Salut

Sanitat prohibeix productes cremagreixos per amagar els seus efectes greus per a la salut

Es tracta de diferents marques dietètiques que no informen en l'etiquetatge que contenen un supressor de la gana destinat a tractar l'obesitat

ARA
2 min
Productes que Sanitat ha declarat il·legals.

BarcelonaL'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha prohibit la venda i ha ordenat la retirada immediata de diversos productes cremagreixos per contenir sibutramina, un supressor de la gana present en prou quantitat per provocar greus efectes per a la salut. Es tracta de Soraya Càpsules, HHS Kuka Cafè, Soraya Slim Coffee Cafè, Lipo Solució i Te Detox, als etiquetatges dels quals ni tan sols apareix aquesta substància, "ocultant al consumidor la seva veritable composició i podent causar danys greus a la salut", segons ha informat l'organisme en una nota de premsa. L'agència ha tingut coneixement de la venda de tots aquests productes a través del Grup de Consum de la UDEV Central de la Comissaria General de Policia Judicial en el marc de l'anomenada operació Butterfly.

Com explica l'Aemps, la sibutramina formava part de la composició de medicaments amb recepta destinats al tractament de l'obesitat; no obstant això, se'n va suspendre la comercialització a la Unió Europea per associar-ne el consum a efectes adversos greus de tipus cardiovascular. Es tracta d'un principi actiu que es fa servir com a supressor de la gana, ja que proporciona una sensació de sacietat i un augment de la despesa calòrica. A més, també genera un increment de la freqüència cardíaca i la pressió sanguínia i hi ha casos registrats d'arrítmies, cardiopaties isquèmiques i accidents vasculars greus. Entre altres efectes adversos també s'hi han descrit sequedat de boca, mal de cap, insomni o restrenyiment, a més de presentar moltes interaccions amb altres medicaments.

En el cas concret del Te Detox, també conté sildenafil, una substància indicada per restaurar la funció erèctil deteriorada mitjançant l'augment de flux sanguini del penis per inhibició selectiva d'un enzim anomenat fosfodiesterasa 5 (PDE-5), una cosa contraindicada en pacients amb infart agut de miocardi, angina o hipotensió, entre moltes altres patologies. També té nombroses interaccions amb altres medicaments i pot donar lloc a reaccions adverses de diversa gravetat, com les cardiovasculars, ja que el seu consum s'ha associat a infart, arrítmia, palpitacions, taquicàrdies, accident cerebrovascular i fins i tot mort sobtada cardíaca, entre d'altres.

stats