Salut

"S'assembla més al que podria ser la seva habitació": així són els ingressos per càncer infantil a l'Hospital Vall d'Hebron

L'hospital reforma les cambres d'aïllament per a pacients trasplantats i les fa més acollidores per a les famílies

Una de les noves habitacions per a infants amb càncer de la sang de la Vall d'Hebron.
Natàlia Pinyol
15/10/2024
3 min

BarcelonaMaëlys ja no ha de triar si entra el mòbil o un llibre a la seva habitació d'aïllament. Té 16 anys i està ingressada a l'Hospital Infantil Vall d'Hebron perquè li han fet un trasplantament de cèl·lules mare després de patir una recaiguda de leucèmia. Després de passar una setmana en una habitació de ben just set metres quadrats, Maëlys i la seva mare, Sònia, han estrenat una de les nou cambres individuals especialment dissenyades a l'Àrea d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques i Adolescent del centre barceloní per procurar el seu màxim benestar emocional. "Li encanta dibuixar i abans havíem d'escollir si entrar les aquarel·les, les pintures o els llapis. Era com anar a una illa deserta i triar només dues coses per endur-se. Ara s'assembla més al que podria ser la seva habitació", comenta la Sònia, emocionada. A més, en aquesta nova habitació es mantenen les estrictes mesures d'higiene per protegir els pacients oncològics amb el sistema immunitari suprimit, alhora que mare i filla poden conviure-hi: la Sònia pot dormir en un sofà llit en comptes d'una butaca, poden menjar juntes dins l'habitació i tenen un bany individual.

L'Hospital Vall d'Hebron ha renovat i duplicat els espais de la Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics (de cèl·lules mare) gràcies al finançament de les fundacions Aladina, Albert Bosch i Small i de l'Institut Català de la Salut (ICS). Ara hi ha un total de nou habitacions –abans n'eren set– i la finalitat és de procurar l'òptima confortabilitat dels infants i adolescents que pateixen càncer i malalties hematològiques i que han d'estar hospitalitzats per rebre tractaments d'alta complexitat. Per exemple, trasplantaments de medul·la òssia o teràpies avançades com els CAR-T. De fet, a part de les noves habitacions, també s'han creat espais compartits com una zona de jocs, una d'especial per a adolescents, una altra de descans per als familiars, un menjador, una aula hospitalària i un gimnàs. 

La zona lúdica de la nova àrea de la Unitat de Transplantament de Progenitors Hematopoètics de la Vall d'Hebron.

El conjunt de la primera fase d'aquesta reforma integral ha tingut un cost de 4 milions d'euros pel que fa a l'obra i d'un milió d'euros per a l'equipament mèdic. Conjuntament amb la segona fase, de la qual ja han començat les obres, el cost total serà de 7,4 milions d'euros. El cap del Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques, Lucas Moreno, ha celebrat aquest dimarts la reforma de l'àrea i ha valorat que "no és una renovació, sinó un nou paradigma". "Per desgràcia, no podem canviar la realitat dels nens que han de rebre trasplantaments, però sí que podem millorar aquesta realitat", assegura. És per això que des de l'hospital i les tres fundacions s'ha apostat per convertir les antigues cambres d'aïllament en habitacions d'entorn protegit; un canvi conceptual que també facilita que els infants puguin sortir i gaudir de zones més lúdiques.

Canvi de roba del carrer

A les habitacions anteriors, els pacients s'havien de rentar al llit i fer pipí en un orinal que es guardava sota el llit. "Ella deia que era molt humiliant rentar-se amb els pares a dins, ara té un bany per poder estar sola i dutxar-se quan vulgui", s'alegra la Sònia, que subratlla que fins i tot la llum facilita una mica més l'estada. Encara hi ha un altre canvi: fins ara els pares i mares havien de canviar-se amb roba esterilitzada de l'hospital per entrar, però amb la transformació dels espais i dels protocols, ara poden entrar a les habitacions amb roba de carrer i gaudir d'un acompanyament més acollidor i obert. En un futur, la idea és que els joves també puguin sortir a l'aire lliure, gràcies a la nova terrassa que s'obrirà.

El Xavi, pare d'una nena de 4 anys que té un neuroblastoma i que s'ha sotmès a un autotrasplantament, és una altra de les famílies que han estrenat una de les cambres protegides. "No es pot comparar", assegura. "És una situació que ningú desitja, però si et toca, almenys que estiguis bé. En el nostre cas, la meva filla viu la situació per inèrcia, però no entén res i vol sortir d'allà", afegeix.

La nova unitat també suposa una millora de les condicions en què treballaran els professionals, en part perquè s'ha instal·lat un monitoratge no invasiu que permet als professionals tenir un control dels pacients més immediat. "Hem trobat la fórmula ideal per combinar la confortabilitat amb la tecnologia més innovadora, amb un equipament mèdic de pacient semicrític, que significa un salt qualitatiu i de seguretat important", ha explicat Esther Diaz, supervisora d'Infermeria d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques. 

stats