Els tests d’antígens, una foto que cal mirar amb cura

L'augment exponencial de la demanda obliga les farmàcies a vendre tests d’ús professional

Cartell dient que no queden testos d'antígens en una farmàcia de l'Hospitalet de Llobregat
3 min

BarcelonaDe la mateixa manera que la ràpida expansió de la variant òmicron amenaça amb col·lapsar els serveis mèdics i sanitaris de mig món, la demanda de tests d’antígens també creix d’una manera desmesurada a les farmàcies catalanes. El fet que sigui un mètode relativament simple i accessible per descartar la infecció per covid i la proximitat de les festes de Nadal, juntament amb l'augment de la transmissibilitat del virus, n’han disparat exponencialment la demanda. Segons l’Agència Espanyola de Medicaments, la demanda de proves ràpides d’antígens “s’ha multiplicat per més de mil” des que se'n va aprovar la venda a farmàcies el mes de juliol passat. Aquest creixement sobtat ha portat també el ministeri de Sanitat a autoritzar la venda de “proves d’antígens d’ús professional” per compensar la falta de producte a les farmàcies.

La falta de proves ràpides fa referència als tests d’antígens, una prova d’autodiagnòstic que determina en menys de mitja hora –de 15 a 30 minuts, segons la marca– si tenim o no una infecció activa. La metodologia, tot i que pot resultar anguniosa, és simple: es tracta de prendre una mostra nasal amb un bastonet i aplicar-lo després al kit de diagnòstic. El kit detecta alguna de les proteïnes de la coberta del virus, cosa que donarà un resultat positiu o negatiu. El kit oscil·la entre els 5 i els 12 euros si és d’autodiagnòstic o els 40 o més si és professional.

El test ve a ser com una fotografia fixa: només dona informació del moment en què es pren la mostra. Això vol dir que si, per exemple, ens fem la prova al matí i dona negatiu, pot passar perfectament que a la tarda ens contagiem. D’aquí que sigui tan important tenir en compte el factor temps: no serveix de res fer-nos un test tres dies abans de necessitar el resultat. De fet, en condicions ideals es recomana fer-se la prova dins del marge d’1 a 5 dies des de l’aparició dels primers símptomes o bé poc abans, un parell d’hores, per exemple, d’anar a un concert, a un àpat amb més persones, a una discoteca o a qualsevol acte multitudinari.

Els tests d’antígens detecten una infecció activa només si hi ha prou càrrega viral. Si no n’hi ha prou, pot donar un fals negatiu malgrat estar infectat. Si dona positiu és recomanable advertir-ho als serveis d’atenció primària, que determinaran l’oportunitat de fer una PCR. A més, convé avisar els contactes estrets i autoconfinar-se durant deu dies. En cas que doni negatiu cal mantenir una dosi alta de prudència: a l’esmentada insuficiència de càrrega viral cal tenir en compte la fiabilitat del mateix test, que pot anar d'un pobre 30% o menys per sobre del 80% o el 90%, segons la marca. A més, també cal tenir en compte que la càrrega viral en persones vacunades sol ser inferior. Això fa que la possibilitat d’un fals negatiu sigui molt més gran.

Verificar si està homologat

En tot cas, si volem recórrer a aquesta mena de test d’autodiagnòstic cal que verifiquem abans de res si està homologat, que ho veurem si està marcat amb les sigles CE més els dígits que corresponen a l’organisme que l’ha avaluat. No cal prescripció mèdica i són de venda lliure en farmàcies autoritzades. Ara com ara hi ha una vintena de marques comercials homologades. L’autodiagnòstic es pot substituir per un test professional, que es distingeix sobretot per una fiabilitat més alta i la intervenció d’un sanitari tant pel que fa a l’extracció de la mostra com a l'anàlisi. El test professional és el que s’utilitza abans de viatjar en avió i també es pot fer a les farmàcies, a més de laboratoris d’anàlisi, CAPs i hospitals.

stats