Salut

Salut recomana vacunar-se contra el xarampió als ciutadans d'entre 44 i 58 anys

Europa viu un auge de contagis, amb 56.600 casos en tres mesos

BarcelonaEl departament de Salut està oferint a tots els ciutadans d'entre 44 i 58 anys que acudeixen al CAP l'opció de vacunar-se contra el xarampió, davant l'escalada de casos que viu Europa, i que amenaça amb afectar també Catalunya aquest estiu. La franja d'edat dels que van néixer entre el 1966 i el 1980 conforma un dels col·lectius més vulnerables davant el xarampió, ja que la vacunació sistemàtica contra la malaltia es va començar a implantar el 1981. En canvi, es considera que les persones nascudes el 1965 o abans, molt probablement, ja estan immunitzades per haver passat la malaltia.

A Catalunya, de moment, s'han detectat 16 casos des de principi d'any, dels quals 11 no tenien antecedents de viatge i es consideren casos autòctons; és a dir, que el contagi ha tingut lloc al país. Segons ha pogut saber l'ARA, vuit dels afectats van ser hospitalitzats –dos per pneumònia i sobreinfecció respiratòria–, però tots ja han rebut l'alta. Per controlar els casos de cara a l'estiu, Salut ha activat un dispositiu als CAP perquè quan arribi a consulta una persona que es troba dintre de la franja d'edat vulnerable es comprovi si ha passat el xarampió o si està vacunada, independentment de quin sigui el motiu pel qual ha acudit al metge. En cas que la resposta sigui que no, se'ls oferirà la possibilitat de posar-se una dosi de la vacuna, i al cap d'almenys quatre setmanes la segona, cosa que els immunitzarà per a tota la vida.

Cargando
No hay anuncios

La pandèmia va interrompre la immunització contra aquesta i altres malalties prevenibles, i ara els casos s'acarnissen entre aquells que no s'han vacunat, sobretot els menors de 5 anys. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Unicef, en els tres primers mesos de l'any s'han notificat 56.634 casos de xarampió i quatre morts en països europeus, mentre que en tot l'any passat es van notificar 61.070 casos i 13 morts. La previsió a Europa és que aviat se superi el nombre de casos del 2023, gairebé la meitat dels quals es van produir en menors de 5 anys. Per això, tant des de l'OMS com des de l'Unicef urgeixen els països a accelerar la vacunació per trencar amb la transmissió de la malaltia. Entre els nens i nenes de 5 anys o menys que van emmalaltir el 2023, més de tres quartes parts no havien rebut cap dosi de vacuna contra el xarampió i un 99% no van rebre dues dosis de la vacuna, que és el que confereix la protecció necessària.

A Catalunya es considera que estan immunitzades les persones que reben la injecció de la triple vírica (xarampió, galteres i rubèola) als 12 mesos i als 3 anys, i actualment la cobertura vacunal és òptima, segons fonts consultades per l'ARA. De fet, les dades catalanes d'enguany confirmen la utilitat de les vacunes: sis persones de les 16 amb xarampió no estaven vacunats, quatre d'elles no havien completat la pauta de vacunació (només havien rebut una dosi) i en tres d'elles es desconeix si estan immunitzats o no. Només tres havien rebut les dues dosis. "És important recordar que l'efectivitat de la vacuna és molt elevada, del 95% amb una dosi de vacuna i entre el 97 i el 99% amb dues; malgrat això no és del 100% i donat que hi ha moltíssimes més persones vacunades que no vacunades, és normal que algun cas es produeixi en persones vacunades", expliquen des de Salut.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que aquesta falta d'immunització no afecta Espanya o Catalunya d'una manera tan greu, la població (tant vacunada com no vacunada) hi està exposada, especialment causa del turisme. En el cas d'Espanya, des de l’1 de gener al 19 de maig de 2024 s’han notificat en total 104 casos, dels quals s'han confirmat 52. El nombre més gran de casos confirmats ha estat notificat des de Catalunya, seguit de la Comunitat Valenciana (13), Castella-la Manxa (6), l’Aragó i Canàries (4) i Castella i Lleó i Madrid (3 cadascú). La situació epidemiològica d'altres països europeus en què estan augmentant els casos incrementa el risc que arribin casos importats. "Existeix una major probabilitat d’estar exposat al virus als països europeus, i també, que arribi un major nombre de casos a Catalunya, amb el risc de contagis locals posteriors", informen des de Salut.

"Efectes devastadors"

El xarampió és una de les malalties més contagioses del món, que es propaga quan una persona infectada respira, tus o esternuda. El virus, a més, continua actiu i contagiós en l'aire i en superfícies infectades fins a dues hores. Es pot infectar qualsevol persona no immune i el símptoma més visible és una erupció cutània prominent, mentre que les complicacions poden incloure ceguesa, diarrea, infeccions d'orella i pneumònia, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

Segons Unicef, el xarampió té un "efecte devastador" en la salut dels més menuts, ja que és el grup d'edat que té més risc de patir complicacions greus. A més, aquesta malaltia provoca altes taxes d'hospitalització entre els nens i impacta en el seu sistema immunitari, cosa que els fa més vulnerables a altres malalties infeccioses. La directora regional d'Unicef per a Europa i Àsia central, Regina De Dominicis, ha demanat una "acció governamental urgent" tant per reforçar els sistemes sanitaris com per aplicar mesures de salut pública que garanteixin la protecció de tots els nens davant d'aquesta malaltia. "Un augment dels casos de xarampió és un signe clar d'una interrupció de la cobertura d'immunització", argumenta.

Els més petits, però, no són els únics amenaçats per aquesta malaltia. Més de la meitat de les persones que van contreure xarampió a la regió europea de l'OMS el 2023 van ser hospitalitzades, fet que "demostra la greu càrrega que suposa per a les persones, les famílies i els sistemes d'atenció sanitària". Per al director de l'OMS a Europa, Hans Henri P. Kluge, un sol cas de xarampió "hauria de ser una crida urgent a l'acció" perquè "ningú hauria de patir les conseqüències d'aquesta malaltia devastadora però fàcilment prevenible".

Cargando
No hay anuncios

Casos autòctons

El rang d’edat dels afectats aquest any va des dels 6 mesos de vida fins als 57 anys. La previsió de la conselleria de Salut és que els casos continuïn augmentant en els pròxims mesos a causa de la cobertura de vacunació subòptima de nombrosos països europeus i l'alta afluència de visitants d'aquest estiu. De moment, però, només tres casos aquest any han sigut importats d'algun país amb elevada incidència de xarampió. "Ens preocupa si es dona en forma de brot, és a dir, que hi hagi una agrupació de casos, com amb la tos ferina, perquè llavors puja la pressió assistencial", explica Jordi Mestres, metge de família i vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària. De moment, els casos detectats a Catalunya són aïllats.

Cargando
No hay anuncios

A les portes de la temporada d'estiu, per tant, es preveu que el nombre de casos augmentarà al país, ja que hi haurà més mobilitat, tant de catalans que viatgin fora com d’europeus que vinguin aquí a fer turisme. A Europa, Romania és el país on més casos s’han notificat, però també preocupen Itàlia, França, Alemanya i Àustria, com els països amb més flux de turistes.