La sisena onada comença a remetre a Catalunya

Tot i haver-se assolit el pic de contagis, ara es vigila de prop l'efecte de la variant sigil·losa

Santa Coloma de GramenetLa corba de contagis s'ha doblegat i, després de setmanes de "desacceleració", Catalunya comença a sortir per fi de l'onada de covid més incerta. El pic de casos del sisè embat es va donar la setmana del 17 al 23 de gener, quan es van declarar més de 250.000 positius a causa de la transmissió disparada del virus, que afectava sobretot les franges d'edat més joves. Així ho reflecteixen els registres oficials gràcies a l'esforç diagnòstic en l'entorn educatiu i la suma dels positius autodiagnosticats a les farmàcies. “Les dades són molt clares: hem passat el pic i aquesta setmana ja hi ha una baixada força ràpida dels casos", resumeix la investigadora del grup Biocom-SC de la UPC Clara Prats.

Cargando
No hay anuncios

Els models matemàtics plantegen que els casos de covid es redueixen cada setmana entre un 15% i un 20% i la baixada és més evident en les franges d'edat joves. “Tenen la incidència més alta però també baixen més ràpid que la resta”, explica Prats. Tot i que és possible que la incidència real sigui molt més elevada a causa dels malalts asimptomàtics, des del 23 de gener el grup de 15 a 29 anys registra menys contagis (ha passat dels 3.000 casos cada 100.000 habitants als 2.400 en una setmana), i el mateix passa amb la franja que va dels 30 als 49 anys (dels 3.400 als 2.895). Els menors d’edat, a qui s’ha fet el triple de proves diagnòstiques que a la resta de la població des que va arrencar el segon trimestre escolar, ja han assolit el seu propi pic, com anticipava Educació la setmana passada, amb prop de 7.000 casos cada 100.000 habitants. Ara aquesta taxa és de 5.400 positius. 

Els primers indicadors que demostren que la pandèmia es comença a controlar són la taxa d'infeccions detectades en gent amb símptomes i les visites per covid als centres d’atenció primària (CAP). El 15 de gener es va assolir el màxim de tests d'antígens positius entre persones amb símptomes (es van identificar 10.000 casos en un sol dia, la meitat de les proves fetes), una xifra de positivitat que actualment va caient progressivament i ja se situa en el 40%. Dos dies després, el 17 de gener, els CAP van fer 102.500 consultes en només 24 hores, la dada més elevada de tota la pandèmia. Ara, en canvi, en fan la meitat, unes 50.000 visites al dia.

Cargando
No hay anuncios

Un altre dels indicadors clau és la taxa de contagi o Rt –constata que el virus entra en fase de control quan el valor és inferior a 1–, ja que ha baixat de l'1,16 fins al 0,87 en només una setmana. "Però si es corregeixen els biaixos de notificació dels caps de setmana, la Rt oscil·la ja entre el 0,7 i el 0,8. Això és bo", explica Prats. Segons l'experta, Catalunya ja ha encarat la baixada de la corba i no s'esperen "sorpreses" a curt termini, si bé és possible que en un parell de setmanes aquesta reducció sigui més lenta per dos factors.

Cargando
No hay anuncios

L'òmicron altera el patró hospitalari

El primer factor és l'aixecament de gairebé totes les restriccions, que podria alentir la baixada però no tindria capacitat per aturar-la o revertir-la. L'altre factor que podria estancar la baixada de la corba seria l'efecte de la variant sigil·losa (BA.2), el subllinatge de l'òmicron que ja s'ha detectat a Catalunya i l'ascens de la qual, en països on té més presència, com el Regne Unit, ha coincidit amb un estancament de la millora epidemiològica. "Això ens fa pensar que potser la incidència baixarà a bon ritme unes setmanes, però que després també es frenarà", adverteix Prats, que, amb tot, destaca que, si aquest escenari es compleix, els casos ja hauran baixat força.

Cargando
No hay anuncios

De fet, les noves variants (l'òmicron original i la seva mutació BA.2) han alterat les regles del joc i cada vegada és més complicat fer prediccions o interpretar les dades. Per exemple, la primera conseqüència d'assolir el pic de casos ha sigut un estancament en l'ocupació de les unitats de cures intensives (UCI). Si fins ara els llits de les àrees de crítics eren els últims a buidar-se quan se sortia d'una onada, en aquest cas les admissions s'han frenat primerencament i la xifra de malalts s'ha estabilitzat entorn dels 460 malalts. Tot i que Salut ha fet canvis en el registre de malalts a l'UCI –ara s'especifica el motiu d’ingrés per distingir el malalt que entra per complicacions del covid del que hi entra per una altra patologia i, a més, és positiu–, aquest canvi de tendència és anterior a la modificació del criteri.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, i a diferència d'altres onades, les hospitalitzacions a planta no s'han frenat com les d'UCI i, de fet, el degoteig de malalts no s'atura. Aquest dilluns, a falta que es donin altes, s'ha superat el llindar dels 3.000 ingressats positius –en concret, ara n'hi ha 3.042, 188 més que divendres–, però el ritme és inferior a setmanes anteriors. "El fet que l'òmicron sigui més lleu i que hi hagi molta població vacunada o amb immunitat natural fa que la pressió assistencial, tot i ser alta, s'hagi estabilitzat", indica Prats. Segons la investigadora, la substitució de la variant delta per l'òmicron redueix tres vegades i mitja el risc d'hospitalització d'una persona de 70 anys. Si aquesta persona està vacunada, el risc d'emmalaltir greument cau d'un 7,5% a un 1,5% i, si a més ha rebut la tercera dosi, les probabilitats es desplomen fins al 0,25%. 

Cargando
No hay anuncios

“Són bones perspectives però, sisplau, vacunem-nos per protegir-nos de la malaltia greu. La circulació del virus és encara molt elevada", recomanen des del Biocom, que apunta que les defuncions també s'han reduït. Mentre que la setmana del 14 al 20 de gener es van certificar 285 víctimes mortals, les funerària han reportat 238 morts en els últims set dies. Si bé la xifra és elevada, es desvincula de l'explosió de contagis. La majoria de les víctimes d'aquesta setmana (198) tenien més de 70 anys, ja que aquest virus es complica sobretot en persones d'edat avançada.