Illa demana que Catalunya inclogui els ancians morts a les residències al recompte general

El ministre de Sanitat discrepa de Fernando Simón i afirma que encara no s'ha superat el pic

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la compareixença a la comissió parlamentària del Congrés
Pau Rumbo / Mireia Esteve
01/04/2020
2 min

BarcelonaEl ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha demanat a Catalunya que inclogui els ancians morts per covid-19 a les residències de tercera edat als recomptes generals. "És el criteri que ha de seguir tothom independentment d'on s'hagi produït la mort", ha assegurat. Illa ha assenyalat que, segons els protocols, qualsevol persona diagnosticada amb coronavirus i que mor és recomptada com una defunció per la malaltia.

Aquest dimarts el Govern va admetre que, en les xifres oficials que cada dia dona el departament de Salut, no incorporava els avis morts en residències. D'aquesta manera, només comptabilitzava les defuncions en hospitals i altres centres sanitaris, com per exemple els sociosanitaris. De tota manera, va ser precisament el departament de Salut qui, la setmana passada, va donar l'única xifra de morts en residències que l'executiu català ha presentat fins ara. Tot i això, aquesta setmana els departaments de Salut i Afers Socials han convingut que serà aquest últim qui farà el recompte i donarà les xifres a partir d'ara. Aquesta tarda el departament d'Afers Socials ha de fer una roda de premsa per donar més detalls sobre aquesta qüestió.

D'altra banda, Illa no ha volgut polemitzar amb la Generalitat pel que fa al document del departament de Salut que dona instruccions per limitar el tractament terapèutic als pacients amb menys probabilitats d'èxit respecte a la malaltia. El ministre s'ha limitat a assenyalar que li consta que les decisions terapèutiques es fan "d'acord amb els protocols clínics establerts", i no tenen en consideració "el criteri de l'edat, sinó el quadre clínic" del pacient.

Un Illa que s'ha mostrat relativament optimista pel que fa a l'evolució de la pandèmia a Espanya. Tot i afirmar que l'Estat travessa una setmana "complicada, dura", el ministre ha assegurat que les dades confirmen "la ralentització que hem estat observant", ja que el nombre de casos creix a l'entorn del 10% quan, fins al 25 de març, ho feia a un ritme del 20%, i fins dilluns passat, al 12%. Tot i això, s'ha mostrat més prudent que el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que havia dit que ja s'estava "descendint" del pic i, per tant, que ja s'havia superat la corba. Illa ha rebaixat les expectatives i ha assegurat que Espanya està en "la primera etapa d'arribar al pic". Faltarà, per tant, "doblegar-lo", en paraules del ministre, i "erradicar el virus" en una tercera i definitiva etapa.

Pel que fa als tests diagnòstics, Illa ha explicat que l'Institut Carlos III de Madrid encara està validant els tests ràpids que van arribar de la Xina per substituir la partida defectuosa que el govern espanyol va haver de retirar. "Fins que no estiguin tots validats, no els distribuirem", ha dit Illa, que no ha contestat quines comunitats autònomes tenien previst enviar-los. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet sang aquest matí del fiasco de la primera remesa de tests comprats, remarcant que l'Estat encara no n'ha enviat cap a Catalunya.

stats