Fins a 626 suïcidis en un any, tot i la primera reducció en una dècada
El grup d'edat amb la taxa de mortalitat més alta és el d’homes majors de 65 anys
BarcelonaEls suïcidis i les autolesions continuen sent un greu problema de salut pública a Catalunya. De mitjana, hi ha gairebé dos casos i més d'11 intents cada dia. La taxa de mortalitat per suïcidi per cada 100.000 habitants va baixar un 2% l'any passat, però en total es van notificar 626 defuncions, segons dades provisionals publicades per l’Institut Nacional d’Estadística. Es tracta d'una dada superior a les registrades abans de la pandèmia. Malgrat els esforços de la conselleria de Salut, que ara lidera Olga Pané, per reduir la incidència de les conductes suïcides, el departament encara és lluny dels seus objectius: rebaixar en més d'un 15% la taxa de temptatives i morts per suïcidi per al 2030.
Si bé aquesta baixada del 2% representa la primera reducció de la taxa de mortalitat per suïcidi dels últims deu anys, des de Salut incideixen en el fet que el suïcidi és una mort evitable, que va acompanyada d’un fort patiment dels familiars i els amics. Per això, posen el focus en programes de prevenció amb l'objectiu de reduir-ne la mortalitat, però també en desplegar eines per millorar-ne la detecció, l'atenció immediata, el tractament i la recuperació. De fet, el departament creu que s'ha millorat a l'hora de detectar conductes suïcides i actuar-hi, tot i que reconeix que cal fer estudis per avaluar l'impacte de les actuacions impulsades en els últims anys.
El grup demogràfic amb la taxa de mortalitat per suïcidi més alta és el d’homes majors de 65 anys, amb 18,2 morts per cada 100.000 habitants. En canvi, el departament destaca el 20% de descens de defuncions en dones de 15 a 29 anys. Així i tot, el 68% de les temptatives són de dones, la majoria de les quals formen part d'aquesta franja d'edat.
Prevenció i atenció
Amb tot, l'any 2023 es van registrar 8.123 casos de conductes suïcides, un 7% més que el 2022. Són episodis en què una persona presenta algun grau d’intenció de posar fi a la seva vida, que poden anar de menys a més gravetat, com pensar-hi, planificar-ho o tenir comportaments lesius. L'any passat, a més, es van registrar 4.108 temptatives de suïcidi, que són aquests casos de més gravetat en què la persona s'ha infligit lesions amb la intenció de morir, segons dades del Codi Risc Suïcidi. Aquest increment de casos atesos, però, "no s’ha vist reflectit en un increment similar en mortalitat", ressalten des de Salut. Pel que fa al que portem del 2024, amb dades provisionals del primer semestre, s’han registrat 1.751 episodis d’ideació i 1.487 episodis de temptativa.
El Codi Risc Suïcidi és el procés que defineix el risc de suïcidi de cada persona i també la coordinació entre centres sanitaris. En casos de risc moderat o elevat, s'activa el codi que estableix "una via d’atenció i vinculació urgent" de la persona afectada en un centre de salut mental. La mitjana de temps d’espera és de tres dies en centres infantils i juvenils i de vuit dies en centres d’adults.