Salut

El poliovirus detectat al Besòs era d'una persona vacunada

Salut no ha trobat cap cas positiu ni noves mostres en aigües residuals, però continuarà la vigilància

Barcelona"Fa 15 anys que analitzem les aigües residuals a la recerca de poliovirus i fins ara no n'havíem trobat", explica a l'ARA el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Jacobo Mendioroz. Fa dues setmanes els professionals de l'Agència de Salut Pública de Catalunya van detectar per primer cop la presència d'aquest virus, conegut com a pòlio, a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals del Besòs. La principal hipòtesi del departament era que, com a mínim, hi havia una persona infectada a Catalunya i van intensificar la vigilància per si apareixia algú amb símptomes compatibles de poliomielitis i també per si trobaven noves mostres del virus a l'aigua. De moment, però, no han trobat cap cas positiu i la darrera actualització de Salut Pública indica que el virus que van trobar era un atenuat que s'utilitza en la vacuna oral.

Què vol dir això? Les vacunes orals, que no són les que s'administren a Catalunya, es desenvolupen amb virus modificats artificialment en un laboratori que tenen capacitat de generar immunitat, però que no poden infectar. D'aquesta manera s'aconsegueix que més persones guanyin protecció contra la poliomielitis, ja que el virus contagia, però no infecta, per la qual cosa incrementa la immunitat de grup sense desenvolupar la malaltia.

Cargando
No hay anuncios

A vegades aquests virus atenuats, però, muten dins del cos, guanyen capacitat de replicar-se i recuperen la possibilitat d'infectar. És el cas de la mostra que els professionals van trobar a les aigües del Besòs. Una persona va prendre la vacuna oral, ja que hi ha països que l'utilitzen perquè és més econòmica i contribueix a generar immunitat de grup, i el virus va mutar i va adquirir capacitat infectiva. "Per tant, és una persona infectada però no pel virus salvatge, sinó per un virus atenuat mutat", aclareix a l'ARA el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández.

De moment des de Salut insisteixen que no s’han detectat casos clínics de poliomielitis a Catalunya i les mostres d’aigües residuals posteriors han sortit totes negatives. A més, la cobertura vacunal supera el 92% a Catalunya, per la qual cosa des de salut pública descarten un impacte. "La vacunació ens dona molt avantatge i el sistema de vigilància funciona molt bé", destaca Mendioroz, que explica que continuaran vigilant activament durant les pròximes setmanes per si troben noves mostres positives o casos de paràlisi flàccida o simptomatologia compatible amb pòlio.

Cargando
No hay anuncios

Crida a la vacunació

El poliovirus és un virus que afecta el sistema nerviós i pot causar poliomielitis. La infecció es transmet amb el contacte amb aigua i aliments contaminats per femtes d'algú contagiat i pot generar paràlisi, especialment a les extremitats inferiors. Al món, la poliomielitis no està completament erradicada, però s'han fet "grans avenços" cap a la seva eliminació. Les campanyes de vacunació globals han erradicat la malaltia a la majoria dels països, entre els quals s'inclou Catalunya, però encara es registren casos en alguns estats on la transmissió del virus continua.

Cargando
No hay anuncios

Salut adverteix que es poden donar casos en poblacions amb altes cobertures vacunals, com Catalunya, i avisa que hi ha grups vulnerables i persones escèptiques a les vacunes que no estan immunitzades. Això, sumat a la gran mobilitat i a la globalització, propicia la persistència del poliovirus. Per això, Salut ha cridat els infants que no estan vacunats amb la dosi de reforç, que s'administra als 6 anys, i els ha ofert la injecció. El departament estima que són uns 25.000 nens i nenes de 6, 7 i 8 anys a tot Catalunya els que no l'han rebut. Tot i que la cobertura vacunal de la població infantil és del 98%, el percentatge de nens i nenes que han rebut l'última vacuna baixa fins al 89,5%.