Salut

La variant que predomina a Catalunya obliga a actualitzar les vacunes de la covid

L'arribada de noves dosis es preveu a la tardor, amb la nova campanya d'immunització

2 min
Una vacuna, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLes variants del coronavirus no han deixat de proliferar des de la seva irrupció, ara fa quatre anys. Les mutacions són habituals en aquests patògens: quan es reprodueixen dins d’una cèl·lula pot ser que aquesta cèl·lula creï una còpia inexacta dels gens. Moltes són menys eficients que la seva predecessora i no poden competir, però de tant en tant n'apareix alguna que la millora i s’acaba imposant, sigui perquè és més infecciosa o perquè es reprodueix millor. Al final, la que té més capacitat de transmetre’s acaba predominant. Actualment a Catalunya la variant que més circula és la FLiRT, que es va detectar per primer cop a finals de febrer i ara ja representa un 85% de les mostres seqüenciades. El motiu? És capaç d'escapar-se a la resposta immunitària de les vacunes i circular amb més facilitat.

"Les variants que hi havia fins ara eren molt similars a les que hi havia quan es van desenvolupar les vacunes. Ara caldrà actualitzar les dosis per oferir més protecció", explica a l'ARA el cap de la unitat de virus respiratoris del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Andrés Antón. La clau de l'èxit de la FLiRT, per tant, és que les persones no tenen una immunitat efectiva davant d'aquesta nova variant, cosa que li permet transmetre's més a l'espera que arribin les noves vacunes a la tardor, quan començarà la campanya d'immunització de nou. La FLiRT és una subvariant de la JN.1, que es va detectar per primer cop als Estats Units el setembre del 2023 i ja era predominant a Catalunya a finals del mateix any.

Persones fràgils

En les últimes setmanes, els casos i les hospitalitzacions per SARS-CoV-2 estan pujant per cauda de la circulació d'aquesta variant. Actualment hi ha gairebé 300 hospitalitzats i 9 estan en unitats de cures intensives. Si bé les consultes a les urgències dels hospitals i la proporció d’ingressos es mantenen "dins dels rangs esperats" de la conselleria de Salut, la malaltia pot ser especialment greu entre les persones més vulnerables, com les persones d'edat avançada i els malalts oncològics. En aquests casos, Antón recomana vacunar-se si la persona no té la pauta actualitzada, ja que les vacunes poden oferir certa protecció a l'espera que arribin les noves dosis ja preparades per fer front a la FLiRT.

stats