Salut

Tres mesos d'espera per a la primera visita amb un especialista de salut a Barcelona

Cardiologia, otorrinolaringologia i ginecologia superen els 100 dies per aconseguir una primera consulta

La nova eina per als professionals de l'ICS permetrà prevenir els ingressos a l'hospital.

BarcelonaReduir les llistes d'espera per tenir una visita amb el metge, fer-se una prova diagnòstica o operar-se és una de les prioritats del sistema sanitari català, ja que sempre ha estat el seu taló d'Aquil·les. Els hospitals de Barcelona són dels que tenen més població assignada per atendre, per la qual cosa els responsables dels centres sanitaris revisen constantment el nombre de persones que hi ha pendents a la capital catalana per si cal desplegar accions de millora amb les quals escurçar les llistes. Actualment, els barcelonins esperen de mitjana 93 dies per a una primera visita amb l'especialista, segons dades de la conselleria de Salut.

D'acord amb la normativa del departament, l'espera màxima per a l'especialista ha de ser de tres mesos si és una primera visita ordinària i d'un mes si és una primera visita preferent. Ara bé, a Barcelona la majoria freguen aquest límit i, tot i això, no totes les especialitats el compleixen. Només oftalmologia, dermatologia, cirurgia general i urologia estan per sota dels 90 dies que exigeix Salut. A més, hi ha tres especialitats que superen els 100 dies per a una primera visita: cardiologia, otorrinolaringologia i ginecologia.

Dies d'espera per a la primera visita amb un especialista sanitari a Barcelona

"Hem de millorar. S'han de rebaixar els temps d'espera, sobretot en aquestes especialitats, però hem de seguir prioritzant visites i és important entendre que hi ha visites que poden esperar més que d'altres", asseguren a l'ARA fonts de la Regió Sanitària de Barcelona del Servei Català de la Salut (CatSalut). Les mateixes fonts expliquen que estan fent un esforç per millorar els protocols i els circuits de derivació entre l'atenció primària i els hospitals, una mesura amb què consideren que es pot escurçar el temps d'espera dels barcelonins. Amb tot, no han concretat si en anys anteriors l'espera era més o menys elevada que ara.

Reptes pendents

Amb l'envelliment progressiu de la població s'incrementa el nombre de persones fràgils. D'aquestes, moltes tenen diverses malalties que requereixen diferents tipus d'atenció especialitzada, per la qual cosa és clau que els professionals puguin visitar els seus pacients dins dels temps que toca i no superar els llindars, com fins ara. Per exemple, a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que té una població de referència molt envellida, els pacients s'esperen 155 dies per a una primera visita amb cardiologia i hi ha 991 pacients a la llista d'espera.

És el centre amb el temps d'espera més elevat per a aquesta especialitat, que atén un gran volum de pacients d'edat avançada. Així i tot, des del CatSalut defensen la importància de la priorització de casos dins de la llista d'espera i descarten traspassar pacients fora de termini a hospitals amb menys llista d'espera per visitar-los. En el cas d'otorrinolaringologia, l'Hospital Vall d'Hebron és el que té els temps d'espera més elevats, també amb 155 dies per a una primera vista de mitjana, i hi ha més de 4.500 pacients a l'espera.

Usuaris en la primera visita amb un especialista sanitari a Barcelona

Pel que fa a ginecologia, a l'Hospital Clínic i a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau les pacients s'esperen més de 100 dies de mitjana. Ara bé, des del CatSalut aclareixen que és un tipus d'atenció que també es fa des de les unitats d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), que estan vinculades a l'atenció primària, i un gran volum d'activitat es fa fora dels hospitals.

Reconstruccions de pit

Pel que fa al temps d'espera per a una cirurgia, Salut va explicar fa un any que s'havia registrat una reducció substancial del percentatge de pacients que tenien pendent sotmetre's a una intervenció quirúrgica i estaven fora de termini. És a dir, que encara no havien passat per quiròfan malgrat que ja havien excedit el temps de resolució que la mateixa conselleria marca com a espera màxima per a la seva operació. De fet, fonts del departament asseguraven que el temps d'espera per operar-se a Catalunya era "el més baix" en 16 anys.

Segons una ordre departamental, els temps d'espera no pot excedir els 45 o 60 dies en el cas de les extirpacions de tumors, els 90 dies en les cirurgies cardíaques i els 180 dies per a operacions de cataractes i pròtesis de maluc i genoll. Actualment, als hospitals de Barcelona aquests temps es compleixen i els pacients de la capital catalana esperen de mitjana 21 dies per a una cirurgia oncològica, 30 dies per a una operació cardíaca i 83 dies per a una intervenció de cataractes i de pròtesis de maluc i genoll. Pel que fa a la resta d'operacions, el temps d'espera mitjà és de 160 dies.

Ara bé, hi ha una cirurgia que sí que està per sobre dels temps requerits per Salut: les reconstruccions de pit després de patir un càncer. El departament va modificar el febrer del 2023 el decret 354/2002 perquè les operacions de mama després d'un càncer tinguin un temps d'espera garantit i es facin en un termini inferior a sis mesos. Ho va fer després que l'ARA publiqués un reportatge amb testimonis de dones mutilades que feia anys que esperaven la reconstrucció després de l'extirpació del tumor. La nova normativa, que va entrar en vigor el 10 d'agost de l'any passat, però, ja va néixer viciada: no s'aplica amb caràcter retroactiu.

Això significa que les dones que ja estaven en llista d'espera per a la reconstrucció ara han d'esperar encara més. Els passen per davant les noves diagnosticades. L'ARA ja va explicar el cas de l'Aliki, una d'aquestes pacients, que segueix a l'espera d'una reconstrucció després de tres anys des de la intervenció. El departament sosté que treballa per "agilitzar" l'operació d’aquestes dones i perquè rebin, així, "el mateix tracte que les altres", per la qual cosa contacta amb altres hospitals per programar les intervencions "tan aviat com sigui possible". Segons Salut, hi ha 289 persones pendents d’una reconstrucció de pit, i, d’aquestes, 124 porten incloses en llista d’espera més de sis mesos, algunes fins i tot amb anys d'espera.

stats