Salut

Sanitat promet ulleres i lents de contacte gratuïtes, però no per a tothom

L'ajuda s'hauria de començar a aplicar el 2025, segons el ministeri

Ulleres o lentilles
02/10/2024
2 min

BarcelonaEl ministeri de Sanitat ha confirmat aquesta mateixa setmana que manté la intenció d’incloure les ulleres i les lents de contacte a la cartera comuna de serveis: és a dir, oferir-les gratuïtament a través de la Seguretat Social. L'Estat assegura que serà a partir de l’any que ve, el 2025, però encara no hi ha una data concreta ni tampoc serà universal.

La mesura, que la ministra Mónica García va fer pública el mes de maig, s’incorporarà de manera "progressiva" començant per aquells col·lectius "que més les necessiten" i que tenen menys recursos. El ministeri subratlla que la intenció és incloure aquesta nova ajuda per a totes aquelles famílies per a les quals la compra d’ulleres graduades suposa un daltabaix financer, sobretot amb nens, perquè són les que necessiten més recanvis o canvis en la graduació.

Una mesura que interpel·la 30 milions de ciutadans

Diversos estudis apunten que gairebé dues terceres parts dels ciutadans espanyols, uns 30 milions de persones, fa servir ulleres o lents de contacte. A més, ja hi ha països, com França i Alemanya, que han aprovat mesures similars per facilitar-ne l'accés. "És un anunci de mesura que busca 100% l’equitat, però caldrà avaluar si realment aconsegueix arribar a les classes més baixes i que no es quedi només en la classe mitjana que se n’assabenta", explica l’economista i membre del Centre de Recerca en Economia de la Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra, Francesc López Seguí. Aquest expert en l’impacte de les mesures sanitàries recorda, a més, que Catalunya té transferides les competències en matèria de salut i, per tant, a la llarga l’aplicació l’haurà de dur a terme la Generalitat.

Pel que fa al calendari d’aquesta nova ajuda, el ministeri explica que encara no hi ha cap pla definit, tot i que sí que es parla amb tots els actors implicats del sector. Per a López Seguí, els temps són "justos" per poder implementar-la "en quatre, cinc o sis mesos vista", perquè els procediments per aplicar aquestes ajudes són lents. "Sincerament, ara mateix no sembla que sigui un tema prioritari a l’agenda del Govern, que és qui l'acabarà aplicant, però sí que podria ser que, quan estigui més definida, el departament de Salut adopti la mesura com un dels eixos principals del seu programa", conclou.

stats