Salut

Una operació innovadora protegeix l'úter i els ovaris per preservar la fertilitat durant el càncer

L'Hospital del Mar resguarda els òrgans reproductors a l'abdomen per minimitzar les seqüeles de la radioteràpia

3 min
Imatge de la primera transposicio uterina de l'Estat

BarcelonaLes dones amb un tumor a la zona pelviana es poden quedar estèrils i patir una menopausa precoç durant el tractament. La radiació que s'aplica per combatre el càncer pot malmetre l'úter i els ovaris de manera irreversible i, sobretot en pacients joves, la ciència busca alternatives per poder preservar la salut sexual i reproductiva de les pacients. Ara, per primera vegada a l'Estat, l'Hospital del Mar ha culminat amb èxit una intervenció pionera per tal que les dones amb malaltia oncològica puguin mantenir el seu cicle menstrual i la possibilitat de quedar-se embarassades si ho volen un cop es recuperin. Es tracta d'una tècnica anomenada transposició uterina que consisteix a traslladar l'úter i els ovaris, naturalment ubicats a la pelvis, a dins de l'abdomen.

Amb aquest moviment s'aconsegueix protegir els òrgans dels efectes de la radioteràpia abans de començar el tractament. Una mena d'autotrasplantament, segons ha explicat la cap de secció del servei d'obstetrícia i ginecologia i una de les responsables de la cirurgia, la doctora Gemma Mancebo, en declaracions a Efe. Amb tot, fins ara només s'havien fet una vintena d'operacions com aquesta a tot el món, molt poques de les quals a Europa.

La primera pacient a rebre aquesta operació a Catalunya ha sigut una dona de 36 anys amb càncer de recte localment avançat. Li van fer la transposició uterina el novembre de l'any passat, abans de començar la radioteràpia i la quimioteràpia. Un cop va acabar el tractament oncològic, la dona va tornar a passar per quiròfan per extirpar-li el tumor i recol·locar a la seva ubicació original l'úter i els ovaris, que fins aleshores havien estat resguardats a l'abdomen. Són intervencions de gran complexitat, per la qual cosa els professionals de l'hospital han fet servir tècniques de la cirurgia robòtica amb l'objectiu de minimitzar l'impacte.

Embaràs i menopausa precoç

A les pacients de 40 anys o menys se’ls ofereix la possibilitat de protegir l'úter i els ovaris per mantenir la possibilitat d’un embaràs. A les de menys de 47 anys, la transposició només dels ovaris, per protegir-les d’una menopausa precoç. "És una nova manera de vetllar per la salut global d'aquestes pacients", destaca la cap de secció de cirurgia colorectal de l’Hospital del Mar, Marta Pascual.

Els avenços en el tractament han permès tenir unes taxes de curació molt elevades, però fins ara les dones patien grans seqüeles a causa de la quimioteràpia i la radioteràpia. Aquesta tècnica, per tant, "suposa donar esperança" a les pacients, afegeix. La incidència del càncer de recte en pacients joves està en augment, per la qual cosa des del centre veuen necessari poder oferir aquesta tècnica a dones amb un tumor a la zona pelviana que vulguin ser mares i encara no ho siguin.

Per poder optar a aquest tipus d’intervenció, les pacients han de tenir un tumor localitzat que s'hagi de tractar amb radioteràpia a la zona pelviana, amb risc de malmetre l'úter i els ovaris. En el procés per determinar quines pacients es poden beneficiar d’aquesta intervenció participen els serveis d’aparell digestiu, el de cirurgia general, el d’oncologia mèdica i el d’oncologia radioteràpica. De fet, el centre ha establert un circuit per a la detecció i derivació de les dones que encaixen en el perfil, per valorar si se’n poden beneficiar, sense que això provoqui retards en l’inici del tractament.

stats