Salut posa punt final al rastreig del covid

Un centenar de rastrejadors lamenten que la conselleria rescindeixi els contractes en comptes de reforçar les plantilles dels CAP

Imatge d'arxiu de dos professionals sanitaris fent una prova PCR.
G.G.G.
07/03/2022
3 min

BarcelonaDesprés de l'eliminació de les quarantenes per a tots els contactes estrets fa tot just una setmana, també en el cas dels no vacunats, el departament de Salut ja ha començat a fer passos per relaxar l'estratègia de vigilància del covid. A partir del 16 de març, la xarxa de rastrejadors -els encarregats de fer les trucades de seguiment als positius i els seus contactes estrets- deixarà d'estar operativa, segons ha informat aquest dilluns la secció sindical de la CNT de rastrejadors covid a Barcelona, que representa un centenar de treballadors. El sindicat assegura que els professionals del servei van rebre el 2 de març l'avís que els contractes no es renovarien més enllà de la primera quinzena de març perquè les condicions de la pandèmia i els protocols que ha de seguir la població han canviat.

Fonts de Salut expliquen a l'ARA que aquesta activitat arriba a la seva fi per la supressió de les quarantenes acordada a la Comissió de Salut Pública entre les comunitats autònomes i el ministeri de Sanitat, però matisen que el sistema de seguiment continuarà per a les persones vulnerables i en els casos d'evolució greu. "Estem en fase de transmissió comunitària amb una incidència que ha baixat molt, en un entorn molt vacunat i amb la variant òmicron predominant. A escala estatal ja no s'indiquen quarantenes i, per tant, no cal fer estudis de contactes comunitaris", justifiquen les mateixes fonts.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va anticipar a principis d'any que la fase de convivència amb el virus podria començar el mes d'abril, quan s'acabés l'hivern, si no irrompia una nova variant que desplacés l'òmicron i si era viable deixar de fer proves diagnòstiques a tots els casos sospitosos i posar fi a les quarantenes i els confinaments tant dels positius com dels seus contactes estrets. Amb tot, l'estabilitat epidemiològica de les últimes setmanes -si bé els últims dies hi ha hagut un repunt en els indicadors que les autoritats atribueixen a l'efecte del cap de setmana i a un canvi en la notificació de casos- i la suspensió del protocol de seguiment de contactes empenyen els responsables de Salut Pública a posar fi al sistema de rastreig una mica abans del previst.

"Estem d’acord amb aquests canvis de protocol, que han de permetre facilitar la vida de la gent. Tanmateix, no podem entendre per què desmantellen totes les estructures sanitàries d’una pandèmia que només fa un mes centrava tot l’interès públic", retreuen els rastrejadors representats per la CNT. En un comunicat, proposen a Salut la "redistribució" de la plantilla de rastrejadors en altres circuits del sistema de salut vinculats al covid, perquè estan "perfectament formats" en aquest àmbit i podrien "alliberar l’atenció primària de càrrega de treball". "Podem tramitar baixes, podem programar proves, podem valorar si un cas és o no de gravetat, podem resoldre dubtes. En cas que s'acabi el programa de rastreig, la gent tornarà a acudir al CAP per a aquestes situacions", justifiquen.

D'altra banda, en el mateix comunicat, asseguren que la seva tasca encara és essencial per a persones amb símptomes o que encara donen positiu i denuncien que cessar-la és "abandonar-les a la seva sort". La població segueix tenint dubtes de com es fa una quarantena ben feta, diuen, i tenir un servei d’assistència telefònica els fa sentir-se acompanyats i ajudats per l’administració. "A més, moltes de les persones que han de fer quarantenes necessiten ajuda de serveis socials o atenció psicològica, i només els rastrejadors podem activar aquests dos protocols", afegeixen.

stats