Sanitat

Salut es farà càrrec d'un sociosanitari de Lleida denunciat per mal servei

L'empresa pública assumirà la totalitat dels professionals de l'Hospital Jaume Nadal Meroles de Lleida

ARA
2 min
Façana del sociosanitari Hospital Jaume Nadal Meroles de Lleida.

BarcelonaEl departament de Salut ha iniciat el procés perquè el sociosanitari Hospital Jaume Nadal Meroles de Lleida passi a ser gestionat per una empresa de titularitat pública abans que acabi l'any. De moment ja s'ha comunicat a l'empresa SAR Residencial y Asistencial Sociosanitaria (filial de DomusVi), que s'ha encarregat de la gestió del dia a dia del centre, que a partir de l'1 d'octubre perdrà la concessió actual i que tots els seus professionals, així com l'edifici, passaran a mans de la pública Gestió de Serveis Sanitaris. En un comunicat, Salut justifica el canvi per la voluntat de l’administració d'exercir "les seves funcions d’interès públic amb recursos propi" per tal de millorar l'eficiència del servei, que pateix de falta endèmica de personal, com va denunciar un recent reportatge de l'ARA.

El centre va entrar al sistema públic el 2001, al fer-se càrrec dels pacients ingressats a l’antic Hospital Sociosanitari Creu Roja. Ara atén de mitjana 550 pacients anuals, que procedeixen tant dels hospitals d’aguts com del seu domicili o residència, i els ofereix recuperació funcional, continuïtat de cures complexes o cures pal·liatives. En el reportatge de l'ARA, professionals d'infermeria de l'Hospital Jaume Nadal Meroles alertaven que no poden garantir la seguretat dels pacients per la càrrega de feina que tenien. Fins i tot han enviat queixes formals al Síndic de Gregues. Malgrat tot, no ha canviat res i les ràtios són excessivament elevades per donar una bona atenció.

Els sociosanitaris estan actualment en transformació. El març del 2023, el departament de Salut va presentar els nous plans estratègics de geriatria i cures pal·liatives i de la nova cartera de servei d’atenció per a aquests serveis amb l'objectiu d'adaptar-se als canvis demogràfics. A diferència de fa algunes dècades, la gran majoria dels usuaris que hi ha ingressats a les residències són grans dependents i necessiten una atenció especialitzada en el tram final de la vida que requereix estades a sociosanitaris.

stats