Coronavirus

Tornen les baixes automàtiques per covid, ara de cinc dies

Salut recupera aquesta mesura per evitar la saturació dels CAP, que ja atenen 15.000 visites al dia

Una mare i la seva filla entrant a un CAP de Barcelona.
3 min

BarcelonaLes baixes laborals per covid (o almenys per símptomes compatibles amb el virus) s'han duplicat en l'últim mes per l'allau de contagis de la setena onada: cada dia es detecten unes 5.000 infeccions tot i que la xifra real és molt superior. Fins ara, i des que al maig els esforços diagnòstics es van centrar exclusivament en la població vulnerable, els contagiats que es veien incapaços d'anar a treballar (o teletreballar) havien d'anar presencialment als centres d'atenció primària (CAP) per demanar aquest justificant al seu metge de capçalera, que era qui decidia si els símptomes que descrivia eren incapacitants. En definitiva, el departament de Salut va normalitzar l'avaluació i la gestió del covid com si fos qualsevol altra patologia. Però a partir de dimecres, a causa de l'elevada incidència en plena temporada estival, amb menys professionals treballant i amb el temor que els serveis tornin a col·lapsar-se per tercer any consecutiu, la conselleria ha recuperat la tramitació telemàtica i automàtica de les baixes laborals per símptomes compatibles amb el covid. Són autolimitades (tenen una vigència de cinc dies) i permetran que la població afectada pugui sol·licitar la incapacitat temporal mèdica a través de La Meva Salut o de la web de Salut, sense necessitat d'aportar un test positiu i sense haver de demanar hora per visitar-se amb el seu metge.

Segons ha explicat la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, la baixa telemàtica no la donen els facultatius dels CAP, sinó l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM). L'organisme després registra la informació en l'historial clínic del pacient i, d'aquesta manera, el facultatiu referent s'assabenta de la decisió. El procediment és idèntic al d'una consulta presencial però en l'espai digital: el malalt no necessita provar el contagi fent-se un test, sinó que ha d'omplir un formulari en línia explicant que es troba malament i especificar quins són els símptomes que li impedeixen treballar (tos, febre, miàlgies, malestar general, per exemple).

Si el metge de l'ICAM considera que pot tractar-se de covid i autoritza la baixa, aquesta tindrà una vigència de cinc dies si la persona no contacta amb el seu CAP demanant l'alta abans o sol·licitant una pròrroga perquè encara no està recuperada. L'alta es gestionarà de manera automàtica passat aquest període. “És una acció per simplificar un procediment administratiu d’una simptomatologia que ja coneixem”, ha afirmat Craywinckel, que ha afegit que és una mesura que es basa en "la confiança metge-pacient".

Les baixes telemàtiques i autolimitades són una mesura que ja es va posar en marxa al gener, en plena escalada de contagis de la sisena onada, per minimitzar la sobrecàrrega del sistema sanitari però sobretot per alliberar els metges de la primària d'aquest tràmit burocràtic. Aleshores, però, aquesta es gestionava de forma diferida, tenia una vigència de set dies i requeria un autodiagnòstic que demostrés la infecció per poder-la demanar. Craywinckel no ha concretat fins quan s'allargarà la mesura, ja que dependrà de l'evolució epidemiològica, que de moment continua sent elevada.

"Certa frenada" dels contagis

Amb la recuperació total de la normalitat i el coronavirus circulant lliurement, els contagis segueixen a l'alça a tot Catalunya. L’augment de la corba era esperable i els experts anticipaven fa uns dies que assolirà el seu pic a mitjans de juliol. De fet, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anticipat que les dades més recents del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (Sivic) suggereixen una “certa frenada” incipient en el ritme de nous diagnòstics, que venen marcats pel predomini de les noves variants d’òmicron –BA.4 i BA.5 suposen el 75% de les mostres seqüenciades–, més contagioses però no més greus. 

La taxa estimada d’incidència catalana es manté entorn dels 400 positius per cada 100.000 habitants i la demanda assistencial també va en augment. Els CAP estan fent 105.024 visites per covid, un 16% més respecte a la setmana anterior. El virus suposa, doncs, el 9% del total de visites que es fan. També les hospitalitzacions a planta han augmentat (un 12% en l’última setmana) i ja se superen els 2.000 pacients (que compten amb una prova positiva, tot i que només en la meitat dels casos el virus ha motivat l’ingrés) i el mateix passa amb les admissions a les unitats de cures intensives (UCI), que han repuntat fins als 51 malalts crítics. No obstant això, i com han explicat reiteradament les autoritats sanitàries, l’impacte assistencial d’aquesta onada respecte a les anteriors és molt més baix. “Les UCI continuen en mínims històrics”, ha volgut destacar Cabezas. 

stats