El document parteix d'una jornada el 2023 sobre l’impacte en la salut dels menors dels mòbils i les xarxes socials. Allà es va impulsar un grup de treball amb tretze experts —entre els quals una psiquiatra, psicòlegs, una treballadora social i experts en tecnologies— que aquest dimarts han presentat les seves recomanacions. Han destacat que no volen “demonitzar” les noves tecnologies ni les xarxes socials, sinó evitar-ne els “usos perniciosos” en la població, sobretot entre els infants.
Adverteixen que la infància i l’adolescència són períodes "de desenvolupament cerebrals crítics que exigeixen especial protecció i atenció”. Per això, l’exposició a les xarxes socials i l'accés a continguts potencialment perillosos suposa “un risc per al desenvolupament del menor quant a la salut física i mental”.
Recomanen donar telèfons no intel·ligents si el menor necessita una eina per comunicar-se en casos d’emergència abans dels 16 anys, i demanen no exposar a pantalles els infants de menys de 6 anys. En l’àmbit educatiu, els experts donen suport a la prohibició dels telèfons intel·ligents a les escoles i demanen promoure dins la comunitat educativa iniciatives per reduir la pressió social cap a l’edat en què vulguin tenir el primer telèfon intel·ligent.