Vacunació covid
Salut08/01/2022

Les vacunes contra el covid poden retardar la regla

Un estudi analitza per primer cop els registres mensuals de 4.000 dones i conclou que els canvis són "transitoris"

Roni Caryn Rabin / The New York Times
i Roni Caryn Rabin / The New York Times

Nova YorkPoc després de començar la campanya de vacunació contra el coronavirus, les dones van començar a informar de cicles menstruals irregulars després de rebre les vacunes. Algunes van dir que els seus períodes arribaven amb retard, d'altres van informar d'un sagnat més intens de l'habitual o més dolorós, i algunes que feia anys que no tenien la regla fins i tot van dir que havien tornat a menstruar. Un estudi publicat aquest dijous ha constatat que els cicles menstruals de les dones sí que van canviar amb la vacunació: les dones que estaven vacunades tenien cicles menstruals una mica més llargs després de rebre la punxada que les que no ho estaven.

Segons l'estudi, publicat a la revista Obstetrics & Gynecology, les regles de les dones vacunades van arribar un dia més tard de mitjana, un efecte que va ser "transitori" perquè el cicle va tornar a la normalitat al cap d'un o dos mesos. El retard va ser més pronunciat –de dos dies– en les dones que van rebre les dues dosis de la vacuna durant el mateix cicle menstrual. La publicació és una de les primeres que dona suport als informes fins ara anecdòtics de les dones que deien que no tenien la menstruació després de la vacuna. "Valida que hi ha alguna cosa real aquí", ha dit Hugh Taylor, president del departament d'obstetrícia, ginecologia i ciències de la reproducció a la Yale School of Medicine.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, però, els canvis observats en l'estudi no han estat significatius i sembla que són transitoris. "Un cicle o dos en què s'eliminen els períodes pot ser molest, però no serà perjudicial des d'un punt de vista mèdic", ha confirmat, per dissuadir la gent "dels mites falsos" que hi ha sobre els efectes de la vacuna en la fertilitat de les dones. Segons la doctora Diana Bianchi, directora de l'Institut Nacional de Salut Infantil i Desenvolupament humà Eunice Kennedy Shriver, les troballes de l'estudi són "tranquil·litzadores". "No és preocupant", ha argumentat. En canvi, el doctor sí que ha advertit que les dones amb la menopausa que experimenten sagnat o taques, sigui després de la vacunació o no, poden tenir una malaltia i haurien de ser avaluades per un metge.

Cargando
No hay anuncios

A partir dels registres de 4.000 dones

Un greu inconvenient de l'estudi és que es va centrar només en residents als Estats Units, per la qual cosa la mostra no es pot extrapolar a la població en general. Les dades les va proporcionar una empresa anomenada Natural Cycles, que té una aplicació per fer un seguiment de la fertilitat: el més probable és que les seves usuàries siguin blanques, tinguin estudis universitaris i siguin més primes que la mitjana de dones americanes. En total, els investigadors van examinar els registres de 4.000 dones d'entre 18 i 45 anys que havien seguit meticulosament la seva menstruació en temps real durant almenys sis mesos, de les quals 2.400 estaven vacunades i la resta no.

Cargando
No hay anuncios

Segons els investigadors, es necessiten estudis addicionals per determinar com la vacunació contra el covid-19 va influir en altres característiques menstruals, com els símptomes associats a la regla (dolor, canvis d'humor...) i les característiques del sagnat. "És tranquil·litzador que l'estudi hagi trobat només un petit canvi menstrual temporal en les dones", diu Bianchi, que posa en relleu que l'informe és una oportunitat per assessorar les dones sobre el que poden esperar de la vacunació.

El que encara no està clar és per què el cicle menstrual es pot veure afectat per la vacunació. Les hormones secretades per l'hipotàlem, la glàndula pituïtària i els ovaris regulen el cicle mensual, i poden veure's afectades per factors ambientals, estressants i canvis de vida. Ara bé, els canvis observats a l'estudi no van ser causats per condicions relacionades amb la pandèmia, ja que les dones del grup no vacunat també vivien en pandèmia i, en canvi, no van tenir alteracions al cicle menstrual.

Cargando
No hay anuncios