"La verola del mico no és un virus de gais i la vacuna no ha de ser un estigma"

El BCN Checkpoint comença a inocular les primeres 700 dosis i alerta que ja atén vuit casos sospitosos d'infecció al dia

3 min
Un home rebent una de les primeres dosis de la vacuna de la verola al BCN Checkpoint, un dels tres centres autoritzats per Salut per administrar les dosis.

BarcelonaDes que van sorgir els primers casos de la verola del mico a Madrid, el virus apareix a totes les converses entre l'H. i els seus amics. "I em consta que és el cas de molts altres homes que tenen sexe amb altres homes. Les notícies sobre la infecció no passen desapercebudes i crec que ens hem de preocupar però sobretot fer-les servir per protegir-nos", explica el jove abans de passar a un box i arromangar-se la samarreta fins a l'espatlla. Forma part de la trentena d'homes que han rebut la vacuna de la verola del mico al BCN Checkpoint, el centre comunitari de detecció i control del VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) per a homes gais i bisexuals i un dels tres espais a Catalunya autoritzats per administrar les vacunes.

L'H. ha estat un dels primers a rebre la primera dosi perquè compleix els criteris de priorització fixats per les autoritats sanitàries: és menor de 45 anys, no s'ha contagiat de la verola anteriorment, té relacions sexuals freqüents i pren la pastilla que evita la infecció del VIH, la profilaxi de preexposició (PrEP). La previsió del centre és anar contactant amb els usuaris per programar-los l'hora de vacunació i que divendres també es vacunin una trentena més de persones fins que, d'aquí dues setmanes, s'inoculin totes les dosis.

Tot i que la verola del mico no és una ITS estrictament, sí que és un virus transmissible sexualment perquè es propaga mitjançant el contacte estret íntim: amb la saliva, els fluids corporals i els materials contaminats com llençols o joguines sexuals. Pràcticament el 95% dels casos que s'han detectat a Catalunya, més d'un miler, s'han donat entre homes d'entre 20 i 60 anys amb una vida sexual activa amb altres homes. Per això, les autoritats sanitàries han decidit que els primers beneficiats de la vacuna siguin els homes del col·lectiu homosexual i bisexual, especialment els que tenen relacions sexuals de risc (en grup, fent servir drogues o sense cap mena de protecció amb múltiples parelles), que prenguin la PrEP o que siguin VIH positius.

Els vials de la vacuna contra la verola del mico que s'administren des d'aquest dijous a homes que tenen sexe amb homes.

El director del BCN Checkpoint, Ferran Pujol, assegura que la verola del mico s'ha d'abordar com un problema de salut pública que encara s'agreujarà més. Al centre s'han duplicat les sospites d'infecció en qüestió de setmanes i, diàriament, ja se n'atenen entre vuit i nou. "Ara el brot s'està donant en homes gais i bisexuals, que és un grup tancat i petit i la transmissió està molt concentrada. Si donem aquesta informació és per arribar a les persones d'alt risc de contagi, no per emetre judicis morals o qüestionar la sexualitat de ningú", aclareix Pujol. "Mediàticament és molt senzill simplificar-ho tot però la verola del mico no és un virus de gais. Ara bé, com que ens està afectant especialment, que ens ofereixin la vacuna no ha de ser un estigma, sinó una oportunitat per protegir-nos, evitar nous casos i que la infecció es propagui a la resta de la població", hi coincideix l'H.

"Esperem més dosis a l'agost"

El ministeri de Sanitat ha repartit les primeres (i úniques) 5.300 vacunes que li pertoquen de la compra conjunta europea, que només ha pogut accedir a 110.000 dosis i que les ha de distribuir entre els diferents estats membres. Aquesta escassetat de dosis ha fet que a Catalunya només n'hi hagin tocat unes 1.600, que, tot i que representen un terç de les dosis, són insuficients per cobrir la demanda. "Feia setmanes que ens arribaven els usuaris preguntant quan podrien vacunar-se i el primer balanç és positiu, perquè la gent comença a accedir a les dosis, però l'abast és molt limitat", explica el director mèdic del BCN Checkpoint i investigador de l'IrsiCaixa, Pep Coll.

Per al metge, la priorització que s'ha de seguir no deixa de ser un filtre necessari per la baixa producció de vacunes però que exclou moltes persones en una situació d'alt risc de contagi. "A Catalunya hi ha unes 6.000 persones fent la PrEP, 2.500 només al Checkpoint, i moltes altres que tenen VIH i que han de poder-hi accedir per aconseguir que les infeccions siguin lleus", exemplifica. I també hi ha moltes persones amb sexualitats més fluides que també se'n poden beneficiar, independentment del gènere o del sexe. "Això és complicat d'explicar a molts usuaris. Esperem que sigui una situació momentània i que a l'agost ens arribin més dosis", diu Pujol, que defensa que si l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declara l'emergència internacional aquest dijous els reguladors podrien forçar la companyia productora, Bavarian Nordic, a llicenciar altres laboratoris per fabricar més vacunes.

stats