Salut

Salut detecta pòlio a les aigües residuals del Besòs

No s'ha trobat cap cas positiu en hospitals ni centres d'atenció primària

BarcelonaEls professionals de l'Agència de Salut Pública de Catalunya vigilen les aigües residuals del país per identificar els diferents virus que hi circulen i detectar possibles amenaces. Fruit d'aquestes anàlisis rutinàries recentment han trobat poliovirus –més conegut com a pòlio–, el patogen responsable de la poliomielitis, a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals del Besòs. La conselleria de Salut ha començat una investigació per veure si hi ha persones infectades, tot i que de moment els centres d'atenció primària i els hospitals catalans no han atès cap cas positiu. Fonts del departament expliquen que el més probable és que, com a mínim, hi hagi una persona infectada, però aclareixen que el risc de transmissió a Catalunya és molt baix.

El poliovirus és un virus que afecta el sistema nerviós i pot causar poliomielitis. La infecció es transmet amb el contacte amb aigua i aliments contaminats per femtes d'algú contagiat i pot generar paràlisi, especialment a les extremitats inferiors. Ara bé, aproximadament el 90% de les persones infectades no mostren símptomes, cosa que explicaria per què no s'ha detectat cap cas positiu tot i la presència del virus a l'aigua. Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA, la cobertura vacunal a Catalunya és elevada, del 95,7%, per la qual cosa des de Salut insisteixen que "hi ha poc risc de brots".

Cargando
No hay anuncios

Així i tot, les autoritats en matèria de salut pública han posat fil a l'agulla i han activat el protocol per monitorar la circulació del virus a l’àrea metropolitana de Barcelona. S'intensificaran les anàlisis de les aigües residuals i també es notificarà els centres sanitaris catalans perquè els professionals estiguin alerta davant de possibles casos. A més, han avisat el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) i han enviat mostres al Centre Nacional de Microbiologia (CNM).

Erradicar la poliomielitis

Segons Salut, el més probable és que una persona infectada hagi anat al lavabo i hagi contaminat les aigües. Ara bé, hi ha una petita possibilitat que la detecció del virus sigui arran d'una persona vacunada que hagi anat de ventre, tot i que fonts del departament pràcticament descarten aquesta opció, ja que, tenint en compte l'alt percentatge de població vacunada, es detectaria la presència del virus més sovint. Amb tot, reiteren que a Catalunya la gran majoria de persones ja estan immunitzades contra el virus de la poliomielitis, i hi ha bones condicions higièniques i sanitàries, que dificulten l'expansió de la pòlio.

Cargando
No hay anuncios

Al món, la poliomielitis no està completament erradicada, però s'han fet "grans avenços" cap a la seva eliminació. Les campanyes de vacunació globals han erradicat la malaltia a la majoria de països, entre els quals s'inclou Catalunya, però encara es registren casos en alguns estats on la transmissió del virus continua. Salut adverteix que es poden donar casos en poblacions amb altes cobertures vacunals, com Catalunya, i avisa que hi ha grups vulnerables i persones escèptiques a les vacunes que no estan immunitzades. Això, sumat a la gran mobilitat i a la globalització, propicia la persistència del poliovirus.

D'altra banda, el poliovirus és endèmic en algunes zones del món, especialment a l’Afganistan i el Pakistan, per la qual cosa Salut no descarta que apareguin casos importats d'aquelles zones.