Tos i esternuts tot l'any: per què no ens acabem de curar?
Els experts atribueixen la sensació d'encavalcament de refredats a la pèrdua de memòria immunitària i a una major atenció als virus
Últimament, una coral de tos i esternuts s'ha convertit en la banda sonora de les nostres vides. A la feina, els companys es queixen que els fa mal la gola i posen l'emoji del ninot malalt al costat del seu nom a Slack [l'aplicació de missatgeria per a empreses] per fer-nos-ho saber. La meva filla arriba a casa de l'escola bressol amb una motxilla plena de manualitats i amb el nas degotant de mocs, i és igual la quantitat de vegades que el meu marit i jo ens rentem les mans –i els hi rentem a ella–, perquè els gèrmens sempre acaben arribant; primer a ella i després a nosaltres. Sovint sembla que pràcticament encavalquem constipats. I tant si teniu fills com si no, segur que també us sentiu atrapats en un cercle sense fi de malalties d'hivern. Particularment des que va irrompre la pandèmia, sembla que tu i el teu entorn us trobeu malament més sovint i que els refredats siguin més greus i duradors.
En part és matemàtic: el coronavirus s'ha afegit a la bossa de malalties infeccioses que es propaguen cada temporada d'hivern, explica la doctora Nahid Bhadelia, fundadora i directora del Centre de Polítiques i Recerca de Malalties Infeccioses Emergents de la Universitat de Boston. I, a més de la grip i del virus respiratori sincitial (VRS), causant de la bronquiolitis infantil, hi ha més de 200 virus que causen símptomes similars als d'un refredat, com l'enterovirus, el rinovirus, la parainfluenza i els coronavirus comuns, que són cosins del virus causant del covid-19.
Segons els experts, cap d'aquests virus ha canviat a formes més greus, i apunten que un dels motius pels quals podríem patir-los de manera més intensa ara és perquè els nostres cossos s'han oblidat de com enfrontar-los, afegeix la doctora Bhadelia. A més, les mesures de prevenció (individuals i col·lectives) que es van aplicar per minimitzar l'impacte del coronavirus, sobretot en les fases primerenques de la pandèmia, també van suavitzar l'expansió de la resta dels virus. Quan la gent va començar a treure's la mascareta i a trencar grups bombolla, tots ens vam tornar a exposar a una gran varietat de malalties.
L'any passat, la grip, el VRS i el covid van irrompre alhora en la batejada com a tridèmia; és a dir, una triple epidèmia. A principis d'any, els Centres de Control i Prevenció de Malalties van constatar que els casos de faringitis estreptocòccica anaven a l'alça. I que els norovirus, causants d'episodis de febre i vòmits, han reaparegut juntament amb els refredats típics.
Més consciència dels virus
Malauradament, la immunitat a la majoria d'aquests virus no dura gaire, diu el doctor Luis Ostrosky, cap de malalties infeccioses i epidemiologia d'UTHealth Houston i Memorial Hermann. Això vol dir que el nostre cos necessita posar-se al dia contínuament. "Si la immunitat respon a soques que estaven en circulació fa tres o quatre anys, haureu de pagar un deute d'immunitat", afirma l'expert. Un cop el cos reaprèn el procés de creació d'anticossos contra un virus en particular, és probable que s'experimentin símptomes més lleus i la persona es recuperi més ràpidament si torna a exposar-se, afegeix Ostrosky.
Segons els experts, el covid també ha fet que augmenti la preocupació quan algú es presenta a la feina o a l'escola amb una tos seca. "Abans de la pandèmia, et mocaves i murmuraves una mica, però no se'n parlava tant", diu el professor de medicina preventiva a l'Escola de Medicina de la Universitat de Vanderbilt William Schaffner. A més, parar més atenció als símptomes respiratoris també pot fer que sembli que estem malalts durant més temps, afegeix la doctora Debra Langlois, pediatra de l'Hospital Infantil Mott de la Universitat de Michigan.
En el cas dels nens, una revisió del 2013 ja va constatar que els infants poden trigar fins a 15 dies a eliminar un refredat comú i que la tos no els desaparegui fins passats 25 dies. També els adults poden tenir allò que els metges anomenen tos postviral, que dura almenys tres setmanes o més malgrat que la resta de símptomes hagin desaparegut. En alguns casos és possible desenvolupar una infecció secundària als sins paranasals, a les orelles o a la gola que fa que sembli que una malaltia s'està encavalcant amb una altra.
Els experts asseguren que hi ha mesures per frenar algunes infeccions, diu la doctora Langlois, com ara vacunar-se contra el VRS, la grip i el covid, així com aplicar altres lliçons que vam aprendre durant la pandèmia, com quedar-se a casa quan s'està malalt o posar-se mascareta quan es viatja en l'avió. Per als pares amb nens petits que porten tota mena de gèrmens imaginables, l'experta envia un missatge d'optimisme: a mesura que els nens creixen, és menys probable que et tossin a la cara i seran més propensos a rentar-se les mans sense haver-los-hi d'obligar.