Salut

La situació de l’àrea d’obstetrícia de l’Hospital Arnau de Vilanova arriba al Parlament

Arran d’un reportatge de l'ARA, qüestionen un possible biaix de gènere per part de l’ICS davant l’incompliment del protocol de la Generalitat

Fotografia cedida a l’ARA de l’àrea de dilatació de l’Hospital Arnau de Vilanova, on les usuàries no tenen un espai privat, ni lavabo propi ni llum natural.
2 min

BARCELONA / LLEIDAEls comuns han presentat fins a vuit preguntes a la mesa del Parlament de Catalunya per demanar explicacions al nou govern de la Generalitat sobre la situació actual de l’àrea d’obstetrícia de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Arran d’un reportatge publicat a l'última edició del suplement Terres de Lleida del diari ARA, els comuns insinuen un possible biaix de gènere per part de l’Institut Català de la Salut (ICS) en la política d’inversions al centre hospitalari.

A partir d'aquest reportatge, el grup lila lamenta que els 2.100 naixements anuals registrats a l’Arnau “es fan en una sala de dilatació i una àrea de postpart que té 35 anys d'antiguitat, en unes condicions arquitectòniques impròpies, que obliguen a fer fins a tres desplaçaments durant el procés de part i que queden lluny de complir amb els estàndards d'un model d'atenció al part respectat i als drets reproductius de les dones”. De fet, l’àrea on donen a llum les dones a l’hospital de referència de Lleida incompleix una bona part del protocol que va redactar el departament de Salut fa més de quatre anys basant-se en les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. Cal recordar que, tal com va explicar aquest diari, les usuàries de l’Arnau estan obligades a fer el procés de dilatació abans del part en cubicles de sis metres quadrats separats per envans i cortines, amb lavabo compartit i sols llum artificial, sense tenir garantida la intimitat i la privacitat.

Esgotant tots els terminis parlamentaris possibles, el grup dels comuns confia en rebre una resposta del Govern abans del 30 de novembre. “No és admissible que un hospital de l’ICS estigui vulnerant els drets de les dones a tenir un part respectat”, manifesta la responsable parlamentària de feminismes dels comuns, Susanna Segovia. “És un cas flagrant d'inequitat territorial i no és tolerable que les dones de Lleida tinguin serveis del segle XX”, conclou la portaveu.

Lleida, l'excepció?

Fonts dels comuns afegeixen que en altres hospitals públics de Catalunya sí que es respecten els protocols i no entenen “per què a Lleida es vulnera la intimitat en un moment tan vulnerable per a la dona”. La iniciativa parlamentària d’aquest grup polític s'ha donat després d’haver conegut diversos testimonis, reaccions i denúncies públiques que han tingut lloc poc després de la publicació de l'ARA.

A part dels sindicats amb presència a la junta de personal de l’Hospital Arnau i de llevadores que han volgut mantenir-se sota l’anonimat, una de les entitats que han manifestat més el seu rebuig a aquesta situació ha estat l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius, que, a través del seu Observatori, ha donat també a conèixer les condicions en què es troben les dones embarassades de Lleida a través de les xarxes i amb comunicats directes a tots els partits polítics amb representació parlamentària. “A part de formar professionals i fer provisió de serveis en matèria de dret sexual i reproductiu, també busquem la incidència política”, justifica la directora de l’entitat, Sílvia Aldavert, que celebra que els comuns hagin assumit la iniciativa.

stats