"Soc infermera, no mà d'obra barata": arrenca la setmana de vagues a la sanitat pública
Uns 3.000 professionals protesten a Barcelona contra el "menyspreu" de la conselleria de Salut
BarcelonaUns 3.000 professionals de la sanitat pública i concertada –4.000 segons els sindicats– han sortit al carrer durant la primera jornada de vaga contra el nou conveni laboral de l'Institut Català de la Salut (ICS). L'acord salarial, que aquest mateix dimarts el Govern ha ratificat per als quatre anys vinents, preveu una injecció de 320 milions d'euros per millorar les condicions de totes les categories professionals de la sanitat, però els sindicats convocants –la gran majoria minoritaris– retreuen que aquest pressupost extra s'hagi distribuït de manera discriminatòria. Tot i que hi ha hagut dues convocatòries diferents, tots coincideixen en la idea que el nou conveni "perpetua les diferències salarials" i és "classista" entre les categories, ja que beneficia més els metges.
"Soc infermera, no mà d'obra barata" és un dels lemes que s'han pogut sentir al centre de Barcelona. Les infermeres de l'atenció primària han encapçalat la manifestació que ha arrencat a les 10 del matí a la plaça de Catalunya i ha acabat, dues hores després, a la plaça Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat. Liderades pel sindicat Infermeres de Catalunya, aquest dimarts han donat el tret de sortida a una vaga indefinida que preveu una tongada de mobilitzacions per visibilitzar que l'administració les "menysté" com a professionals.
Les infermeres asseguren que si el nou conveni preveu una pujada salarial de 1.700 euros anuals i un complement de 1.500 per a l'especialitat d'infermeria, per als metges d'atenció primària de primer any, l'augment oscil·la entre els 5.500 i 8.000 euros. "Hem arribat al límit i ja no podem tolerar-ho més. Els motius són molts i molt diversos", asseguren.
També aquest dimarts ha començat la primera de les dues convocatòries de vaga de CATAC-CTS –l'únic amb representació a la taula de negociació que va votar en contra del conveni– i altres sindicats minoritaris, que es dirigeix al personal d'atenció primària i hospitals: administratius, zeladors, tècniques en cures d'auxiliar d'infermeria (TCAI) i treballadores socials sanitàries. Aquests grups consideren el nou conveni laboral un "insult a tota la sanitat pública" i el qualifiquen de "triler" i "ambigu".
Els sindicats també creuen que el nou conveni beneficia més els facultatius que la resta de categories. Segons Néstor Sastre, de SOM Intersindical, ells reben el 56% del pressupost del preacord mentre hi ha col·lectius que només reben un 2 o 3%. “És un menyspreu cap a la resta de categories professionals”, ha denunciat. Per això, no descarten convertir l’aturada indefinida a partir del gener.
Més seguiment als CAP
Segons fonts del departament, fins a les 17 h i amb informació del 71% de les entitats sanitàries públiques i concertades, el seguiment de la vaga ha estat d'un 8,2% en el torn de matí i d'un 10,6% al de tarda. El seguiment ha estat més gran a l'atenció primària, amb un 19,3%, mentre que als hospitals s'ha xifrat en el 2,6%. Si només es miren les dades de seguiment de les infermeres, un 38% de la plantilla de l'atenció primària ha fet vaga. De fet, molta de l'activitat programada i no urgent, com ara les vacunacions, no s'ha pogut mantenir aquest dimarts o s'han hagut de fer derivacions entre CAP per fer-les. Pel que fa a l'atenció a salut mental, hi ha participat l'1% de la plantilla, i de l'atenció intermèdia o sociosanitària, el 0,9%.
Des del departament, el subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Alfredo García, ha qualificat de "limitat" el seguiment de les vagues al conjunt de professionals de la sanitat pública, però ha admès que l'elevada participació entre les infermeres d'atenció primària els farà "prendre nota". Sobre la possibilitat de modificar el conveni, ha recordat que és un "bon acord, i sòlid" que "està tancat".
L’acord va rebre el suport de tots els sindicats amb representació a la taula de negociacions amb Salut (CCCO, UGT, Metges de Catalunya i Satse), amb l’excepció de Catac, que es va negar a signar-lo.
L'ICS és l'empresa pública que depèn del departament de Salut i que gestiona el 80% dels centres d'atenció primària (CAP) i els vuit grans hospitals de Catalunya. Tots els sindicats convocants fan una crida a sortir al carrer per denunciar el "menyspreu" a què, a parer seu, els sotmet l'acord signat entre els principals sindicats i Salut. "La vocació no justifica l’explotació", "Vaga, vaga, l’ICS no paga" i "Fora el classisme de la sanitat" són alguns dels lemes que han cridat els manifestants o s’han pogut llegir a les pancartes.
El departament de Treball ha decretat els mateixos serveis mínims per a totes les convocatòries, entre els quals hi ha que les mobilitzacions no poden alterar el funcionament normal del servei d’urgències ni de les unitats especials (com les UCI, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia). A més, en els centres d'assistència extrahospitalària, l'assistència urgent durant l'horari habitual de cada centre amb un 25% de la plantilla.