Salut

¿La mascareta tornarà a ser obligatòria en alguns entorns? Salut ho valorarà

El secretari de Salut Pública preveu que les infeccions respiratòries agudes pujaran "d'aquí dues o tres setmanes"

ARA
i ARA

BarcelonaAra que comença la temporada de virus respiratoris, ¿cal que la mascareta torni a ser obligatòria en alguns entorns concrets, com ara els hospitals o el tranport públic? Aquesta és una pregunta que a hores d'ara encara no té resposta. "Dependrà de la situació epidemiològica", ha contestat aquest dijous el secretari de Salut Pública del Govern, Esteve Fernández, en declaracions a RAC1. Ara mateix, segons l'alt càrrec de la conselleria, "no hi ha un repunt" de les infeccions respiratòries agudes, com la grip o la covid: "Estem en una setmana tranquil·la, hi ha una incidència sis vegades més baixa que en les setmanes pròpiament epidèmiques, que són entre finals de desembre i principis de gener". Ara bé, les seves prediccions marquen que "d'aquí dues o tres setmanes començaran a pujar". I en un escenari d'increment és quan Salut es plantejarà endurir les mesures. Mentrestant, i "si la situació es manté com ara, mantindrem l'estat actual", ha conclòs Fernández.

L'estat de la qüestió que ha fet aquest dijous el secretari de Salut Pública arriba després que dimecres transcendís un esborrany del ministeri de Sanitat sobre els diversos escenaris de la situació epidemiològica. Aquest document s'ha presentat aquest dijous a les comunitats autònomes, que tenen la potestat per "implementar tantes mesures complementàries com consideri adequades", segons el mateix esborrany, al qual ha tingut accés Efe. Sanitat pronostica quatre escenaris de risc: 0, 1, 2 i 3 o de risc "molt alt" o fins i tot "pandèmic". En el nivell 2, la mascareta passarà a estar "indicada" en els centres sanitaris i la recomanació de portar-la s'ampliarà als col·lectius de risc en el seu dia a dia.

Cargando
No hay anuncios

Per exemple, es recomanarà "activament" dur-la en supermercats, botigues, transport públic, cinemes, teatres, sales de concerts, gimnasos, sales de ball i esdeveniments multitudinaris a l'aire lliure. També es recomanarà portar-la de forma "permanent" a tots els empleats d'"àmbits vulnerables", però no a pacients o residents, i es valorarà "l'obligatorietat de manera general o als centres segons la seva situació específica i vulnerabilitat". El nivell tres, de màxim risc, inclourà mesures addicionals que podran prendre les comunitats, que tenen la competència en matèria de salut.

Descarrila el pla estatal

Ara bé, la possibilitat que ministeri i governs autonòmics arribessin a un acord per fer d'aquest document un full de ruta estratègic, de manera que existís un pla de vigilància i detecció de virus com durant la pandèmia de la covid, ha descarrilat. Almenys pel que fa a disposar d'un pla coordinat i a escala estatal que regulés, entre altres, l'ús recomanat de les mascaretes en entorns de risc. Alguns representats autonòmics (majoritàriament del PP) han frenat aquesta aprovació adduint que està "poc madurat" i que calen alguns retocs, com ara la idea de donar cinc dies de baixa als treballadors de geriàtrics i residències que hagin emmalaltit i no se'ls pugui reassignar tasques de contacte zero amb els usuaris.

Cargando
No hay anuncios

Davant d'aquest rebuig, la Comissió de Salut Pública ha ajornat fins al novembre la decisió: aleshores convocarà una nova reunió extraordinària per intentar tancar un document per afrontar la temporada d'infeccions respiratòries i que, posteriorment, els consellers autonòmics de cada gremi hauran d'aprovar. És per tot això que s'han citat per a una nova reunió extraordinària aquest mes de novembre, en què intentaran tancar finalment un document que, això no obstant, haurà de passar després el filtre dels consellers al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Competència

Amb tot, les comunitats poden prendre decisions sobre el desplegament de mesures. Catalunya té pràcticament totes les competències en l'àmbit de la salut transferides i, en aquest sentit, el secretari de Salut Pública del Govern ha recordat que els hospitals i els centres sanitaris tenen autonomia per marcar en quins àmbits la mascareta és obligatòria. Si la situació epidemiològica canvia, però, Salut "donarà unes instruccions" per a tots ells. "Hi haurà moments que direm això ha de ser d’aquesta manera", ha afirmat Fernández, i ha insistit que aniran "monotoritzant" la situació sanitària.

Cargando
No hay anuncios

De moment no ha volgut ser pessimista i ha dit que la vacunació, que va començar al setembre, "va bé" i que la població general ja la pot demanar. "Estem lluny de la fase gran de transmissió del virus", ha conclòs. La mascareta va desaparèixer dels CAP i els hospitals el juny del 2023, després que durant la pandèmia fos innegociable als centres sanitaris. Però no va desaparèixer permanentment, ja que el gener de 2024 va tornar a ser obligatòria durant un temps davant l'augment de les hospitalitzacions per malalties respiratòries.