Coronavirus

Salut calcula que les vacunes han evitat 10.000 morts per covid a Catalunya

Els que no han rebut la pauta completa tenen el doble de possibilitats d'acabar a l'hospital i quatre vegades més risc d'haver d'entrar a l'UCI

Infermeres vacunant a la Fira de Barcelona mentre es feia l'acte de reconeixement als professionals implicats en el primer any de campanya de vacunació contra el covid
27/12/2021
3 min

BarcelonaUn any després que Josefa Pérez rebés la primera vacuna contra el coronavirus a la residència de la Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat, més de 6.200.000 catalans han seguit les seves passes. Després de 12 mesos de l'esforç titànic dels sanitaris a Catalunya s'han administrat més de 13.400.000 dosis que, segons els càlculs de Salut, han servit per fer disminuir el nombre de contagis, les hospitalitzacions, els ingressos a les unitats de cures intensives i, sobretot, les morts. Una de les principals diferències entre els nou mesos de pandèmia abans de les vacunes i aquest darrer any ha sigut la disminució de les defuncions, segons el departament de Salut, que calcula que les vacunes han evitat 10.000 morts a Catalunya.

Les setmanes més dures de la primera onada les morts es comptaven per milers. Entre el 7 de març de l'any passat (quan es van detectar els primers casos mortals atribuïbles al virus) i el 31 de desembre del 2020 van morir 17.467 persones per covid. Aquest any, en canvi, s'han comptat 6.986 defuncions. "Ha estat el repte més important de la història recent en matèria de salut pública, un procés complex i d'èxit, modulat en funció de l'arribada de les dosis, de la demanda i dels col·lectius que calia vacunar, una cursa de fons per als sanitaris i per als punts de vacunació massius", subratllava la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, durant l'acte de reconeixement als professionals implicats en la vacunació a la Fira de Barcelona.

Mentre se celebrava l'acte, centenars de persones continuaven fent cua a l'exterior del vacunòdrom i desenes de professionals injectaven noves dosis a dins. Dues infermeres i una administrativa –Lourdes Carrés, coordinadora del punt de vacunació de la Fira; Sandra Peixà, referent en la vacunació al centre Mas Iglesias de Reus, i Leire Martínez, tècnica de planificació de punts de vacunació a l'Àrea Metropolitana Nord– han recordat l'"orgull", el "sacrifici" i la "implicació" del col·lectiu. Tant en els bons moments, com ara a l'inici de la vacunació, com en els més difícils, com alguns episodis de "tensió" amb els usuaris que s'han decidit a vacunar-se arran de l'exigència del passaport covid, i sobretot pel cop que ha suposat la nova emergència de l'òmicron. "És una sensació difícil de pair, perquè pensàvem que el pitjor ja havia passat. Fa un mes estàvem a punt de tancar la Fira i ara l'hem fet més gran. Estem cansats, però contents", resumia Carrés.

El departament de Salut també ha fet una projecció de l'eficàcia de les vacunes en altres aspectes: segons Cabezas, "han evitat entre 300.000 i 400.000 contagis" i "entre 60.000 i 80.000 hospitalitzacions", una part de les quals, "entre 10.000 i 13.000 pacients", sense vacunes haurien anat a parar a l'UCI. Segons l'últim estudi del departament, les persones de més de 12 anys que encara no han rebut cap injecció contra el virus tenen el doble de possibilitats de ser hospitalitzades i quatre vegades més risc d'entrar a l'UCI. El perill augmenta exponencialment en funció de l'edat: els de més de 50 anys sense cap dosi tenen el triple de possibilitats de ser hospitalitzats que els que han rebut la pauta completa, i per als de més de 70 anys que no s'han vacunat, el risc és sis vegades superior i, a més, tenen 19 vegades més possibilitats d'entrar a l'UCI si s'infecten respecte dels que porten ja les dosis de record.

Els estralls de l'òmicron

Però el repte continua. Aquestes últimes setmanes tant Cabezas com el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, han subratllat que el departament continuarà donant "la màxima prioritat" a la vacunació per lluitar contra els estralls de l'òmicron, mentre miren amb preocupació l'efecte que poden tenir les festes nadalenques sobre l'augment de contagis, tot i les restriccions, que el sector de l'oci nocturn ha recorregut davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El precedent més pròxim és el pont de desembre. Des del pont el nombre de pacients crítics a les UCI s'ha doblat.

Les dades continuen a l'alça. Entre el 17 i el 23 de desembre –l'última setmana amb dades disponibles– s'han registrat 68.325 nous positius confirmats amb una PCR o un TAR. Segons l'últim balanç, ara mateix hi ha 1.457 persones hospitalitzades pel virus, de les quals 399 són a l'UCI.

stats