Salut

Salut revoca la decisió de deixar d’externalitzar la rehabilitació a centres privats

Pané assegura que la mesura de l'anterior Govern "no tenia ni cap ni peus"

BarcelonaEls centres d'atenció primària (CAP) i els sociosanitaris gestionats pel Servei Català de la Salut (CatSalut) seguiran derivant els pacients a empreses i clíniques privades perquè facin rehabilitació. Ho ha explicataquest dimecres la consellera de Salut, Olga Pané, que descarta així desplegar una de les mesures que va impulsar l'anterior Govern d'ERC perquè els centres sanitaris que són prescriptors de fisioteràpia (tant públics i concertats com fundacions i consorcis privats sense ànim de lucre) actuessin com a proveïdors. Això volia dir que, després d'operar un pacient, l'hospital ja no el derivaria a cap dels centres privats que ara tenen externalitzat el servei, sinó que tota l'atenció l'oferiria el mateix hospital. Ara Pané descarta aquesta opció: "No tenia ni cap ni peus", ha afirmat la consellera durant el ple del Parlament.

L'anterior executiu va treballar en un canvi legislatiu perquè, a partir del 2025, el CatSalut assumís íntegrament la prestació de la rehabilitació ambulatòria (en què la persona es desplaça físicament als centres per fer-la) i domiciliària, i es posés fi a una externalització que fa dècades que dura. Per assolir-ho, la Generalitat volia fer desaparèixer els concursos d'explotació d'aquests dos serveis, que estan valorats en aproximadament 30 milions d'euros. Si se suma la pota de la rehabilitació ja gestionada pels hospitals a les activitats de logopèdia i de teràpia ocupacional, la xifra s'enfila fins als 80 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Per a l'actual consellera, que quan es va anunciar la mesura era gerent del Parc de Salut Mar, la iniciativa suposava una sobrecàrrega per als centres. "[el departament de Salut] ens va dir «en lloc de concursar-ho nosaltres, ho concursareu vosaltres». Això és el que vostès en diuen tornar a fer públic? Això és traspassar el mort a un altre", ha assegurat Pané en una interpel·lació durant el ple del Parlament. El model actual permet al CatSalut adjudicar la rehabilitació, que és un servei essencial en la llei d'ordenació sanitària de Catalunya, a empreses privades no vinculades al sistema de salut mitjançant "acords, convenis, concerts o fórmules de gestió integrada o compartida". Des del 2006, el CatSalut no contracta serveis de rehabilitació específics a diferents proveïdors, sinó que contracta un lot de serveis amb un únic proveïdor per a tot un àmbit territorial.

"Defenso el sistema públic"

Pané ha reivindicat que un servei públic és un servei a l'abast de la ciutadania i gratuït, independentment del contracte que tinguin els treballadors que presten aquest servei, si són funcionaris o d'un centre privat. "Des del primer dia he dit que defenso el sistema públic", ha reblat. A més, creu que la ciutadania pensa de la mateixa manera i, mentre el servei sigui gratuït, li és igual "si està concertat, si pertany a Sant Joan de Déu, si la propietat és de l'Església o si és d'una fundació", ha afegit. Segons explicaven a l'ARA fonts implicades en l'elaboració de la norma que la conselleria ha desestimat, substituir les empreses privades amb afany de lucre pels centres sanitaris, les fundacions i els consorcis sanitaris hauria permès mantenir el contínuum assistencial, esborrant les empreses intermediàries, i millorar la qualitat de servei.