Salut

Vint anys consumint drogues: "Vaig haver de tallar la relació amb els amics per deixar-les"

Projecte Home ha atès més de 1.500 persones amb problemes d'addicció en l'últim any

BarcelonaÀngel Acín va començar a consumir cocaïna quan tenia 19 anys. Primer de festa, amb els amics, i sempre amb alcohol. Amb el pas del temps, però, aquesta combinació de substàncies es va convertir en la seva manera d'evadir els problemes, de defugir una realitat que no li feia el pes. Es va refugiar en el consum perquè no estava bé enlloc ni amb ningú i volia tapar unes emocions que no sabia gestionar. "L'abús era només la punta de l'iceberg dels meus problemes", explica. Després de vint anys prenent drogues, ara fa més d'un any que no consumeix. Amb 40 anys va demanar ajuda i actualment està a la fase final del seu tractament, tot i que puntualitza que qui és addicte ho és per a tota la vida. Viu aquest moment amb tranquil·litat, satisfet d'haver dit prou: quan va començar aquest procés va deixar de relacionar-se amb la majoria de les seves amistats perquè totes es drogaven. "Vaig tallar la relació amb el 80% dels meus amics per deixar de consumir. Si no surts d'allà, la probabilitat de tornar-hi a caure és molt alta", explica.

Com l'Àngel, el perfil de persona que demana ajuda a Projecte Home és un home, de 42 anys i que fa més de 18 anys que va començar a consumir abans de rebre tractament. En l'últim any l'entitat ha atès 1.553 persones adultes amb addiccions, un 4,5% més que el 2022. La cocaïna continua sent la principal substància que motiva l'inici dels tractaments, amb un 46% dels casos, tot i que l'alcohol manté la tendència a l'alça dels últims anys i ja se situa en el 42% dels casos. Malgrat que hi ha una substància que és la que desperta la necessitat de rebre tractament als usuaris, la directora de l'entitat, Neus Canals, assegura que la majoria de les persones ateses són policonsumidors; és a dir, consumeixen més d'una substància alhora.

Cargando
No hay anuncios

Les dones representen un 21,1% de les persones que fan el tractament en aquesta entitat. L'Anabel Hernández és una d'aquestes usuàries: feia 15 anys que era addicte als psicofàrmacs, sobretot, però també a la cocaïna i a l'alcohol, quan va demanar ajuda a Projecte Home.

Ara fa més d'un any que no consumeix res i ja ha tornat a treballar. "No volia sentir cap dolor, volia evadir-me del malestar i de la soledat. Estava al meu món", explica sobre un passat que vol deixar enrere. En el seu cas, la família va ser determinant per fer el pas i decidir demanar ajuda: té quatre fills i la discussió amb un d'ells li va servir per obrir els ulls.

Cargando
No hay anuncios

El suport de les famílies

El 2023, de fet, l'entitat va atendre 1.131 familiars de persones amb addiccions. Segons Canals, les famílies tenen un paper fonamental, ja que són un suport emocional, econòmic i d'acompanyament en el tractament i una motivació per promoure el canvi. El 65% d'aquests familiars són dones, com la Margarita, que és mare d'una persona amb addicció a la cocaïna i l'alcohol i que explica que, abans de rebre l'ajut de l'entitat, a casa se sentien molt sols. "Ens van ensenyar a caminar al seu costat", destaca. Gràcies als programes de l'ONG han après a posar límits i han perdut la por a dir no al seu fill.

Cargando
No hay anuncios

Arriba un moment en què és necessari "alguna cosa més que un t'estimo, que paraules d'afecte i que la voluntat d'ajudar. Necessites atenció professional", admet la Margarita sobre la decisió de demanar ajut. Aquest servei de Projecte Home destinat als familiars vol ser un espai d'autocura i d'intercanvi d'experiències per guiar-los i oferir-los suport emocional i informació sobre addiccions.

Joves i altres substàncies

A molta distància de la cocaïna i l'alcohol, hi ha altres substàncies o conductes addictives que motiven l'inici del tractament, com el cànnabis (4,1%), l'heroïna (3,1%) i les addiccions comportamentals (2,3%), com l'abús de pantalles. En el cas dels joves, el cànnabis continua sent la principal substància que motiva la demanda d'ajuda, amb un 55% dels casos. Del total de joves i adolescents que va atendre l'entitat el 2023, el 83% eren nois i el 17%, noies, amb una mitjana d'edat de 20 anys. Després del cànnabis, la majoria d'aquests usuaris més joves van rebre tractament per ús abusiu de pantalles, videojocs i apostes en línia (16%), cocaïna (14%) i alcohol (12%).