Salut

Vall d'Hebron no renovarà més de 200 professionals aquest any

Salut va demanar als grans hospitals que frenessin la contractació temporal de personal en solidaritat amb centres petits

El nen d’Olot va morir dissabte a l’Hospital de la Vall d’Hebron.
ARA
04/04/2024
3 min

BarcelonaL'Hospital Vall d'Hebron, el més gran de Catalunya, prescindirà d'uns 200 professionals eventuals a qui no prorrogarà el contracte aquest any; una retallada que impactarà en l'activitat assistencial de l'hospital, segons ha avançat El País. La capacitat d'aquest centre barceloní per atraure talent professional és molt gran i en els últims anys, sobretot després d'una pandèmia d'impacte mundial que va posar de manifest les mancances del sistema sanitari, s'ha reforçat per disposar d'una plantilla més àmplia. Aquest creixement, però, entra en conflicte amb la urgència d'hospitals més petits que no tenen tanta capacitat per atraure talent i que també han d'enfortir la plantilla, segons la conselleria de Salut, que va demanar "solidaritat" als centres més grans per contenir la contractació temporal de metges i infermeres en un context generalitzat de falta de mans.

El gerent de Vall d'Hebron, Albert Salazar, ha anunciat a la plantilla que el centre no renovarà dos centenars de professionals al llarg d'aquest any i va justificar-ho adduint una reducció de pressupost de 33 milions d'euros. Els motius: ja no disposen de la partida del sobrecost de la covid-19, han incrementat la plantilla i han d'assumir l'augment de sous derivats del tercer conveni laboral de l'Institut Català de la Salut (ICS), va explicar. Ara bé, fonts sindicals expliquen que la xifra de contractes temporals que no es renovaran aquest 2024 ascendirà fins als 400. Segons CCOO, aquest "esforç de gestió en la despesa ordinària" comportarà que no es renovin uns contractes temporals que en anys anteriors es mantenien. En contraposició, l'hospital explica que és personal que es va contractar per atendre el pic d'activitat hivernal, en què hi ha més virus respiratoris circulant, i que ara acaben contracte. La gran majoria del personal que ha acabat contracte el març, diu, són sobretot infermeres. "No es fa fora a ningú, la gent que havíem incorporat per uns mesos deixen de tenir feina quan acaba el contracte", argumenten des del centre.

CCOO denuncia que aquesta reducció de la plantilla comportarà un augment de les llistes d'espera per rebre una operació i menys disponibilitat de llits a l'estiu. Des de l'hospital, en canvi, asseguren que no alterarà les intervencions quirúrgiques que s'han de fer amb urgència. El conseller de Salut, Manel Balcells, va demanar als grans hospitals de Barcelona, com Vall d'Hebron, Clínic i Sant Pau, un "ajust de gestió" per "equilibrar" les noves contractacions als centres catalans. Segons el departament, l'objectiu és redistribuir el personal i garantir l’equitat territorial afavorint els hospitals comarcals i els centres més petits, que pateixen per nodrir les seves plantilles i els grans centres es van comprometre a no quedar-se de forma definitiva tots els professionals que contracten per a períodes d'increment d'activitat.

El pressupost "més alt de la història"

El Vall d’Hebron té un pressupost per aquest any d’uns 980 milions d’euros. Segons fonts de l'hospital, és el "més alt de la història" del centre que, a més, disposa d'una plantilla més elevada que abans de la pandèmia i fa més activitat assistencial que mai. Ara bé, fonts sindicals lamenten que el centre no rebi una suma similar a la partida que rebia del sobrecost de la covid, a part d'uns 50 milions d'euros extres que estimen que suposa l'increment de sous dels professionals pel nou conveni de l'ICS. "No entenem que no es respecti el pressupost íntegre de l'hospital de referència que absorbeix tota la complexitat assistencial", denuncien. Des del sindicat acusen el departament de Salut d'aquesta situació que ara repercutirà en el seu dia a dia amb més càrregues de treball i menys dies de lliurança, segons CCOO.

stats