Vacunació massiva contra la verola a la Fira: "És responsabilitat de tots que no es converteixi en una cosa més gran"

Salut obre un nou espai que pot atendre 3.000 cites cada setmana

Un usuari vacunant-se a la Fira de Barcelona contra la verola del mico
Joan Cebrián
13/09/2022
3 min

BarcelonaLa Fira de Barcelona va jugar un rol important en la lluita contra la pandèmia convertint-se en un centre de vacunació massiu. Encara s'hi continuen subministrant dosis contra el covid-19, però a partir d'aquest dimarts la Fira també serà un punt de vacunació contra la verola del mico, on està previst que s'atenguin unes 3.000 persones cada setmana. Es tracta del primer espai en què els mateixos usuaris poden demanar proactivament una cita a través d'un portal web (vacunaverola.gencat.cat), perquè fins ara eren els divuit centres de referència els qui contactaven amb possibles interessats. "El que fa la Fira és maximitzar el nombre de dosis disponibles perquè la capacitat de la resta de centres i les dosis que teníem eren limitades", ha afirmat la cap de Servei de Medicina Preventiva de Salut, Montse Martínez.

Des que va començar la campanya de vacunació, el 21 de juliol, se n'han administrat 2.838 dosis, sempre amb cita prèvia. Com que hi ha poques vacunes, des del principi es va optar per prioritzar les persones que tenen relacions sexuals d'alt risc, amb múltiples parelles sexuals o consum de drogues durant les relacions, i també les que han patit infeccions de transmissió sexual habituals. Martínez ha explicat que el nou centre s'ha pogut obrir perquè fa prop d'un mes es va autoritzar administrar-ne una dosi més petita (una cinquena part) gràcies a un estudi que va demostrar que també era efectiva si s'injectava de manera intradèrmica, i no subcutàniament.

Aquesta primera setmana hi ha unes 2.400 cites disponibles a la Fira i només avui hi passaran unes 300 persones. Entre les que ja hi han anat hi ha unanimitat: la prevenció és important. "Tenia hora a Bellvitge, però he vist que està obert el centre de vacunació aquí i em queda més a prop de casa", explica amb normalitat David Ferrando. A diferència d'altres vacunats, ell no coneix cap contagi pròxim al seu entorn. La consciència que genera la prevenció també s'aprecia en la lluita contra els estigmes: "Al final, això pot passar a qualsevol persona perquè no és una malaltia de transmissió sexual: es pot passar amb el contacte de pell. És responsabilitat de tots que no es converteixi en una cosa més gran, no només del col·lectiu LGTBI", afirma Renato Odria.

"Cal parlar-ne"

Odria destaca que dins la comunitat LGTBI sí que hi ha més informació sobre la verola del mico, alhora que denuncia l'oblit un cop passat el mes de juny: "Això es va posar de 'moda' al voltant de l'Orgull i ara 'ha desaparegut'. Molta gent no té al cap la verola, sobretot si no forma part del col·lectiu, però és una qüestió de la qual cal parlar perquè tothom es pugui posar la vacuna". Ell és investigador científic, precisament el perfil que Mitch Davis demana que s'escolti davant els prejudicis. "Hem de pensar en la ciència i observar-la, no és un virus que només es passi dins la comunitat LGTBI. Hem de formar-nos sobre el que va passar amb el VIH, veig bastants paral·lelismes respecte a com es parla de la verola del mico", conclou.

Salut vol continuar augmentant la capacitat de vacunació a mesura que arribin més dosis. "Continuem demanant més dosis. La nostra intenció és oferir la vacuna a totes aquelles persones que la necessitin prioritàriament i que es vulguin vacunar", ha explicat la cap del Servei de Medicina Preventiva, que ha destacat la complexitat per aconseguir més vacunes ateses les dificultats de fabricació. "En principi aquestes dosis han de donar cobertura als grups prioritzats establerts pel ministeri i nosaltres el que fem és acostar la vacunació amb la implantació d'aquest nou centre", ha detallat Martínez. Els usuaris que demanin cita a través de la pàgina web de la Generalitat hauran de complir els requisits següents: pertànyer als grups prioritaris (tenir relacions sexuals d'alt risc), ser majors d'edat, no haver passat la verola del mico, no estar vacunats i no tenir cap contraindicació a la vacunació. Segons la cap del Servei de Medicina Preventiva, l'obertura del punt de vacunació no ha significat un repunt immediat de la demanda.

stats