Els sopars d'empresa de Nadal, en el punt de mira per l'auge de contagis i ingressos

Salut deixa de fer PCR als contactes estrets i prioritza els tests d’antígens per evitar la saturació als CAP

Els sopars d'empresa de Nadal, en el punt de mira per l'auge de contagis i ingressos
4 min

BarcelonaEls contagis continuen creixent a Catalunya quan falten pocs dies per Nadal i amb els sopars d’empresa i amics en el punt de mira. Epidemiòlegs i infectòlegs recomanen cancel·lar aquestes trobades o fer-les amb poques persones i a l’aire lliure, tenint en compte que la transmissió del virus és molt elevada –s’han declarat 18.688 casos en els últims set dies, uns 2.600 diaris de mitjana– i que encara no se sap en quina mesura el pont de la Puríssima ha accelerat els contagis. Amb la corba de contagis en ascens, els centres d’atenció primària (CAP) ja fan més de 77.000 visites per covid a la setmana i l’ocupació de llits hospitalaris també ha anat creixent progressivament. “No estem als nivells de juliol, però hi ha força pressió”, ha dit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. 

Aquest dilluns hi ha un terç més de llits ocupats per malalts de covid (1.078) que fa una setmana. On s’observa un auge més gran de noves entrades és a les unitats de cures intensives (UCI), on ja atenen 242 pacients greus, el doble que fa tres setmanes. “Aquesta tendència creixent ens preocupa molt”, ha admès Cabezas. L’epidemiòloga i presidenta del comitè científic assessor del Govern, Magda Campins, també ha alertat que en una setmana i mitja les UCI podrien arribar als 500 malalts de covid amb el ritme d’ingressos actual. Per això ha demanat a la població que limiti la seva interacció social, començant pels sopars d’empresa per Nadal i, en declaracions a Ràdio 4 / La 2, ha anticipat que l’ocupació hospitalària dels propers dies serà decisiva perquè l’executiu es decideixi a desplegar més restriccions. De moment, alguns centres sanitaris ja han hagut de desprogramar cirurgies i trasplantaments per alliberar llits de crítics en previsió d’aquest augment de la demanda. “Si tenim les UCI plenes, això es retardarà”, alerta.

A més, Cabezas ha informat que a Catalunya s’han detectat un total de 9 casos de la variant òmicron, set entre viatgers al sud de l'Àfrica i dos que eren contactes estrets d’aquestes persones. Per això, Salut descarta que hi hagi transmissió comunitària. A tot l’Estat se n’han identificat un total de 36. L’infectòleg Oriol Mitjà ha apuntat que amb la informació recopilada fins ara de la variant òmicron s’han d’extremar les precaucions més que mai i evitar les grans celebracions en sales de restaurants amb moltes persones, que siguin sorolloses i calgui cridar per parlar durant moltes hores.

“El risc és molt alt en entorns tancats, amb poca ventilació i amb contactes durant més de 60 minuts”, ha resumit. També ha avisat que aquestes celebracions impliquen una “barreja aleatòria de moltes bombolles petites” que dificulten la identificació de positius en cas de brot i ha demanat no convidar persones grans o malalts crònics.

Centres sanitaris i residències en alerta

"Les xifres d'aquesta sisena onada reflecteixen els efectes de la vacunació, però hi ha molts casos positius", ha lamentat Cabezas. De fet, les dades actuals són inferiors a altres embats del virus gràcies a la vacunació –les funeràries reporten sis defuncions diàries de mitjana–, però la pandèmia segueix el seu curs habitual: primer augmenten els contagis (fa un mes que va començar l’ascens de la corba), després les hospitalitzacions i, finalment, els ingressos a l'UCI i les defuncions. Per això, les autoritats sanitàries també apel·len a contenir la interacció social, i el mateix conseller de Salut, Josep Maria Argimon, feia recentment una crida per evitar les trobades multitudinàries.

La preocupació per l'acceleració dels contagis és tan elevada que Salut ha decretat la fase de mitigació per por que el sistema sanitari no pugui fer front a la demanda. De moment, els CAP deixaran de fer PCR als contactes estrets i es prioritzaran els tests d’antígens perquè "són proves més ràpides i, sabent que hi ha una prevalença molt alta, el seu valor predictiu creix", ha justificat Cabezas. L'objectiu és evitar la saturació dels laboratoris i agilitzar el rastreig de contagis, molt compromès amb el volum d'infeccions diàries. A més, a partir d’ara les proves es faran fora dels CAP, en punts annexos, per protegir-los, i es desaconsella específicament al personal sanitari que participi en congressos o reunions presencials.

Les mesures de mitigació afecten la primària (perquè fa més de 15.000 visites diàries) però també el 061 (més de 5.000 trucades diàries), així com els equips de vigilància epidemiològica (que ja reben més de 6.000 trucades). En els últims dos casos, es redueixen de tres a dues les trucades de seguiment a contactes estrets (el primer i el desè dia) i se simplifica l’entrevista personal. Als hospitals, encara que es reforçaran les proves als pacients que hagin d'ingressar o es facin proves diagnòstiques de qualsevol tipus per mantenir els circuits covid i ordinari diferenciats, Salut no prendrà grans mesures de mitigació.

A les residències, un dels espais que han patit amb més cruesa els efectes de la pandèmia, Salut demana reforçar els cribatges de treballadors i usuaris i recomana fer PCR de frotis nasal (abans era nasofaringi) si es poden tenir els resultats en menys de 48 hores. Si no és possible, es faran tests d'antígens. En canvi, no es modifica el règim de visites, ha explicat la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel.

stats