Salut

Unes ulleres de realitat virtual rebaixen a la meitat la por i l'ansietat dels nens que fan radioteràpia

Un projecte de la Ricky Rubio Foundation aconsegueix evitar l'ús d'anestèsia en menors de 3 a 9 anys tractats a la Vall d'Hebron

Un nen fent servir les ulleres de realitat virtual de Nixi for Children a l'Hospital de la Vall d'Hebron.
4 min

BarcelonaEls infants amb càncer que necessiten radioteràpia han d'aguantar cada dia el tipus dins d'una sala estèril, amb una enorme màquina que fa voltes al seu voltant fent un soroll angoixant. Han d'entrar-hi sols i els afectats per tumors cerebrals fins i tot han de dur una màscara que els genera una gran sensació de claustrofòbia. No causa cap mena de dolor, però com més petits són, més els costa estar-se quiets dins d'aquell dispositiu i, sovint, se'ls seda perquè estiguin immòbils els vint minuts que dura el tractament. No és una situació gens fàcil de pair per als infants i tampoc per a la família, que saben que les seves criatures estaran incòmodes i patint entre les dues i sis setmanes que durarà la radiació. Però la preparació mental davant d'aquest repte és clau i la realitat virtual pot facilitar-ho, tal com demostra el projecte I am ready de Nixi for Children, impulsat per la Ricky Rubio Foundation i implementat a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Els resultats inicials d'aquesta iniciativa són prometedors: en dos anys, ha reduït a la meitat l'angoixa i la por que senten i ha evitat la sedació dels pacients que tenen entre 3 i 9 anys.

La fórmula de Nixi for Children és senzilla: a través d'unes ulleres de realitat virtual, el ninot Nixi els ensenya fins a l'últim racó de la sala de radioteràpia perquè coneguin l'espai amb antelació i, així, li perdin la por. "Un de cada tres infants amb càncer necessita sessions de radioteràpia, i si aquest tractament ja genera ansietat en adults, que necessiten prendre calmants, en menors de cinc anys és molt difícil que estiguin controlats", ha explicat aquest dilluns el doctor del servei d'oncologia radioteràpica de la Vall d'Hebron Jordi Giralt. Fins ara, l'anestèsia era l'única via de què es disposava perquè aquests infants estiguessin tranquils a la llitera fins que acabés la radiació, però la realitat virtual vol erigir-se en alternativa.

Giralt ha subratllat que a nens de tres o cinc anys és molt complicat explicar-los el procés: per molt que se'ls doni la informació, són massa petits per entendre-ho amb paraules. Si, en canvi, s'utilitza un ninot que pugui ser un referent per a ells, que els parla i els acompanya a fer un tomb per la sala de radioteràpia, explorant les instal·lacions sense necessitat de sortir de casa seva, els infants acaben familiaritzant-se amb les instal·lacions fins i tot abans de posar-hi el peu per primer cop. "Els petits confien més en el Nixi i tant ells com els seus pares entenen millor tot el procés i l'integren com una realitat que els passarà", ha defensat Giralt. De fet, molts d'ells comparteixen l'eina amb els germans o els companys d'escola.

Una preparació que es fa a casa

El centre barceloní tracta amb radioteràpia entre 70 i 90 infants a l'any, és a dir el 80% dels pacients oncològics de Catalunya, i els casos més complexos de l'Estat. Mitjançant tests molt senzills (la valoració es fa per cares somrients o tristes, en comptes de números), el servei d'oncologia infantil i el de psicologia de la Vall d'Hebron han mesurat els nivells d’ansietat, estrès i por que presenten els infants. Les preguntes són senzilles. Per exemple: "¿Et preocupa que et vinguin a buscar per entrar a la màquina?", "¿Et fa por el soroll?" "Tenim les respostes del primer dia i de després de veure el vídeo i observem una reducció molt gran de la por i l'angoixa. Evidentment, hi ha infants que encara pateixen, perquè cada persona és com és, però hi ha una dada objectiva fonamental: des que tenim el Nixi només tractem amb anestèsia els nens de menys de dos anys", ha valorat Giralt.

El procediment que se segueix a consulta passa per explicar el tractament als infants i la família i proporcionar-los un kit de franc, sostenible i reciclable que conté les ulleres de realitat virtual, un peluix del Nixi i un llibret d’activitats per fomentar la comunicació de la família i el tractament. Per exemple, consells per gestionar una rebequeria a l'hospital. La feina es fa a casa, però la família només ha de posar el telèfon mòbil dins les ulleres i introduir un codi per descarregar el contingut perquè els nens puguin veure els materials, entre els quals, a més del tour per la sala de radioteràpia, també hi ha un vídeo de l'entrenament del jugador de la NBA Ricky Rubio. La idea és que els pacients es preparin per entrar a la màquina i rebre el tractament com si es preparessin per a un partit de bàsquet.

El jugador Ricky Rubio intervenint per videoconferència al costat del 'kit' de Nixi for Children que s’entrega a les famílies.

"És un projecte increïble del qual estic molt orgullós i no veiem que tingui sostre; està enamorant també hospitals dels Estats Units i Sud-amèrica", ha afirmat el base dels Cleveland Cavaliers per videotrucada. Rubio ha destacat aquest dilluns que la seva fundació ha actuat com “un cotxe que porta la idea de la start-up fins a l'hospital”, contribuint al seu finançament i expansió. A hores d'ara, una quinzena d'hospitals d'arreu de l'Estat fan servir aquesta tecnologia, si bé la Vall d'Hebron és el primer que ha mesurat l'impacte que té en els infants.

Nixi for Children ja va ser reconegut l'any 2019 amb el sisè premi Tatiana Sisquella a la contribució social, creat i lliurat per l'ARA, per un dels seus altres kits de realitat virtual, el que redueix l'angoixa dels infants que han de passar per quiròfan.

stats