Verola del mico

Segona mort per verola del mico a Espanya

Divendres es va produir la primera víctima al País Valencià i avui la segona a Còrdova

Ara
i Ara

Barcelona / ValènciaDesprés de confirmar ahir el primer mort per verola del mico a l'estat espanyol, el ministeri de Sanitat ha elevat avui a dos el còmput de víctimes mortals per la malaltia. En el balanç de situació d'aquest dissabte es detallen 4.298 casos confirmats al conjunt de l'Estat, dels quals es té informació de 3.750 pacients: 120 han requerit hospitalització (un 3,2%) i dos han acabat morint. Sanitat ja ha traslladat aquesta informació a l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

La primera mort per verola del mico a l'Estat va tenir lloc ahir divendres a la tarda al País Valencià per una encefalitis associada a la infecció. La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va assegurar que el cas s'està analitzant per confirmar definitivament la causa de la mort. La segona mort s'ha produït a Còrdova i es tracta d'un home de 31 anys, segons ha informat la Junta d'Andalusia. El cas també s'està estudiant. Les dues víctimes són homes joves.

Cargando
No hay anuncios

Del total de casos confirmats a Espanya, més de 4.000 són homes i només 64 són dones, i l'edat oscil·la entre 10 mesos i 88 anys, amb una mitjana d'edat de 37 anys. La majoria són homes que mantenen sexe amb altres homes (3.458 dels infectats així ho han declarat) i, per comunitats, Madrid és la zona amb més casos detectats (1.656), seguida de Catalunya, on hi ha 1.406 casos. La majoria de casos han presentat febre, fatiga, inflamació dels ganglis i erupcions a la pell. Fins ara les complicacions greus que s’han descrit són la proctitis (una inflamació del recte que pot causar diarrea) i afectacions oculars, que en alguns casos han requerit hospitalització, tot i que amb alta mèdica al cap de poc.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les vacunes administrades a Catalunya, des que va començar el procés de vacunació, el 21 de juliol, fins aquest dijous s’han administrat un total de 655 dosis, sempre amb cita prèvia. Atesa la baixa disponibilitat de dosis de la vacuna, se segueixen uns criteris de priorització. D'una banda, es vacuna els infants, les embarassades i els malalts en tractament immunosupressor que siguin contactes d'un cas en els primers quatre dies des de l'exposició, així com els professionals sanitaris que no portaven cap tipus de protecció quan van atendre un cas. De l'altra, es vacunen de manera preventiva les persones que no hagin estat exposades al virus però que tinguin un alt risc de contagi: persones que mantenen relacions sexuals de risc, majoritàriament homes que tenen sexe amb homes que prenguin la PrEP o que tinguin VIH. A més, han de ser menors de 45 anys (perquè no hagin estat vacunats anteriorment de la verola original), que no hagin patit la malaltia, que no hagin tingut contacte amb un cas positiu en els deu dies anteriors i que no presentin símptomes compatibles amb la infecció.

Fa uns dies, l'OMS va declarar l'emergència internacional per l'actual brot de verola del mico (monkeypox), després que se n'hagin declarat ja uns 16.000 casos –fins aleshores cinc dels quals mortals– en 75 països, molts d'ells a Europa, on fins ara la malaltia no era endèmica. Amb aquesta decisió, les xarxes sanitàries estatals augmentaran les mesures preventives, bàsicament protegir els grups vulnerables, intensificar les mesures de salut pública, enfortir les estratègies clíniques de prevenció, control i abordatge, i accelerar la recerca en l'ús de vacunes i tractaments. És la setena vegada que l'OMS declara l'emergència internacional, un mecanisme estrenat el 2005, després d'haver-ho fet per la grip A el 2009; per l'Ebola, el 2014 i el 2018; per la pòlio, el 2014; pel Zika, el 2017, i pel coronavirus causant del covid, el 2020 (el nivell d'alerta d'aquest últim continua en vigor).