L'onada de virus amaina però els hospitals continuen sota pressió
Les vacunes anticovid van salvar 1,4 milions de vides a Europa, segons l'OMS
BarcelonaCatalunya ha superat el primer pic de grip i coronavirus de la temporada. Després de registrar una taxa d’infeccions respiratòries superior als 900 afectats per cada 100.000 habitants, les dades del departament de Salut ja indiquen que s’està alentint el ritme de noves visites a l’atenció primària (CAP). En l'última setmana, els centres d'urgències d'atenció primària (CUAP) han rebut 28.317 visites, un 20% menys que la setmana anterior, però els hospitals continuen sota una elevada pressió, amb més de 63.000 atencions –unes 9.000 de mitjana al dia– per símptomes compatibles amb malalties respiratòries. D’aquests pacients, un 12,2% han acabat hospitalitzats.
Fonts consultades per l’ARA subratllen que es tracta d’una evolució “típica de l’època prepandèmica”, però també asseguren que, en aquest primer embat de l’any, i amb el covid incorporat plenament com a virus d’hivern, la grip s’ha imposat. “Des d’un punt de vista epidemiològic, el nombre d’infeccions ja està baixant, però els hospitals continuem en una situació de plateau (o altiplà) perquè encara hi ha molts ingressats”, explica el cap de secció de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Robert Güerri. Aquesta és una tendència habitual en les epidèmies: els hospitals reben pacients de forma progressiva, però també es buiden més lentament.
“Ara la pressió comença a baixar una mica, però continuarem fent filigranes dia rere dia mentre duri l’hivern”, afegeix Güerri. De fet, i encara que no es produís un gran repunt de la corba de contagis en les pròximes setmanes, l’època de baixes temperatures afavoreix la circulació de virus i bacteris i, fins a finals de març, tot el sistema sanitari patirà episodis intermitents de saturació. "Aquest cop ha guanyat pistonada la grip, que és el virus que ha causat un nombre més elevat de casos i de gravetat clínica", afegeix l'expert.
Segons l'informe setmanal del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions de Catalunya (Sivic), el virus de la grip és el més freqüent (amb el 39,9% de les mostres), seguit del rinovirus (11,9%), del coronavirus (9,2%) i del virus respiratori sincitial (5,9%). L'onada de grip sembla haver superat el pic epidèmic aquesta setmana, amb 363 casos per 100.000 habitants. Aquesta taxa és superior a la de l'any passat, però semblant a la d'anys anteriors a la pandèmia, quan va arribar a situar-se al voltant dels 350-400 casos per cada 100.000 habitants.
La circulació del covid també ha causat estralls, però ja es troba en fase de desacceleració: s’estan registrant 80 casos per cada 100.000 habitants i hi ha 625 hospitalitzats a tot Catalunya en llits convencionals, 169 menys que la setmana anterior. A les unitats de cures intensives (UCI) aquesta davallada és més lenta: encara hi ha 26 malalts, quatre menys que fa set dies.
Baixa la vacunació a Catalunya
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va admetre preocupació per la "pressió" que pateixen alguns hospitals d'Europa i la "massificació" a les sales d'urgències per la confluència dels virus, però també va deixar clar que els nivells de circulació són els habituals per a l'època de l'any. Mentre els casos de covid es mantenen "elevats" però van "decreixent", les taxes de grip estan "augmentant ràpidament" i hi ha una alta intensitat d'infecció. "És absolutament vital que els grups vulnerables estiguin al dia amb les seves vacunes contra el covid-19 i la grip", va afirmar el director d'OMS Europa, Hans Kluge.
Un informe de la regió europea de l'OMS subratlla que les vacunes contra el covid han salvat almenys 1,4 milions de vides a Europa i Kluge ho atribueix especialment a les dosis de reforç que es recomanen cada sis mesos o un any als grups vulnerables. És a dir, les persones de més de 60 anys, les dones embarassades, els malalts amb el sistema immunitari deprimit i les persones amb malalties cròniques, així com els professionals de la salut.
L'estudi assenyala que, entre el desembre del 2020 i el març del 2023, les vacunes van reduir les morts un 57% a tota la regió europea de l'OMS, que inclou 63 països. Més del 90% d'aquests beneficiats són persones de més de 60 anys que, segons l'OMS, podrien haver mort en cas de no rebre-les. "Sense les vacunes, el nombre de morts acumulades pel coronavirus a la regió europea podria haver estat d'uns 4 milions, fins i tot més alt", va dir el director d'OMS Europa. "L'evidència del poder de les vacunes és irrefutable", va afirmar.
Amb tot, la cobertura vacunal a Catalunya és inferior a la desitjada pels experts, que s'enfilaria per sobre del 75%. A més, hi ha població que opta per vacunar-se de la grip però no de covid. Així ho exemplifiquen les dades de Salut: mentre que la cobertura vacunal davant del covid és del 60% per als més grans de 80 anys i del 46% per a les persones d’entre 70 i 79 anys, pel que fa a la grip els percentatges pugen fins a un 67% i un 54%, respectivament, però tampoc assoleixen uns valors òptims.
"Possiblement, ni autoritats sanitàries ni personal sanitari hem transmès bé la importància de la vacunació", reconeix Güerri, que recomana la vacunació com a eina per protegir la població més vulnerable. Si hi hagués una cobertura més elevada, afegeix, l'impacte assistencial seria menor. "La temporada de virus tot just ha començat i cal vacunar-se perquè podem tenir un altre pic en les pròximes setmanes. I hi ha una correlació directa entre el pic d’hospitalitzacions i les vacunacions: com més població vacunada, menys saturació hospitalària", avisa l'infectòleg.