Els resultats preliminars apunten que els dos casos sospitosos podrien ser de l'òmicron

Caldrà esperar fins divendres per tenir la seqüenciació definitiva, i mentrestant els governs descarten restriccions

Passatgers a l'aeroport del Prat en una imatge d'arxiu.
4 min

BarcelonaTot fa pensar que la variant òmicron ja és a Catalunya. El servei de microbiologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge encara no ha acabat de seqüenciar les mostres dels dos positius sospitosos identificats a l'aeroport del Prat procedents de Sud-àfrica i no ha pogut determinar si contenen les mutacions pròpies de la variant òmicron, però la conselleria de Salut ha admès que el resultat més plausible és que tots dos positius s'hagin infectat amb el virus originat a Sud-àfrica. "El departament encara no pot confirmar al 100% que els dos casos positius sospitosos siguin de la variant òmicron, però els resultats preliminars indiquen que podrien ser-ho", ha plantejat la conselleria en un curt comunicat, en què ha dit que es preveu que la seqüenciació acabi a finals de setmana i que divendres es puguin conèixer els resultats definitius.

De fet, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha donat per feta la presència d'òmicron al país en afirmar que s'han registrat "alguns casos" de la nova variant a Catalunya i que també s'ha detectat en aigües residuals. És per això que la conselleria ha decidit fer un cribratge del 20% de les mostres de PCR: "Apareixerà, i serà una variant que s'acabarà imposant", ha avisat Argimon. Tot plegat, mentre a Madrid ja s'ha confirmat el segon positiu d'òmicron a Espanya.

El departament de Salut confirmarà o descartarà els dos primers casos de la variant òmicron a Catalunya el mateix dia que entrarà en vigor l’única restricció addicional prevista per la Generalitat a curt termini: la reactivació de l’ús obligatori del certificat covid per accedir a bars i restaurants, gimnasos, residències de gent gran i locals d’oci nocturn. I tot i l'amenaça que la mutació del virus circuli al país "tard o d'hora", el Govern descarta de moment endurir les restriccions vigents. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha assegurat aquest dimarts que no es preveuen canvis en les mesures de contenció, com ara l'ampliació dels supòsits en què es demanarà el passaport covid, que el comitè científic assessor del covid recomanava estendre a teatres, cinemes o centres de culte si els contagis continuaven augmentant. "La situació ja és prou complicada per afegir-hi més angoixa. No hem de canviar ni modificar el dia a dia, més enllà d'aquelles persones que tenien previst viatjar a llocs d'on prové aquesta variant", ha dit Plaja, tot demanant "paciència i tranquil·litat" fins que no es tingui "més informació contrastada de la nova variant".

Més enllà de reforçar la vigilància epidemiològica per aïllar els positius i evitar una circulació comunitària de la variant, el govern espanyol tampoc no es planteja el desplegament de noves restriccions, com sí que farà Portugal, que ja ha anunciat un confinament parcial després de Nadal davant l’arribada de l’òmicron. "Hem d'anar primer a intentar vacunar a tothom i aplicar les mesures de prevenció. Ens inclinem per aquestes mesures", ha afirmat la ministra de Sanitat, Carolina Darias. La socialista veu molt lluny la possibilitat d'aplicar un nou estat d'alarma i s'ha mostrat confiada que amb vacunació i "molts tests de detecció" es pugui controlar l'avenç de la pandèmia. Amb tot, ha admès que “és possible” que la variant òmicron ja circuli per Espanya i que hi hagi més casos dels que se sospita perquè “no hi ha fronteres” en la mobilitat global.

Confirmat el segon cas a Madrid

El primer cas detectat a Espanya el va confirmar l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid i correspon a un home de 51 anys que havia viatjat a Sud-àfrica i havia fet escala a Amsterdam. Aquest dimarts el govern madrileny ha confirmat que també hi ha la variant òmicron en el segon cas sospitós, el d'una dona que va arribar a l'aeroport de Barajas des del país africà havent fet escala a la capital dels Països Baixos –tot i que en un vol diferent del del primer positiu confirmat–, que està vacunada amb dues dosis i presenta símptomes lleus. De fet, la ministra Darias ha explicat que tots els positius de l'òmicron van arribar a l'aeroport de Madrid amb una PCR negativa, tal com s'exigeix als viatgers. Les infeccions es van detectar mitjançant controls addicionals amb tests d’antígens dirigits als passatgers procedents de països d’alt risc, una norma vigent des d’aquest dissabte.

La socialista ha assegurat que també s’està fent seguiment a la resta de viatgers que van volar en el mateix avió que els infectats, així com que es revisaran les proves de totes les persones que han arribat a l’Estat els últims deu dies des dels set països del con sud del continent africà; en concret, de Sud-àfrica, Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Namíbia, Moçambic i Zimbàbue. "El més important és detectar [els casos] i posar-los en quarantena", ha reiterat en una entrevista a la Ser. 

En pocs dies gairebé una desena de països europeus han identificat positius que contenen les mutacions específiques de la variant òmicron. Tot i que pràcticament no hi ha evidències al respecte i són molts els experts que demanen cautela abans d'engrandir l'impacte de la variant sud-africana de forma errònia, el cert és que les autoritats europees la vigilen de prop pel temor que realment sigui més transmissible o pugui escapar-se de la protecció de les vacunes i canviï les regles del control epidemiològic en un moment en què el continent torna a ser l'epicentre de la pandèmia, amb 2,4 milions de contagis l'última setmana. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que l’òmicron genera un risc global "molt alt" pel que fa a "noves onades amb greus conseqüències" i, davant d'aquest risc, ha demanat als governs que prenguin mesures de contenció (restriccions) i vigilància epidemiològica (cribatges i seqüenciació de mostres) com més aviat millor, així com que s'accelerin les campanyes de vacunació de la població de risc. 

El Tribunal Suprem avala el certificat covid per controlar la pandèmia

El Tribunal Suprem ha fixat el seu posicionament aquest dimarts respecte a l'ús del passaport covid en activitats no essencials després d'acceptar el recurs del País Basc, on el tribunal autonòmic va decidir tombar la mesura per a l'oci nocturn i l'hostaleria. Amb aquesta decisió judicial, l'alt tribunal avala l'extensió d'aquesta mesura com a control epidemiològic i no només amplia la possibilitat de fer-lo servir a Euskadi, sinó que també Andalusia i Cantàbria podran desplegar-lo. Les úniques comunitats que han reconegut públicament que de moment no volen fer-lo servir per a la restauració són Madrid, Extremadura i Castella-la Manxa.

stats