Salut

SOS avortament: neix una línia telefònica per acompanyar el procés

Un servei telefònic gratuït i confidencial atendrà totes les dones que s'estiguin plantejant interrompre l'embaràs i les que ja ho hagin fet

Ecografia i pastilles avortament.
Elisenda Forés Català
22/05/2023
2 min
Regala aquest article

BarcelonaA partir d'aquest dilluns totes les dones que vulguin avortar o ja ho hagin fet tindran un número d'assistència. El 664 647 553 serà el servei telefònic gratuït i confidencial, tant per trucada com via WhatsApp, que estarà disponible dilluns, dimecres i divendres de 19 h a 22 h. La iniciativa és pionera a tot l'Estat i vol oferir un espai d’escolta sense judici a les persones que necessitin parlar, compartir dubtes, emocions o pensaments sobre l’avortament.

Una de cada tres dones avorten al llarg de la seva vida reproductiva i, tot i ser una decisió tan freqüent, és un tema encara estigmatitzat socialment. La llei aprovada al febrer garanteix l'exercici d'aquest dret a tots els centres sanitaris públics i també torna a eliminar la necessitat del consentiment patern per a les noies de 16 anys que vulguin interrompre l'embaràs. L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius ja va considerar després de l'aprovació de la iniciativa legislativa que calia anar més enllà. Arran de l'informe El acceso al aborto voluntario en el Estado español: principales barreras publicat el 2021, l'entitat va observar que un dels buits més grans en aquest àmbit era la falta d'acompanyament i informació, més enllà de la intervenció en si.

Per aquest motiu, la "línia de l'avortament" vol resoldre dubtes de les dones que s'estan plantejant avortar i tenen preguntes al voltant de les diferents maneres d'interrompre l'embaràs, com avortar si s'està de més o menys de 14 setmanes, si es té menys de 16 anys o bé com avortar sense la targeta sanitària catalana. El servei també té presents les dones que ja han avortat i necessiten un acompanyament emocional o bé informació de salut. Tot i tenir garantit el dret, el tabú i el silenci acaba generant una cursa d'obstacles i una falta d'informació que fa augmentar el sentiment de vergonya i culpa, cosa que dificulta la represa d'una vida normal després de la intervenció. De fet, les dades de 2016 apuntaven que el 80% de les dones desconeixien que l’avortament era gratuït i la meitat de les menors de 30 anys no eren conscients que podien avortar lliurement per decisió personal. 

Les persones que atenen les trucades i els missatges són activistes vinculades amb els drets reproductius que han rebut una formació de dos mesos de mans de psicòlegs, llevadores i educadores, entre d'altres, i compten amb la supervisió permanent de professionals de l’Associació Drets Sexuals i Reproductius experts en l’avortament. Paral·lelament, la iniciativa també ha tingut la col·laboració del projecte del Regne Unit Abortion Talk, un número d'assistència telefònica que després d'anys de funcionament s'ha incorporat al servei sanitari del país. Aquesta és la solució que des de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius veuen més encertada: la incorporació del sistema sanitari públic del servei, tenint en compte que cada comunitat autònoma té una situació diferent.

stats