Salut sexual

¿Tens menys desig sexual? Les píndoles anticonceptives poden ser-ne les culpables

Hi ha dones que lubriquen poc i tenen la libido baixa per l'efecte del fàrmac

Alisha Haridasani Gupta / The New York Times
i Alisha Haridasani Gupta / The New York Times

Nova YorkLa relació entre les píndoles anticonceptives i el desig sexual ha estat complicada des del principi. Se sap que la píndola va obrir pas a una revolució sexual i, tot i això, per a algunes dones el còctel d’hormones que evita l’embaràs també disminueix la libido. “Les píndoles anticonceptives orals poden ocasionar disfuncions sexuals molt importants”, afirma Andrew Goldstein, ginecòleg i expresident de la Societat Internacional per a l’Estudi de la Salut Sexual de la Dona.

Fa una dècada, un grup d’investigadors va analitzar 36 estudis sobre els efectes secundaris de la píndola anticonceptiva hormonal combinada –la que conté estrògens i progestina– i va constatar que en el 15% de les 13.700 dones que van participar en els estudis la libido havia disminuït durant el temps de tractament. Des de llavors, però, només alguns estudis n’han analitzat les causes, i encara no s’ha arribat a cap consens per la diversitat de versions de la píndola, que contenen dosis diferents d’hormones.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, se sap que la píndola redueix els nivells de testosterona, cosa que els investigadors consideren l’enllaç fonamental amb el desig sexual. Tot i això, la disminució de la libido no es reconeix en els prospectes de la píndola, i molts metges o ginecòlegs tampoc no són conscients que pot ser un problema, adverteix Goldstein. Per això, quan les dones ho comenten als seus professionals de la salut, aquests sovint els responen que “no pot ser per la píndola”.

L'excitació i el plaer

La pèrdua de desig sexual té diverses manifestacions, segons Lauren Streicher, professora d’obstetrícia i ginecologia de la Universitat Northwestern. Anecdòticament, la investigadora ha observat que algunes dones noten canvis en la libido poques setmanes després de començar a prendre la píndola, mentre que els estudis revelen que altres dones triguen mesos o anys a notar-los. A més, Streicher afirma que, per a algunes, comencen amb la pèrdua del desig espontani de tenir sexe i després evolucionen cap a una manca d’excitació davant d’estímuls.

Cargando
No hay anuncios

Un estudi del 2016 va assignar de manera aleatòria la píndola anticonceptiva o un placebo a 340 dones durant tres mesos per mesurar com afectava la funció sexual. Els investigadors van mesurar els nivells de certes hormones en sang i van fer servir una enquesta per determinar quantes trobades sexuals havien tingut les participants, així com si havien canviat factors com el desig, l’excitació, l’orgasme, el plaer i l’autoimatge. L’estudi va revelar que sí que afectava de manera negativa el desig, l’excitació i el plaer. La píndola també s’ha relacionat amb la reducció de la lubricació, cosa que pot fer que les relacions sexuals siguin doloroses, i això afectaria la libido.

Canviar de mètode

Les diferències genètiques fan que algunes dones necessitin més testosterona lliure que d'altres per activar els seus receptors hormonals, per la qual cosa un descens de la testosterona hi té un impacte notable. “Entendre qui és més sensible i qui podria desenvolupar efectes secundaris adversos és una cosa que no s’ha fet fins ara”, explica Caroline Moreau, professora de la Facultat de Salut Pública de la Universitat Johns Hopkins. Afegeix que és difícil relacionar directament els marcadors biològics, com els nivells de testosterona, amb la funció sexual, que es pot veure afectada per l’estrès, la dinàmica de les relacions o altres circumstàncies.

Cargando
No hay anuncios

Per al subconjunt de dones que tenen aquestes experiències negatives amb la píndola, els efectes són reversibles. Sovint el primer pas és explorar altres opcions d’anticonceptius, sobretot els que no són hormonals, com el dispositiu intrauterí. Les dones que presenten una disminució de la libido podrien recuperar el desig sexual gairebé immediatament. “Quan les dones deixen de prendre la píndola, en qüestió de setmanes diuen ja estan molt millor”, diu Streicher. Amb el temps, també tornen a lubricar. “És molt poc comú que un metge que atén pacients complexos digui: «Et curaré»”, afegeix. Però quan es tracta dels efectes de la píndola anticonceptiva en el desig sexual, diu que sí que hi poden ajudar.

Copyright The New York Times