Salut assaja l'ús d'autotests del virus del papil·loma a les farmàcies per detectar el càncer de coll uterí
Una prova pilot al Baix Llobregat busca substituir les citologies generalitzades cada tres anys i fer-les a dones positives per la infecció
BarcelonaDes de fa un any, una setantena de farmàcies del Baix Llobregat dispensen de franc a dones d'entre 30 i 65 anys uns tests d'autodiagnòstic del virus del papil·loma humà (VPH); una infecció que es transmet bàsicament a través del contacte íntim genital i que afecta tant dones com homes. En el cas d'elles, però, també té una forta associació amb el càncer de coll uterí. Entre el juliol de l'any passat i el maig d'enguany, aquestes oficines comunitàries han fet 3.253 proves, de les quals prop d'un 11% van donar positiu en VPH. I ara la idea del departament de Salut és comprovar si aquesta prova pilot permet actualitzar el circuit de cribratges de càncer de cèrvix i substituir la citologia oportunista –la dona demana visita per a una citologia que li toca cada tres anys aproximadament– com a prova primària entre les dones que tenen més de 30 anys. Això faria que es posés en marxa un programa poblacional, en què s'enviarien invitacions per participar-hi, com es fa amb el càncer de còlon.
La conselleria de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han signat un conveni de col·laboració per provar i consolidar aquesta nova estratègia de cribratge i prevenció de càncer de coll uterí. Es basa en la prova de detecció del VPH mitjançant automostra i s'assajarà a les farmàcies dels set municipis del Baix Llobregat que han recollit dades fins ara: Begues, el Prat de Llobregat, Gavà, Botigues de Sitges, Castelldefels, Sant Climent de Llobregat i Viladecans. El sistema és similar al que es fa amb el cribratge de càncer de còlon amb el test de sang oculta en femta: quan una dona demana visita per fer-se la citologia és convidada a prendre's la mostra amb un kit que pot recollir a la farmàcia per fer-se una prova del VPH. Després, el retornen a la farmàcia amb la mostra perquè pugui ser analitzada al laboratori de l'Hospital de Bellvitge.
Circuit
En cas que el resultat sigui positiu, la dona passaria a fer-se una citologia per fer-se exploracions addicionals i identificar possibles lesions compatibles amb l'aparició d'un càncer incipient. Però això no vol dir que totes les dones amb VPH acabin tenint un càncer. El 90% dels casos es resolen sols. En un 10%, les infeccions persisteixen. I, d'aquestes, un terç causen lesions precanceroses. El resultat positiu, doncs, permet entrar en el circuit de seguiment per controlar que la infecció es resol de forma espontània i que no ha causat lesions. "Amb la perspectiva d’estendre el programa fins a arribar al conjunt de Catalunya, aquesta prova pilot ha de servir per avaluar la viabilitat del nou protocol, ja que requereix l’adaptació dels circuits organitzatius i la coordinació entre l’oficina tècnica de cribratge, les farmàcies i els laboratoris d’anàlisis", informa el departament en un comunicat.
Aquests canvis segueixen la modificació acordada el 2019 en el marc del Sistema Nacional de Salut (SNS), que obliga totes les comunitats autònomes a fer servir la detecció del VPH com a prova primària de cribratge. El càncer de cèrvix és el primer càncer que el món s'ha compromès a eliminar a través d'una estratègia de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) del 2020. Actualment, a Catalunya hi ha una potent estratègia de vacunació contra el VPH: s'ofereix a les nenes que estudien 6è de primària des del 2008 i als nens de la mateixa edat des d'aquest mateix curs.