Salut admet que hi haurà menys cirurgies, llits i contractacions aquest estiu
Balcells defensa que s'atendran totes les urgències i que aquest escenari és el "cost" de la pròrroga pressupostària
BarcelonaLa retallada dels reforços d'estiu als centres d'atenció primària (CAP) i el tancament de llits a l'Hospital Vall d'Hebron fan preveure uns mesos de juliol, agost i setembre complicats als centres de l'Institut Català de la Salut (ICS). La primària haurà de suplir les baixes dels seus treballadors que estiguin de vacances amb el mateix personal, per la qual cosa s'espera que els treballadors hagin d'assumir més funcions i que algunes tasques es deixin de fer. A més, durant aquests mesos l'hospital més gran de Catalunya, el Vall d'Hebron, tancarà 272 llits i reduirà la seva activitat quirúrgica programada per les retallades pressupostàries. Davant d'aquest escenari, el conseller de Salut en funcions, Manel Balcells, ha afirmat que aquest és el "cost" de la pròrroga pressupostària i ha assegurat que s'atendran les urgències i només s'ajornaran algunes patologies i cirurgies programades.
Balcells ha admès que "segurament es tancarà una mica més d'activitat programada o s'allargarà el tancament" als hospitals aquest any, si bé ha aclarit que cada estiu els equips fan torns per vacances i es fa menys activitat assistencial. També ha recordat que amb la pròrroga del pressupost del 2024 –que va decaure pel projecte del Hard Rock– no s'ha pogut desplegar el pla d'accessibilitat ni tampoc contractar professionals per cobrir les suplències. "No tenim diners per fer escreixos ni activitat complementària i, per tant, hem de fer mesures de gestió", ha dit el titular de Salut, que ha volgut transmetre un missatge de calma a la ciutadania: s'atendran totes les urgències, l'activitat oncològica i la cardiovascular.
Sobre la possibilitat de fer una ampliació de crèdit per cobrir les despeses extra que permetessin contractar substituts, fonts governamentals consultades per l'ARA ho descarten perquè es tracta d'una situació habitual i no una situació d'emergència com va ser la pandèmia o, més recentment, la sequera. De fet, és un escenari que acostuma a repetir-se cada estiu: els professionals marxen de vacances i l'activitat baixa. D'altra banda, fonts de Salut remarquen que, fins a aquest estiu, s'ha incrementat "molt" l'activitat quirúrgica i també la contractació, tant a l'atenció primària com als hospitals de l'ICS.
Queixes del sector
El Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) ha demanat "trencar" amb l'estacionalitat dels recursos de Salut per mantenir la qualitat assistencial de la població assignada als CAP i als hospitals catalans. També ha criticat que la reorganització estival dels serveis "quedi subjecta, prioritàriament i quasi exclusivament, a la contenció econòmica", així com la "mala planificació" pressupostària i la "pèrdua d'autonomia" dels equips directius, que han de gestionar i planificar els serveis tant a l'estiu com la resta de l'any.
Des del sindicat CCOO de Catalunya han exigit a Salut que rectifiqui aquestes decisions i han argumentat que ni la ciutadania ni el personal sanitari "es poden veure afectats per la manca d'aprovació dels pressupostos d'aquest 2024".