La setmana 'horribilis' de les baixes laborals per covid
La falta de treballadors fins i tot ha obligat a tancar alguns petits comerços
Barcelona"Veus aquella lampisteria? Dimecres van haver de tancar; són tres i els tres contagiats. La farmàcia d’allà? Han estat 10 dies tancats per contagi. El taller de cotxes del final del carrer? De set treballadors, tres estan de baixa... i així tots". Així s’explicava aquest divendres un carnisser del barri de Sant Antoni de Barcelona. Només al seu carrer fins a tres petits comerços han hagut de tancar per les baixes de treballadors derivades del covid durant aquesta sisena onada. Segons dades del Govern, aquesta setmana més de 123.400 treballadors estan de baixa laboral a tot Catalunya per covid, un 66% més que fa només una setmana. Just després de Reis la xifra era de 74.000, i això que els contagis llavors ja s’havien triplicat en pocs dies.
Educació
La setmana del professor substitut
El primer sector que va notar la falta de personal i va donar la veu d’alarma va ser el de l’educació. L’allau de baixes –hi ha més de 6.000 treballadors del sector aïllats, prop del 4%– ha forçat els equips directius a convertir-se en "gestors covid". "Tinc tres caps d’estudis que ja no fan temes pedagògics, es passen el dia rastrejant contactes, truquen als malalts, els pregunten si s’han fet antígens o PCR i els expliquen com comunicar el cas oficialment", relata José Luis Durán, director de l’Escola del Treball, amb més de 242 docents (14 dels quals de baixa) i 2.900 alumnes. Educació s’ha compromès a cobrir totes les baixes de set dies, però trobar un substitut no sempre és fàcil. "En algunes especialitats tinc mitja plantilla de baixa i no hi ha prou borsa de substituts. De sis professors de fusteria, tres estan malalts: fins i tot hem hagut d’anul·lar classes", admet Duran, que assegura que "l’esforç de fer tot un procés de selecció per a una setmana de baixa no surt a compte".
Els CAP, saturats
"Li he de penjar, tinc 20 trucades en espera"
La situació ha desbordat també els caps, on, a l’allau de pacients, s’hi ha sumat també la falta de treballadors per contagis. "No donem l'abast, rebem centenars de consultes virtuals cada un", admetia dilluns una metgessa de família d’un CAP de l’Eixample. La primària ha fet aquesta setmana unes 100.000 visites diàries per covid, la xifra més elevada de la pandèmia. Les cues són fins i tot telefòniques. En un altre centre, també a l’Eixample, les dues úniques administratives de recepció de pediatria tampoc no donaven l'abast, dijous, per atendre trucades. "Disculpi, però si hem resolt el dubte li he de penjar ja; tinc 20 trucades més en espera ara mateix", s’afanyava a resoldre una d’elles abans de tornar a despenjar sense treure’s l’aparell de l’orella: "Bon dia, en què el puc ajudar? Si no és una urgència li demano que truqui a partir de les 12, gràcies", resumia.
Les residències
El record inesborrable de la primera onada
A les residències el temor aquesta sisena onada s’ha centrat en no tornar a repetir el que ja van viure l’abril del 2020. El sector assegura que estan "a punt del col·lapse per les baixes". "Nosaltres no podem tancar; si els treballadors em marxen de baixa no puc atendre els avis com tocaria", explicava ahir l’Ingrid Silvestre, directora del geriàtric L’Olivaret. Dimecres el sector confirmava que 1.720 professionals havien donat positiu per covid. Són el 4,6% de les plantilles. A més, el virus ha tornat a entrar en 283 centres amb 1.382 residents contagiats, el 2,8% del total. Patronals com ACAD acusen la Generalitat de "donar la baixa sistemàticament" a treballadors que s’han fet PCR i han obtingut un resultat no concloent, fet que accentua encara més la falta de treballadors. "El problema per trobar treballadors qualificats al sector ja és de base, i fer-ho per només uns dies encara costa més", corrobora Silvestre.
El petit comerç
La pèrdua de facturació i de clients
"Trampegem com podem: normalment entregàvem els cotxes reparats en una setmana i ara ho fem en 15 dies, esperem no perdre gaires clients", explica el propietari d’un taller mecànic del barri de Sant Antoni. El Taller Garcés té tres dels set treballadors de baixa i esperen poder normalitzar la seva activitat aviat. Mentrestant, la feina se’ls acumula i van més lents. "No hi podem fer més, som la meitat", diu el propietari arronsant les espatlles. El petit comerç afectat per les baixes ha notat molt més ràpidament l’efecte de les baixes laborals en la seva facturació. "Si han de tancar, no facturen", explica el carnisser del barri assenyalant la lampisteria del davant. "Amb la vacuna diuen que el virus és més lleu i no fa tant de mal als pulmons, però a la butxaca el seguim notant", conclou.