Salut

Salut busca 25.000 infants sense la vacuna de reforç contra la pòlio

La conselleria contactarà per SMS les famílies d'aquestes criatures de 6, 7 i 8 anys

El 40% dels vídeos sobre la seguretat de la vacunació infantil reprodueixen un discurs antivacunes

BarcelonaNoves accions arran de la detecció de poliovirus a les aigües residuals de Barcelona. Després d'activar una investigació per veure si hi ha persones infectades per aquest patogen (més conegut com a pòlio i responsable de la poliomielitis), la conselleria de Salut ha començat una cerca activa per trobar els infants que no estan vacunats amb la dosi de reforç, que s'administra als 6 anys. Tot i que la cobertura vacunal de la població infantil és del 98%, el percentatge de nens i nenes que han rebut l'última vacuna baixa fins al 89,5%. Per això buscaran els menors de 6, 7 i 8 anys que no estan immunitzats amb la dosi de record i se'ls oferirà la injecció. El departament remarca que els infants que només han rebut les tres primeres dosis (que s'administren als dos, quatre i onze mesos de vida) no estan desprotegits.

"No hi ha cap alarma, però les cobertures de la dosi de reforç són millorables. És la xifra més descuidada", ha reconegut a l'ARA el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, que estima que són uns 25.000 nens i nenes a tot Catalunya els que no l'han rebut. Com els trobaran? El departament ha demanat als centres d'atenció primària (CAP), que són els que "coneixen més bé la seva població de referència i la realitat dels pacients", el nombre de famílies sospitoses de no haver rebut la vacuna de reforç. Un cop tinguin identificada aquesta població diana, s'hi contactarà per SMS i se'ls oferirà l'última dosi, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA.

El poliovirus és un virus que afecta el sistema nerviós i pot causar poliomielitis. La infecció es transmet amb el contacte amb aigua i aliments contaminats per femtes d'algú contagiat i pot generar paràlisi, especialment en les extremitats inferiors. Ara bé, aproximadament el 90% de les persones infectades no mostren símptomes, cosa que explicaria per què no s'ha detectat cap cas positiu tot i la presència del virus a l'aigua. Fonts de Salut adverteixen que els infants presenten quadres més greus de la malaltia.

Protocols

Els professionals de l'Agència de Salut Pública van detectar la presència del virus a l’estació depuradora d’aigües residuals del Besòs durant un control rutinari. Fonts del departament expliquen que el més probable és que, com a mínim, hi hagi una persona infectada, però aclareixen que el risc de transmissió a Catalunya és molt baix. Fernández ha explicat que estan revisant les altes hospitalàries dels últims dies per veure si hi ha algun cas compatible amb el virus, però de moment no han trobat cap persona infectada.

També han activat el protocol per monitorar la circulació del virus a l’àrea metropolitana de Barcelona. Estan intensificant les anàlisis de les aigües residuals i també han avisat els centres sanitaris catalans perquè els professionals estiguin alerta davant de possibles casos.

stats