Coronavirus

Tancats vuit laboratoris a Barcelona per fer tests de covid sense autorització

Salut ha clausurat dos locals més a Tarragona i Figueres i n'ha denunciat una vintena més per incompliment dels protocols

Una dona amb una maleta passa per davant d'un dels locals tancats per Salut i la Guàrdia Urbana de Barcelona per realitzar proves PCR i test d'antígens sense la homologació de la Generalitat ni llicència municipal, al centre de Barcelona.
Ara
07/02/2022
3 min

En l'últim mes el departament de Salut i la Guàrdia Urbana de Barcelona han tancat un total de vuit laboratoris i locals a la capital catalana perquè presumptament oferien proves diagnòstiques de covid, tant PCRs com tests d'antígens, sense disposar de l'acreditació de l'autoritat sanitària o les condicions higièniques per fer-les. Només divendres passat es van inspeccionar sis establiments i es va ordenar el tancament de quatre d'ells –el número 8 del carrer Cotoners, el 40 del carrer Laforja, el 477 de Rosselló i el 12 d'Ausiàs Marc– perquè operaven de manera fraudulenta, segons ha informat aquest dilluns el portaveu de la policia municipal, l'inspector Jordi Oliveras. A més dels vuit casos a Barcelona, Salut ha tancat un centre més a Tarragona i un altre a Figueres (Alt Empordà).

"Alguns [locals] tenien personal sanitari però no l'autorització ni un lloc adequat per fer les proves; altres no tenien ni personal sanitari, que és una cosa que pot arribar a ser penat pel Codi Penal, i d'altres processaven les proves al mateix local, quan no és lícit perquè s'han de fer en un altre laboratori", ha explicat la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària (DGORS) de Salut, Azucena Carranzo. Aquestes intervencions se sumen a la clausura de dos locals més de Barcelona a principis d'any, un al carrer Bailén i el segon a Floridablanca.

La responsable de Salut ha afirmat que els centres que es detecta que són "un risc per a la població" es tanquen, mentre que als que no disposen d'autorització per fer un determinat tipus de prova se'ls ordena el cessament de l'activitat. Aquest és el cas de dos laboratoris més a la capital catalana, després que les autoritats descobrissin que no comunicaven els resultats a Salut. Això implica que els certificats covid que han expedit no tenen validesa, si bé tenen llicència per fer l'activitat. "La Guàrdia Urbana continuarà treballant en aquest sentit per garantir que qualsevol ciutadà es pugui fer una prova PCR amb totes les garanties sanitàries", ha dit Oliveras.

Desconfiar de temps d'espera curts

Segons el protocol d'actuació entre Salut i la policia barcelonina, els agents han de notificar la detecció d’algun indici sobre l’obertura d’aquests locals o si se sospita que poden funcionar sense tenir llicència, ja sigui per cues de gent davant de locals on no queda clara quina és la seva activitat o perquè s'han observat entrades i sortides de persones d’establiments que no estiguin acreditats. També es poden portar a terme inspeccions per denúncies ciutadanes en relació amb alguna pràctica d’aquest tipus.

El dispositiu conjunt també ha permès identificar i denunciar administrativament una vintena de locals més per incompliment dels protocols de seguretat –inexistència de mesures contra incendis, d'assegurances de responsabilitat civil, de condicions higièniques o de llicència municipal per funcionar–, així com penalment en un dels casos per intrusisme laboral, ja que el centre feia proves tot i no estar acreditat per fer-ho.

Carranzo ha detallat que s'ha fet una vigilància a les xarxes socials durant tot el mes de gener per buscar les clíniques que oferien proves "a preus baixos" i una rapidesa en l'obtenció dels resultats inversemblant. "Una PCR pot tardar hores, però mai minuts", ha insistit. En aquest sentit, ha recomanat desconfiar de temps d'espera curts i consultar la pàgina web de Salut on figuren la norantena de centres acreditats i autoritzats per l'autoritat sanitària per fer les proves.

stats