L'Hospital de Bellvitge fa un trasplantament de cara únic al món
Per primer cop l'operació s'ha fet amb un donant a qui ja no li funcionava el cor
BarcelonaEls trasplantaments d'òrgans i teixits són operacions molt complexes que canvien de ple les vides de les persones que els reben. A Catalunya l'any passat es van fer, de mitjana, quatre trasplantaments cada dia, una fita que es va aconseguir gràcies a l'experiència dels professionals catalans però, sobretot, a la xifra rècord de donants d'òrgans. Ara, metges de l'Hospital de Bellvitge han aconseguit un nou èxit amb una operació única al món: el primer trasplantament facial del món amb un donant a qui el cor ja li havia deixat de bategar. "Es tracta d'una operació excepcional que no s'havia fet mai", destaca a l'ARA la cap del servei de cirurgia plàstica i reparadora de l'hospital, Anna López.
Per què aquest trasplantament és pioner? Primer cal entendre que hi ha dos tipus de donant. El donant per mort encefàlica, és a dir, una persona que pateix una mort cerebral i el cervell li deixa de funcionar, però que manté la resta de funcions vitals i, per tant, els seus òrgans poden tenir una segona vida; i el donant en asistòlia controlada, és a dir, una persona a la qual el cor li deixa de bategar, però se'l fa funcionar de manera artificial amb un dispositiu extern per dur a terme una operació d'urgència i aprofitar alguns dels seus òrgans.
La donació en asistòlia controlada ha revolucionat la tècnica dels trasplantaments en els últims anys, ja que ara se'n poden fer molts més. A l'Hospital de Bellvitge, per exemple, que és un dels hospitals que més trasplantaments fa a Catalunya, sis de cada deu intervencions són gràcies a donants en asistòlia controlada, és a dir, persones a les quals el cor se'ls ha aturat, però se'ls mantenen les funcions vitals de forma artificial durant un període breu perquè els seus òrgans segueixin funcionant i es puguin trasplantar a pacients que els necessitin.
El trasplantament de cara és una intervenció quirúrgica d’extrema complexitat que només han fet 18 hospitals d'arreu del món. A l'Estat és la cinquena vegada que es fa, després dels que s'han practicat a l’Hospital La Fe de València, a l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla i, en dues ocasions, a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. "Era una assignatura pendent que teníem a Bellvitge", reconeix López, que reivindica el treball en equip dels 60 professionals del centre que han participat en una operació que ha durat 12 hores.
També ha estat la primera vegada al món en què s’ha efectuat una extracció en asistòlia controlada que ha permès obtenir el cor, la cara i els ronyons del donant. Això vol dir que el mateix dia en què es va fer el trasplantament de cara, els equips de l'Hospital de Bellvitge van fer també un trasplantament cardíac, un trasplantament hepàtic i un trasplantament renal.
Un tumor gegant a la cara
El pacient que ha rebut el trasplantament de cara és un home de 47 anys que patia una malaltia hereditària que provoca tumors benignes a la cara i a altres parts del cos. S'anomena neurofibromatosi de tipus 1. Per culpa d'aquesta patologia, tenia un tumor de grans dimensions a la part dreta de la cara que li provocava greus afectacions psicològiques, socials i funcionals, ja que tenia problemes per moure les faccions i tenia la visió afectada. A més, no hi havia cap tractament per alleugerir aquests símptomes o millorar la seva situació.
Els professionals de Bellvitge han estat gairebé dos anys planificant aquesta operació. A quiròfan, "la clau de l'èxit ha sigut la coordinació excel·lent de tots els professionals", explica López. Primer els cirurgians li van extirpar el tumor gegant de la cara, cosa que va implicar també l’extracció completa del llavi superior, el nas, la parpella de l’ull dret i la meitat dreta de la cara. Tot seguit, li van implantar la cara del donant fent la connexió d’una artèria, quatre venes i quatre nervis. Segons l'hospital, el rostre implantat adquirirà la forma de la cara del receptor un cop s'acomodi a la seva estructura òssia.
El pacient està bé i segueix el procés de recuperació habitual sense complicacions significatives. Continua hospitalitzat i es preveu que rebi l'alta en els pròxims dies. Després haurà de fer molta rehabilitació per recuperar les connexions nervioses, que són les que li permetran tenir sensibilitat a la cara i recuperar la mímica facial.