cap a la violència i ha admès que n’ha trobat a faltar una de “global” que pensa que ha estat condicionada per les negociacions del nou Govern. “Hi ha hagut violència social i això és una evidència”, ha insistit.

En la mateixa intervenció al Parlament, la resta dels partits han fet les seves aportacions. Cs ha criticat la valoració de Sàmper i el PSC ha lamentat la falta de suport institucional dels últims dies. En Comú Podem ha demanat no fer el debat de l’ordre públic en les negociacions i ha rebutjat dissoldre la Brimo, mentre que la CUP ha retret al conseller algunes actuacions dels Mossos, com la que van fer al carrer Gran de Gràcia de Barcelona quan van encapsular els concentrats amb furgonetes i porres a banda i banda. El PP ha qüestionat que s’equipari l’ús de la força entre el que crema una furgoneta i l’agent que el deté, ERC ha reivindicat les eines de fiscalització a la policia i JxCat ha apostat per la mediació.

stats