320 milions per apujar sous i blindar descansos i antiguitats a la sanitat pública
Salut i sindicats jubilen el conveni de fa 17 anys i signen un acord per millorar les condicions de 55.000 professionals de l'ICS
BarcelonaDesprés de dos anys d'intenses negociacions (vagues incloses), el departament de Salut i els sindicats han aconseguit arribar a una entesa per signar el tercer conveni laboral de l'Institut Català de la Salut (ICS). El nou acord salarial de l'empresa pública de serveis sanitaris, de la qual pengen 55.000 professionals de 289 centres d'atenció primària (CAP) i vuit hospitals, actualitza el pacte aprovat el 2006, que havia quedat obsolet, i injecta 320 milions d'euros per millorar les condicions laborals de totes les categories professionals. "Ho teníem pendent: era necessari corregir-les i posar-les al dia", ha afirmat el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha comparegut acompanyat dels representants dels quatre sindicats majoritaris.
El nou conveni afecta tots els col·lectius professionals i hi ha mesures que s'apliquen a tots per igual i d'altres que s'adapten a les característiques de cada categoria. Entre els canvis d'abast general, el pacte inclou que tothom que s'incorpori a la plantilla de la xarxa pública tindrà reconegut el grup de la seva carrera professional independentment de l'origen. És a dir, si un treballador de la concertada que fa 12 anys que hi treballa entra a la pública, mantindrà l'antiguitat i la puntuació en la seva nova feina a l'ICS. També s'incrementa el preu de les guàrdies dels dies especials de Nadal i Cap d’Any un 100% per a tots els col·lectius.
El gerent de l’ICS, Xavier Pérez, ha admès que el conveni vigent fins ara estava “desactualitzat” des del punt de vista econòmic, però també de concepte. Aquest acord no caduca com a tal, però cada quatre anys els signants poden denunciar-lo i, si són majoria, forçar una nova negociació. Això és el que va passar fa dos anys, quan van arrencar les reunions entre sindicats i Salut. En quinze anys, però, no havia estat possible.
Els sindicats CCOO i UGT han advertit que continuaran "reivindicant millores i interpretacions favorables" dins de la comissió de seguiment de l'acord. "Aquest acord és transcendent i imprescindible, és un abans i un després: reverteix les retallades de l’època del 2010 i la situació de la pandèmia i ens col·loca en un nivell competitiu per als professionals", ha assegurat Balcells, amb una comparació velada amb les retribucions d'altres comunitats autònomes.
A més de CCOO i UGT, amb quatre representants cadascun a la taula de negociacions, també hi han participat Metges de Catalunya, amb tres; Satse, amb dos, i Catac, amb dos també. Aquest últim és l'únic que s'ha despenjat de l'acord i s'ha negat a signar-lo. "Com acostuma a passar amb els acords, no satisfà tothom per igual", ha relativitzat Balcells, que ha subratllat que, en un any, Salut ha millorat les condicions de tots els treballadors de la xarxa sanitària catalana, que dona feina a uns 140.000 professionals, en al·lusió a aquest acord i al del Siscat.
Metges
Equiparació de condicions als CAP i els hospitals
En el cas dels metges, el conseller ha destacat un augment del preu de les guàrdies d'un 30% –com ja es va fer pel conveni del Siscat–, el blindatge d'un dia de descans després de la guàrdia de 24 hores i el límit de jornada anual de 2.187 hores. Els metges que acabin la formació especialitzada (MIR) rebran, en el seu primer any, un sou base de 65.000 euros anuals, sense comptar les guàrdies. Als sèniors –els que tenen més de 50 anys– que deixin de fer guàrdies voluntàriament, se'ls pagarà un mínim de 1.000 euros i un màxim de 3.000 euros anuals, escalables amb l’edat i sobre la base del nombre de guàrdies fetes de mitjana.
Segons Balcells, l'acord també equipara les condicions laborals i la carrera professional dels metges de CAP i els d'hospital i crea un complement específic per atreure treballadors a l’atenció primària i comunitària: de 19.020 euros anuals per a les zones urbanes i de 20.045 € per a les àrees rurals. El conveni també redueix la jornada laboral dels professionals mèdics d'hospital en 86 hores, passant de les 1.728 a les 1.642 hores anuals.
Aquest és el primer cop que el sindicat majoritari de facultatius, Metges de Catalunya, signa el conveni de l'ICS. Amb tot, ha avisat que "no renunciaran a res" i ha emfatitzat que l’assoliment de millores “no hauria estat possible sense la força de les mobilitzacions i sense el treball silenciós de la taula mèdica bilateral”.
Infermeres
Reconeixement salarial de l'especialitat
Per a les infermeres específicament, el nou conveni inclou un increment del sou fix per equiparar-lo al de les professionals del Siscat, que és de 1.700 euros anuals. També reconeix salarialment la categoria d’especialitat en infermeria amb 1.500 euros anuals en la carrera professional (antigament era una diplomatura) i retribueix la carrera professional obtinguda en l’àrea de crítics, anestèsia, cremats i quiròfans amb una millora de 1.000 euros anuals per la seva formació o experiència. Pel que fa a les infermeres amb formació especialitzada en l’àrea medicoquirúrgica, el sou puja 750 euros a l'any.
A més, el conveni reconeix les infermeres de pràctica avançada i crea un complement per als que treballin a torns i donin cobertura les 24 hores del dia per un import màxim de 450 € anuals. El sindicat d'infermeria Satse ha valorat positivament l'acord, que qualifiquen de "pas endavant" perquè millora el reconeixement de la seva activitat dins del sistema, però creu que encara falten moltes millores.
Altres categories
Complements de fins a 1.250 euros anuals
El nou conveni també afecta la resta de categories professionals, com ara personal tècnic especialista superior sanitari, TCAI, fisioterapeutes, administratius i zeladors, per exemple. En el seu cas, es creen complements retributius que van dels 300 als 1.250 euros anuals. Per exemple, els complements del grup a2 sanitari (com els fisioterapeutes i les treballadores socials) s'homologaran als del sector concertat, amb 1.700 euros anuals.