Salut

Gairebé la meitat dels infants amb excés de pes provenen de famílies amb pocs recursos

El sobrepès infantil s'ha reduït un 4,5% des del 2019, però no a les llars amb menys ingressos

ARA
3 min
Una criatura menja en un restaurant mentre veu dibuixos al mòbil

BarcelonaLa lluita contra l'obesitat infantil és una de les prioritats de les estratègies de salut pública dels últims anys. És una epidèmia que no para de créixer arreu del món i les autoritats sanitàries cada cop destinen més esforços a disminuir la seva incidència. Així i tot, un de cada tres infants té excés de pes a l'Estat. A més, la seva prevalença és inversament proporcional al nivell socioeconòmic de les famílies, és a dir, com menys recursos té algú, més risc hi ha que els seus fills tinguin excés de pes. De fet, el 46,7% dels nens i nenes d'entre 6 i 9 anys que tenen sobrepès o obesitat a Espanya pertanyen a una família amb una renda inferior a 18.000 euros anuals, segons els resultats provisionals de l'estudi Aladí 2023, que ha presentat aquest dimecres el ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.

Segons aquest estudi, el nombre de nens i nenes amb sobrepès ha disminuït un 4,5% entre el 2018 i el 2023, però la reducció no s'ha donat per igual a totes les famílies. Per exemple, la incidència de l'obesitat infantil entre les famílies amb una renda superior als 30.000 euros anuals és del 10,9%, és a dir, afecta un de cada deu menors. En canvi, el percentatge puja al 23,6% amb una renda inferior a 18.000 euros anuals, gairebé un de cada quatre infants. Per al ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, aquesta forma de desigualtat "és inacceptable per a una democràcia" i ha advertit que l'alimentació, la qualitat del son i el sedentarisme marquen el desenvolupament dels nens.

Fruita i verdura

Els hàbits de vida saludable són claus per revertir aquests indicadors. Per això, les accions de salut pública van dirigides a incrementar el consum de fruita, verdura, llegums i fruits secs, i reduir el nombre de llaminadures i brioixeria que mengen els infants. Segons els resultats de l'estudi, el 45,3% dels nens i nenes menja fruita diàriament, però aquest percentatge baixa fins al 36,4% entre els infants de llars de rendes baixes. El mateix passa amb la verdura: el 23,8% menja verdura diàriament, però només el 19,2% en menja en el cas dels nens amb menys recursos.

"Menys de la meitat mengen fruita i verdura cada dia i aquest consum baixa significativament quan parlem de famílies que tenen menys recursos. Volem impulsar la ingesta de fruites i verdures, de llegums i integrals, i limitar els aliments ultraprocessats. Afavorirem els productes de temporada fomentant que siguin els nostres agricultors els que aportin la base d'aquests menjadors escolars", ha assegurat Bustinduy.

El ministre també ha advertit que el 3,8% dels infants consumeix refrescos amb sucre més de tres dies a la setmana. A més, aquest percentatge es multiplica per més de vuit entre les famílies amb menys ingressos (7,8%) respecte a les que tenen més ingressos (0,9%).

Sedentarisme i pantalles

Un altre element clau per combatre l'excés de pes dels menors és evitar el sedentarisme. L'estudi destaca que set de cada deu infants dedica almenys una hora al dia a jugar activament. A més, el 81,8% fa almenys dues hores setmanals d'algun tipus d'activitat extraescolar. Aquesta xifra difereix entre nens de famílies amb menys recursos (68,7%) i els de rendes més elevades (88,6%).

Així mateix, tres de cada deu infants estan exposats a més de dues hores diàries de temps de pantalla. En el cas de llars amb menor nivell de renda, el percentatge de menors duplica el de les llars amb més nivell de renda (41,4% i 22,8%, respectivament). "No ens podem conformar", ha reconegut Bustinduy.

stats