Salut

Salut vacunarà de la tos ferina els adolescents d'11 anys

Els infants nascuts a partir del gener del 2025 també rebran la vacunació contra el rotavirus

J.C.P.
3 min
El calendari vacunal a Catalunya fixa la vacunació de la tos ferina als dos, quatre, sis i divuit mesos d’edat, així com als 6 anys.

BarcelonaEl departament de Salut preveu incloure en el nou calendari de vacunacions per al 2025 la vacunació contra la tos ferina als adolescents a partir dels 11 i 12 anys, tal com recomana el Consell Assessor de Vacunacions. El motiu és l'escalada de contagis que ha viscut Catalunya en els darrers mesos. De manera paral·lela, el nou calendari també preveu incorporar la vacunació contra el rotavirus als infants nascuts a partir del gener del 2025 i, addicionalment, començar a vacunar contra el virus del papil·loma humà (VPH) tots els nois no vacunats que hagin passat 6è de primària i fins als divuit anys.

Entre el 2015 i el 2022 es van diagnosticar només 65 casos de tos ferina a Catalunya. Però, des de llavors, s'ha registrat un notable ascens, amb 567 casos l'any passat i 11.614 casos durant els quatre primers mesos de l'any. Aquest repunt de casos s'ha produït especialment per l'increment de contagis en la franja d'edat dels 5 als 14 anys i, sobretot, en la que va dels 10 als 14 anys. Davant l'increment generalitzat de contagis –que també afecta Espanya i Europa–, el Consell Assessor de Vacunacions de Salut va recomanar substituir la punxada de la vacuna antidiftèrica i antitetànica als 14 anys per una als 11 o 12 anys que inclogui les dues vacunes però també la de la tos ferina. La mesura es farà efectiva a partir de la publicació del nou calendari i durant el curs escolar 2024-25, en els mesos d'abril i maig del 2025.

La tos ferina és una malaltia infecciosa que pot afectar totes les edats, causada pel bacteri Bordetella pertussis. Els símptomes més característics varien segons l'edat: en els menors de 3 mesos habitualment són semblants a un refredat o tos d'uns dies de durada amb poca o gens de febre; en els més grans, es manifesta en episodis de tos seca de llarga durada, exacerbats durant la nit, que poden durar diverses setmanes. Són especialment preocupants els efectes que poden tenir en els nadons, ja que pot ser greu i presentar complicacions, com ara crisis d'apnea, cianosi, sèpsia, pneumònia i encefalopatia. També pot deixar seqüeles o fins i tot ser mortal.

Immunització contra el rotavirus

Pel que fa a la infecció per rotavirus (RV), que és una de les causes més freqüents de gastroenteritis aguda, la simptomatologia habitual inclou diarrea, nàusees i vòmits i, de vegades, febre alta. La gran majoria dels casos es notifiquen en menors de 5 anys i entre les complicacions que pot ocasionar hi ha la deshidratació greu, amb pèrdua d'aigua corporal d'entre el 10% i el 15% del seu pes, les alteracions hidroelectrolítiques i de l'equilibri àcid-base i complicacions neurològiques, que són més freqüents en els dos primers anys de vida.

Tenint en compte l'impacte de la infecció, a Catalunya està previst que s'inclogui la vacunació contra el rotavirus a tots els infants nascuts a partir del gener del 2025. Aquesta vacunació es va aprovar a escala estatal el gener d'aquest any i està previst que tots els territoris incloguin la vacuna abans de finals del 2025.

Més protecció contra el VPH

La darrera novetat que incorpora el calendari són canvis en la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH). Actualment, la vacuna s'administra a Catalunya a totes les noies i els nois als 11 i 12 anys (a 6è d'educació primària), amb una pauta de vacunació de dues dosis a aquesta edat. A partir del curs escolar 2022-2023 es va incorporar la vacunació també per als nois nascuts l'any 2011, perquè anteriorment aquesta vacuna s'administrava únicament a les noies.

Així, a partir del pròxim curs escolar, està previst que s'administri una única dosi de la vacuna contra el VPH als nois i noies a 6è de primària. En la darrera reunió de la Comissió de Salut Pública, al juliol, es va aprovar canviar la pauta de dues dosis a una dosi en els grups en què es recomana la vacunació (és a dir, a les noies i als nois fins als 25 anys). Addicionalment, durant l'any 2025 també s'iniciarà la vacunació de tots els nois que hagin passat 6è de primària i fins als 18 anys (inclosos) que encara no estiguin vacunats.

stats