Pandèmia

Segon Cap d'Any a Catalunya sense discoteques i amb toc de queda

El TSJC rebutja reobrir l'oci nocturn i els contagis de covid continuen a màxims

3 min
Incidència acumulada i restriccions a les comunitats

BarcelonaCatalunya tornarà a viure el Cap d'Any sense discoteques i amb toc de queda entre la una i les sis de la matinada als municipis més poblats. La nova onada de covid ha portat unes restriccions que impediran que l'oci nocturn funcioni per segon any consecutiu després de l'últim intent del sector per reobrir, que ha acabat fallit. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat el recurs que havia presentat urgentment la patronal de les discoteques per deixar d'estar tancades aquest divendres a la nit. Els jutges han posat a la balança "els interessos generals de la població" davant l'allau de contagis de la variant òmicron –que continuen a nivells màxims– en detriment dels arguments del gremi, que al·legava que el Govern no té prou competències per establir algunes de les restriccions, com ara el toc de queda.

La decisió del TSJC no implica la fi de la batalla judicial per a la reobertura de l'oci nocturn. Si bé els magistrats han rebutjat les mesures urgents que proposava el sector per celebrar la nit de Cap d'Any, mantenen la resta del litigi en marxa. Per això han donat a la Generalitat uns dies perquè presenti les seves al·legacions i després decidiran sobre la qüestió de fons. De moment, però, creuen que cal posar per sobre "l'interès general en la protecció de la salut pública", que, segons els jutges, quedaria compromesa amb el retorn de les discoteques. El fet és que els contagis de covid a Catalunya han tornat a marcar un nou rècord perquè se n'han notificat 25.174 en un dia.

Una tendència a l'alça que es tradueix en un augment progressiu de la pressió als hospitals. Segons l'últim balanç del departament de Salut, ja hi ha 1.610 pacients ingressats per covid –45 més que el dia anterior–, 426 dels quals estan a les UCI –13 més que el dia anterior–. Un altre dels indicadors que demostra que el virus es pot agafar amb facilitat és que la taxa de contagi (Rt) –la velocitat de transmissió– és d’1,86: per tant, cada contagiat infecta gairebé dues persones. El risc de rebrot, que mesura el potencial de creixement del covid, segueix pujant i supera els 3.000 punts. També s'han sumat 45 morts.

Mitja hora de marge per desallotjar

La patronal de l'oci nocturn Fecasarm ha explicat que finalment els locals de restauració, que poden obrir per Cap d'Any, tindran mitja hora de marge per desallotjar els clients, des de dos quarts d'una de la matinada fins a la una. Tot i això, el sector ha alertat de l'efecte que pot tenir el tancament de les discoteques, amb un possible augment de botellons i festes il·legals. El gremi preveu que n'hi hagi més de 1.500 i que es posi "en risc" l'ordre públic, com va passar al setembre durant les Festes de la Mercè de Barcelona o fa un any amb la rave de Llinars del Vallès. Aquesta setmana els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals ja van desmuntar una rave a l'estany d'Ivars, a Vila-sana, on hi havia un grup de vuit persones. Des del departament d'Interior s'ha fet una reunió pel dispositiu de Cap d'Any amb representants dels Mossos i les policies locals.

Els agents faran un operatiu "per vetllar pel compliment" del toc de queda als municipis on s'aplica, així com "per garantir un ús adequat" dels espais públics per evitar cap ocupació massiva. Segons Interior, se centraran "en la prevenció" de les festes no autoritzades on hi hagi aglomeracions de persones. El dispositiu forma part del pla que es va activar per les actuals restriccions del covid, que encara seran vigents fins almenys la setmana vinent: s'han incrementat les patrulles i s'han reforçat les unitats d'ordre públic als torns de nit. Per Cap d'Any també hi haurà uns 200 efectius dels Mossos que faran 52 controls d'alcoholèmia i drogues a les carreteres. "En un context de molt alta circulació del virus, confio en la prudència i en l'esperit responsable de la ciutadania", ha dit el conseller Joan Ignasi Elena en un tuit.

Tuit del conseller d'Interior

Fora de Catalunya, com que el govern espanyol no ha marcat cap directriu, les mesures per Cap d'Any canvien segons la comunitat autònoma on se celebri. Les restriccions també poden implicar el toc de queda, el tancament de les discoteques, la reducció dels aforaments o l'obligació de presentar el certificat covid per entrar a locals.

stats