Salut

El fum a les terrasses dispara la xifra de fumadors passius

Un terç de les llars a l'Estat tenen almenys un fumador de tabac convencional

A.D.S.
2 min
Una dona fumant en una terrassa

BarcelonaEl consum de tabac s’associa a malalties cardiovasculars, respiratòries i càncers. És la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura evitable. De fet, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any moren més de 8 milions de persones a causa del tabaquisme. Els fumadors (un 21% de la població espanyola) no només condicionen la seva salut, sinó que l’exposició involuntària al fum del tabac també augmenta el risc de patir càncer de pulmó i altres malalties entre els no fumadors. Segons la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), el 55% dels no fumadors s’empassen el fum ambiental del tabac convencional, sobretot a les terrasses dels bars, que són la principal via d’exposició d’aquest contaminant ambiental. De fet, si s’exclouen les terrasses de l’equació, el percentatge de no fumadors que estan exposats al fum del tabac cau fins al 24%.

Aquesta és una de les conclusions d’un estudi sobre la prevalença del tabaquisme passiu a Espanya que ha elaborat la SEPAR i que ha presentat aquest dimecres. Sobre l’exposició al fum dels nous productes, com el cigarret electrònic i el tabac escalfat, l’anàlisi sosté que afecta el 38% dels no fumadors. Juan Antonio Riesco, un dels responsables de la radiografia, ha demanat més restriccions al consum de tabac, sobretot a les terrasses de bars i restaurants, per disminuir el risc de les persones no fumadores. 

Segons l’estudi, que han elaborat a partir d’una mostra de 3.000 entrevistes a majors de 16 anys, el 34% de les llars espanyoles compten amb almenys un fumador de tabac convencional i el 12% tenen, com a mínim, un consumidor de nous productes de tabac. Als domicilis, l’augment d’exposició dels no fumadors al tabac respecte a l’últim estudi és d’un punt: ha passat del 8% el 2011 al 9%. Riesco creu que l’estudi demostra que hi ha hagut un repunt de la prevalença del tabaquisme passiu a Espanya el 2024.

Més restriccions

Pel que fa a l’exposició al fum a la feina, de nou les terrasses de l’hostaleria agreugen la situació. L’exposició general al fum dels treballadors és del 8% en tabac convencional i del 4% en nous productes, però a l’hostaleria pràcticament es triplica i puja fins al 22%. Per aquest motiu, la coordinadora de l’estudi, Inmaculada Gorordo, defensa que les restriccions parcials no són útils i que cal “fer restriccions totals”, sobretot a les terrasses.

Carlos Jiménez Ruiz, membre del comitè científic de la SEPAR, també insisteix en endurir la norma vigent. “És imprescindible que es modifiqui l’actual legislació que regula el consum de tabac als llocs públics oberts i tancats, no només per a les cigarretes convencionals, sinó també en tot el que es refereix a la distribució, la publicitat i el consum dels nous dispositius amb nicotina”. 

Segons els autors de l’estudi, els nous productes de nicotina produiran alteracions molt similars a les que produeix l’exposició passiva al tabac convencional a l’àmbit de la salut respiratòria, la salut cardiovascular i l'oncologia. Els nous productes de tabac són més freqüents entre els joves de 16 a 24 anys, i pràcticament no n'hi ha consumidors entre les persones de més de 54 anys.

stats