Ultrasons per recuperar el control de les mans
El Germans Trias és el primer hospital públic que ofereix una tècnica gens invasiva per eliminar la tremolor involuntària
BarcelonaSón moviments involuntaris, incapacitants i angoixants. La tremolor essencial a les mans o la causada per la malaltia del Parkinson és un trastorn neurològic que impedeix fer tasques bàsiques i senzilles com beure aigua sense vessar-la, menjar de forma autònoma, afaitar-se sense tallar-se o escriure un WhatsApp sense prémer més d'una lletra alhora. Empitjoren amb l'edat i, tot i que existeixen fàrmacs per controlar aquestes tremolors, a Catalunya encara hi ha unes 8.000 persones que no responen als tractaments convencionals. Moltes viuen el seu dia a dia amb vergonya i frustració i es veuen obligades a limitar la seva vida social per aquest motiu. Ara, però, disposen d'una alternativa, una cirurgia poc invasiva que els pot canviar la vida, que no requereix hospitalització i que, per primera vegada, serà finançada pel sistema sanitari públic: els ultrasons focalitzats d'alta intensitat (HIFU, en anglès). L'Hospital Germans Trias i Pujol serà el primer centre públic del país que farà servir aquesta tècnica per minimitzar l'estremiment. En alguns casos, directament desapareixen de forma indefinida i els afectats recuperen la seva independència.
La tècnica HIFU consisteix a administrar diferents feixos d'ultrasons (sons de freqüències no audibles) a 60 graus a través d'un casc. Quan els feixos es creuen, a una intensitat baixa, lesionen el punt del cervell on hi ha la cèl·lula que causa les tremolors a l'hipotàlem, sense afectar altres teixits propers i sense causar efectes secundaris. La intervenció es fa a través d'un ordinador que monitora a temps real la temperatura i intensitat dels ultrasons i amb el pacient despert, que es converteix en un guia més per al cirurgià, que ha de ser molt precís en la intervenció. Fins ara, els pacients amb Parkinson tremòric i amb tremolor essencial que no responen al tractament farmacològic s'han de sotmetre a cirurgies per a la implantació d'elèctrodes en les estructures cerebrals, que generen més risc d'efectes secundaris.
Des de fa només un mes, cinc persones s'han pogut beneficiar d'aquesta intervenció, que fins ara era una possibilitat per a uns quants: només s'oferia a la sanitat privada en algunes ciutats espanyoles, cap d'elles catalana. L'hospital calcula que al llarg d'aquest any es podran atendre un centenar de persones més i que a partir del 2023 se n'operaran 200, totes seleccionades per criteris de gravetat i equitat territorial. "La millora és immediata i persistent", afirma el cap de la unitat de malalties degeneratives del Germans Trias, Ramiro Álvarez. De fet, la taxa d'efectivitat dels ultrasons a través de ressonància magnètica és superior al 75% en tots els casos: tres dels pacients s'han recuperat totalment i els altres ja han millorat molt significativament.
"Això canvia la vida de la gent"
Una de les persones que espera poder ser intervinguda amb ultrasons és l'exalcalde de Barcelona i president del consell d'administració de l'Institut Català de la Salut (ICS), Xavier Trias, que pateix tremolor a les dues mans des dels 17 anys. Trias ja es va tractar ara fa dos anys amb aquesta tècnica la tremolor de la mà esquerra en una clínica privada fora de Catalunya. Per a la segona mà, assegura, esperarà que el puguin atendre a Can Ruti. La tremolor, explica, "havia arribat a uns extrems que s'havia convertit en invalidant". Però després de la intervenció, assegura que la seva mà dreta ha recuperat tota l'autonomia. "És com màgic. No és una qüestió estètica, això canvia la vida de la gent. Ara escric i entenc el que escric", resumeix Trias.
Els resultats de l'operació són immediats, gairebé miraculosos, i amb prou feines genera efectes secundaris. A la persona que és intervinguda li operen primer la mà dominant (la mà amb què fa la majoria de tasques) i el control dels espasmes ja es comença a veure a la mateixa llitera de la ressonància. Per exemple, el pacient es pot acostar una cullera a la boca gairebé sense tremolar. Ara bé, la millora persistent potser no s'acaba d'assolir fins al cap de 12 mesos. Per posar en marxa aquest model s'ha fet una inversió de 5 milions d'euros, si bé cada tractament té un cost d'almenys 13.000 euros addicionals per persona. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presidit l'acte de presentació d'aquesta tècnica acompanyat de l'equip de Neurologia del Germans Trias i ha celebrat la posada en marxa del que considera un "equipament de país", al qual tindran accés tots els ciutadans, visquin on visquin, amb l'objectiu de millorar la seva qualitat de vida.